4 детокс храни,които да включим в ежедневното ни меню

1
292
Добави коментар
svetla58
svetla58

Всеки път когато започваме нов режим, чрез който да се отървем от излишните килограми и да изчистим тялото си от токсините, се стремим да изключим от менюто си вредните храни.

Защо обаче не направим обратното?

Вместо да изключваме (което в никакъв случай не е грешен подход), можем да се постараем да добавим храни, които помагат на организма ни да се пречисти по естествен път. “Има много неща, които подпомагат процедите на детоксикация в тялото ни,” казва д-р Франк Липман, специалист по храненето от САЩ. Много от тези храни вероятно консумирате редовно, но за да постигнете най-добър резултат е необходимо да ги добавите в ежедневното си меню. Ако все пак успеете и да се отървете от вредните неща, които слагате в чинията си всеки ден, ще постигнете повече за по-малко време.

Ето какво препоръчва д-р Липман: 

Храни, богати на сяра

Лук, чесън, зеле, броколи и житни кълнове са добре познати с благоприятните си свойства за черния ни дроб. Лукът и чесънът са богати на алицин – вещество, което действа добре на черния дроб, пречиства цялото тяло и особено кръвта. Антибактериалните му свойства подсилват имунната система, особено в сезона на вирусните заболявания. Зеленчуците като брюкселско зеле, броколи и карфиол са полезни както за черния дроб, така и за доброто състояние на бъбреците. Богати на витамини и фибри, те подпомагат работата на стомаха, което пък позволява на тялото да се изчисти от токсините по естествен път.

Дайкон – японска ряпа

В източната медицина вярват, че дълголетието е тясно свързано с консумацията на тази бяла ряпа, която добива все по-голяма популярност, тъй като вкусът ѝ е много по-мек и не толкова лютив, колкото този на познатите ѝ събратя. Кореноплодният зеленчук съдържа големи количества желязо и магнезии, витамин А, Е, D и от витамини B групата. Освен това е богат на огромен брой ензими, които са от основна важност за преработката на храната. Витамин C и калият, които също се съдържат в дайкона, прочистват кръвта, бъбреците и черния дроб.

Зелени листни зеленчуци

Лекарите съветват да включите в менюто си повече салати със спанак, зелена салата и листа от цвекло, тъй като те са сред възможно най-полезните и заредени с витамини зеленчуци. Те получават своята енергия от най-силния енергиен източник – слънцето. Освен с витамини, те са пълни и с минерали, антиоксиданти и осигуряват на тялото хлорофил, който подобрява действието на храносмилателния тракт и черния дроб, помагайки на тялото да се изчисти от всички токсини, които ежедневно навлизат в него, благодарение на замърсената околна среда.

Лимони

Никак не е случайно, че един от най-честите съвети на диетолозите е пиенето на вода с няколко капки пресен лимонов сок рано сутрин. Цитрусите имат алкализиращо и детоксикиращо действие, а веднъж попаднали в тялото, те не само неутрализират токсините, но и стимулират храносмилателния процес, карайки тялото да произвежда повече ензими. Лимоните могат да осигурят на тялото над 50% от нужната му дневна доза витамин C, а по този начин засилват и имунната система.