На Земята е започнало шестото масово измиране, доказват биолози – ЛЮБОПИТНО | БГ Топ 100 класация на сайтове

24
225
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Международен екип биолози твърди въз основа на данни за честотата на изчезванията на видове от флората и фауната в миналото, че сега на Земята действително протича шестото масово измиране.

Шестото масово измиране не е предизвикано от природни причини, а от човешката дейност, става ясно от статия, публикувана в сп. Science Advances.

„Ако текущата тенденция продължи, то живот ще трябва да изразходва много милиони години за възстановяване на загубеното биоразнообразие, и нашият собствен вид по-скоро също ще изчезне доста бързо“, казва Герардо Себалос (Gerardo Ceballos) от Автономния университет на Мексико.

Себалос и колегите му под ръководството на прочутия еколог Пол Ерлих (Paul Ehrlich) от Станфордския университет (САЩ) стигнали до този извод, като изчислили честотата на изчезване на старите видове бозайници и други гръбначни животни по време на предишните масови измирания на животни и растения, както и сравнително „спокойните“ периоди от време между тях.

Както подчертават учените, те специално използвали най-консервативните оценки – максималната честота на измирания в „мирно време“, минималната честота на изчезването на видове днес – за да избегнат обвинения във всяване на паника и преувеличаване.

Според техните сметки в епохите, предшестващи антропоцена – века на човека, на всеки сто години са изчезвали около два вида бозайници на всеки десет хиляди съществуващи по това време животни. През ХХ век тази цифра е достигнала 114 пъти.

С други думи, броят на видовете, които са прекратили своето съществуване за това време, обикновено изчезват за 10 000 години, а не за едно столетие. Темповете на измиране на животните в последните две столетия бързо приближава до скоростта на изчезването на представители на флората и фауната преди 66 млн. години, когато са изчезнали динозаврите, морските влечуги и птерозаврите.

„Подчертаваме, че нашите изчисления по-скоро силно подценяват мащабите на съвременното измиране, тъй като сме се опитали да „напипаме“ долната граница на това влияние, което човешката дейност оказва върху работата на екосистемите и разнообразието от видове“, пишат учените.

Има ли изход от тази ситуация? Както смята Ерлих, човечеството все още има време да намали мащабите на измирането, но този времеви прозорец бързо се затваря. Днес, по думите му, около 40% от видовете амфибии се намират под заплахата от измиране и около една четвърт от бозайниците са застрашени от изчезване.

„За да избегнем наистина мащабно шесто измиране на животни, трябва практически веднага да усилим и разширим мерките по съхранението на видовете, заплашени от изчезване, и да намалим натиска върху популациите на такива животни – а именно загубата на среди на обитание, прекалена експлоатация и изменение на климата“, заключава екологът.