Потоп откъм Луната очаква Земята според метеоролози – ЛЮБОПИТНО | БГ Топ 100 класация на сайтове

38
500
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Добра идея на холивудските сценаристи на филми с катастрофи дават авторите на полския метеорологичен портал twojapogoda.pl. Те обръщат внимание на това, че нова заплаха за Земята може да идва от спътника на нашата планета.

Става дума за това, че в една от хипотезите на Луната съществуват огромни ледници, разположени в кратери на полюсите, където не могат да проникнат слънчевите лъчи. И ако един ден Луната бъде ударена от голям астероид, цялата тази маса от лед може да се окаже на орбитата на Земята.

Милиардите малки късчета отначало ще образуват пръстен, подобен на тези, които си има Сатурн, а след това те постепенно ще започнат да падат на земната повърхност под формата на невиждан по сила космически дъжд.

Полските теоретици уверяват, че ще вали няколкостотин години, което ще доведе до потоп от библейски мащаби. И дори дават изчисления как точно ще приижда водата.

В първите 12 месеца от началото на валежите нивото на Световния океан ще се повдигне с 20 метра. Под вода ще се озоват Холандия, Сингапур и Малдивите, от столиците – Копенхаген, Лондон и Токио. Шест години по-късно водата ще погълне Москва. До последно в Европа над вода ще се държи Мадрид, който е разположен на 667 метра над морското равнище.

След 112 години наводнението ще достигне Мексико – един от най-гъстонаселените градове в света. След 118 години ще дойде ред на Ла Пас в Южна Америка (3640 метра над морското равнище).

250 години след началото на този апокалипсис глобалното равнище на Световния океан ще бъде с 5 километра над сегашното. Единственото населено място на сушата ще остане само Ринконада, разположена в Перу на височина 5000 метра. 320 години след началото на космическия потоп под вода изцяло ще се озове Еверест.

„Човечеството може да оцелее само ако построи град като този, който сме виждали във филма „Воден свят“ с Кевин Костнър“, заключават полските „оптимисти“.

Друго мнение:

Морето и така си настъпва

Според географите на Балтийския федерален университет за световния потоп не се изискват никакви глобални катастрофи. Например нивото на Балтийско море ежегодно се повишава средно с 2 милиметра и приблизително с толкова се спуска нивото на сушата. Това означава, че ежегодно морето настъпва с 4 милиметра, а след 100 години нивото му ще нарасне с 40 сантиметра.

„От времената на викингите за хиляда години Балтийско море е отвоювало от сушата 800 метра – казва проф. Вячеслав Орленок. – Ако не вземем спешни мерки, след 10–15 години улиците на Светлогорск и Зеленогорск ще бъдат под вода.“