Долмени, менхири, кромлехи – „вълшебните камъни“ – ДРЕВНИ ЗАГАДКИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

15
210
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Долмени, менхири, кромлехи – древната мъдрост на предците, са тайнствени постройки от камъни, разпръснати из цял свят, които няколко хилядолетия пазят тайните на своя произход и предназначение.

Подобни съоръжения се срещат в Русия, Украйна, Абхазия, Англия, Франция, Италия, Ирландия, Испания, Индия, Ирак, Сирия, Корея, Япония, Северна Америка, Северна Африка.

Официалната наука определя възрастта на мегалитите от 3 до 5 хиляди години (меден, бронзов век), но редица изследователи смятат, че някои каменни съоръжения са на повече от 10 000 години и се отнасят към неолита.

Кой е построил „селища“ от долмени, „алеи“ от менхири, „астрономически обсерватории“ от кромлехи? Атланти? Жреци? Хора великани? Циклопи?

Геолозите са определили странна закономерност: при съпоставяне на схеми на разпространението на мегалитите с геоложки карти, повечето от съоръженията се оказали на линията на геоложки разломи.

Долмените представляват голяма каменна плоча, поставена хоризонтално върху каменни опори, или каменна затворена кутия с отвор с кръгла (най-често), триъгълна или квадратна форма. В някои долмени са се съхранили каменни „врати“, затварящи отворите (теглото на отделните е до 200 кг).

Една от версиите за строителството на долмените е метод за слепване от пясъчно-глинена циментираща маса, която излизала на повърхността от местата на пукнатини в земята.

Менхирите са огромни, вертикално поставени в земята каменни стълбове с височина от 3 до 20 метра (най-големият тежи 300 тона). Откривани са както единични, така и групови менхири – овални, правоъгълни дължи линии и алеи (от няколко десетки до хиляди каамъни). На някои менхири има орнаменти и барелефи.

Кромлехите са няколко поставени вертикално в земята продълговати камъни (менхири), образуващи една или няколко концентрични окръжности. Понякога в центъра на такива съоръжения се намира друг обект – скала, менхир, долмен.

Легендите гласят, че мъдрецът и вълшебникът от келтските митове Мерлин с левитация е доставял камъни с тегло до 50 тона от Ирландия за строителството на Стоунхендж.

Грандиозните монументи свидетелстват, че древните строители са притежавали знания за архитектура, астрономия, математика и геология.

В разположението на каменните „алеи“ на менхирите се проследява ясен геометричен план, някои каменни редици, протегнали се на километри от запад на изток, постепенно се сближават един с друг по сложен математически закон, описван от параболична функция.

Върху много мегалити има следи от механична обработка – вдлъбнатини и канали, кръгли отвори.

Как и защо са били построени долмени, менхири и кромлехи? С какви инструменти са обработвани камъните преди хилядолетия? Кой е издигнал тези грандиозни съоръжения? Как строителите са успявали да пренесат на десетки и стотици километри камъни, тежащи много тонове, и да ги издигнат?

Отговорите на тези въпроси и до днес остават загадка. Съществуват много версии – от митове до научни хипотези. Ето най-интересните от тях:

* Кромлехите са мегалитни обсерватории на древни цивилизации. Възможно е по положението на мегалитите да са определяни слънчевите и лунните затъмнения, дните на лятното и зимното слънцестоене. Изследователи са установили, че Стоунхендж и други мегалити генерират високочестотни колебания и електромагнитни вълни. Тяхната активност нараства при изгрев и залез на слънцето, а също така се усилва в дните на пролетното и есенното равноденствие.

* Кромлехите са култови съоръжения на друидите – келтски жреци, място за поклонение пред духа на природата.

Долмените пък са смятани за „домове“ за принасяне на дарове за боговете и духовете на предците.

* Долмените са места за погребване на родовите старейшини.

* Долмените са светилища, места за поклонение на Слънцето.

* Долмените са места, където се съхраняват духовете на велики предци.

* Долмените са места за „заточение“ на жреци оракули.

* Долмените са акустични устройства – средства за предаване на информация. Измервания са показали, че резониращата честота за долмена монолит е 2,8 херца.

* Долмените са медитационни камери-резонатори в силови места. Възможно е долмените да са служили на древните народи като камери за постигане на състояние на самадхи.

Менхирите са смятани за храмове, място за извършване на приношения.

* Менхирите са астрономически часовници от каменния век. Карнакските камъни (в Бретан) са разположени така, че показват положението на Слънцето в определено време на годината.

* Менхирите с изображения на хора в маски на животни и птици са символи на религиозни култове.

* Менхирите на индианците с две глави (човек и животно) са символи на древното толтекско умение за нагуал и тонал.

Възможно е нашите предци да са използвали долмените за практикуване на изкуството сталкинг – „преразглеждане на личната история“ – един от пътищата, водещи към главната цел на толтеките – свободата.

Мегалитните съоръжения са своеобразни каменни книги на древните, в които са шифровани данни за Земята, Слънчевата система и Вселената. Възможно е в древни времена хората да са умеели да се ползват от знанията за специални генериращи структури на мегалитите, с които в наше време се занимава науката ениология – забравена наука от древността, наука за процесите на енергоинформационния обмен във Вселената.