Чупи рекорди: Къща на 14 години се продава за 6,5 милиона евро в Драгалевци |

1
247
Добави коментар
albenapet
albenapet

Стотина обяви за продажба на къщи с цена от милион евро и нагоре са предложени за продажба в София, като някои от тях чакат с години да намерят новия си собственик, съобщава „Монитор“. 

В момента най-високата оферта от 6,5 млн. евро в столицата е за къща с РЗП от 1400 квадрата, построена преди 14 години, но обява за нея е била пускана на цена от 7,5 млн. евро още през 2013 г.

Луксозната постройка се намира в парк, простиращ се на площ от цели 8 дка в Драгалевци. За 100 хил. евро по-ниска цена, от сега обявената за този имот, хората с тлъсти банкови сметки могат да се сдобият с къща от 576 квадрата в един от районите на Виена.

Да не забравяме, че австрийската столица все пак е определена за най-добрия град за живеене не само в Европа, но и в цял свят и то за втора година поред. В бившия главен град на империя има и доста други оферти на цени конкурентни на обявите в сегмента за имоти от сегмента в София.

За 6,9 млн. евро пък можем да си купим и историческа вила от 1280 квадрата с двор от 6,6 дка и 2 басейна, не къде да е, а в един от най-известните немски курорти – Баден-Баден.

Любителите на топлите дестинации може да инвестират 3,5 млн. евро в къща с площ от 380 квадрата и 1 дка двор в луксозна вила на остров Санторини, разположена на брега над калдерата.

Според столични брокери, търсещите хубава луксозна къща у нас са обикновено предприемачи с печеливш бизнес. Предпочитанията им са имотът да е с двор над 1,5 дка. Едва при липсата на налични оферти с подобни параметри,   евентуално правят компромис с площта на парцела.   Освен голям двор купувачите, готови да дадат около и над милион евро искат имотът да е с удобен достъп и по улицата, която води към него, след като падне снегът през зимата, колите да могат да се разминават безпроблемно.

Другото изискване на хората с пари е къщите да бъдат оборудвани със смарт технологии. Невинаги обаче пазарът отговаря на търсенето, което е стимулирано от ниските лихви по депозитите в банките.

Повишеният интерес към имотите от сегмента често води до надценяването им и пускането на нереално високи оферти. За това и немалка част от обявите стоят по сайтовете с години, преди да бъдат свалени от собствениците и след време да бъдат пуснати с по-ниска цена.

В София къщите за милионери в евро обикновено се предлагат в кварталите (бивши села) в северните поли на Витоша. Над половината от обявите за имоти от най-високия сегмент са там.   В Драгалевци те са двайсетина, сочат данни на imot.bg.

Почти толкова са и в района на Бояна, където максималната оферта от 3,6 млн. евро е за къща от 1000 кв. м РЗП с двор от 2 дка. В Симеоново предложенията в сегмента са десетина, като най-високото е за 1,6 млн. евро. В съседния квартал Бистрица няма милионна обява. В Банкя пък е само една – от 1,28 млн. евро и е за къща във вилната зона на Иваняне.

Проблем при предлагането на скъпи къщи е местоположението в зони без добра околна инфраструктура и за това те не могат да бъдат наречени луксозни. За това богатите хора, с повече свободно време, често предпочитат да си купят голям парцел и върху него да си поръчат построяване на къщата по свой вкус.

За разлика от сегмента на скъпите къщи, където има дефицит на оферти, отговарящи на платежоспособното търсене, при останалите купувачите са на изчезване. За повечето хора цените на къщите са непосилни, също и разходите им по поддръжката им.   Освен това нерядко се предлагат за продажба имоти, строени по времето на соца, които много рядко се харесват на кандидат-купувачите. При част от тях са правени опити за модернизация, но в повечето случаи те са безуспешни.

Един от най-хитрите начини кандидат-купувачът да види всички минуси на имота е да го огледа през зимата, когато падне снегът и лъснат всички минуси, като това особено важи за еднофамилната къща, смятат столични брокери.

На оглед на къща в периферните квартали на столицата е най-добре да се ходи след като падне хубав сняг. В този случай най-лесно ще разберем, дали мястото, където се намира избраният от нас имот е лесно достъпно през всички сезони на годината. Освен това ще видим дали в съседните къщи не използват за гориво в печката стари автомобилни гуми или други боклуци.