20 интересни факти, специално подбрани за хората, които обожават факти – част 2

2
170
Добави коментар
setlans
setlans

20 интересни факти, специално подбрани за хората, които обожават факти – част 2.

Поддържането на здравословна доза любопитство към заобикалящия ви свят, може да ви помогне да изострите ума си, да ви направи по-щастливи, да укрепи връзките ви и дори да подобри продуктивността ви.

Всъщност, Айнщайн е казал нещо много интересно: „Аз нямам особен талант. Просто съм ужасно любопитен“. Това може да сте и вие!

Днес, за пореден път, ще ви запознаем с 20 интересни факти, които са специално подбрани за хората, които обожават факти.

Ако прочетете до края тази статия, ще разберете кои са най-старите запазени банкноти, кой е единственият човешки орган, който плава по вода, какво представляват изключително редките полу-идентични близнаци и още много любопитни факти.

1. Маймуните не трябва да ядат банани

Още от анимационните филмчета знаем, че маймунките обичат банани. С риск да провалим нечие детство, това се оказва една голяма лъжа. Бананите съдържат твърде много захар, което е вредно за маймуните.

„Даването на този плод на животните е еквивалентно на това, да им дадеш торта или шоколад“, казва д-р Ейми Плоуман от Зоологическата градина на Пейнтън, Великобритания. Важно е да се отбележи, че плодовете, които маймуните ядат в дивата природа са различни от тези, които ядем ние.

2. Повече от половината от героите на Шекспир умират по един и същ начин

Уилям Шекспир е имал усет към драмата, но се оказва, че също така е разчитал и на някои изпитани и доказани тропи – включително начините, по които убива героите си.

Когато от The Guardian анализират данните за произведенията на Шекспир, събрани в Open Source Shakespeare, те установяват, че 54 от 100-те смъртни случая във всичките му пиеси са от намушкване.

Вижте също: 20 интересни факти за Будизма, които може би не знаете

3. Ако съберем цялата вода на Земята в топка, тя ще бъде с ширина от 1 385 км

Около 71% от повърхността на Земята е покрита с вода. Въпреки това е доста трудно да разберем колко точно вода имаме всъщност. От НАСА са решили да направят няколко изчисления по този въпрос, и са открили, че ако съберем цялата вода на планетата в една топка, тя ще бъде широка 1 385 км.

Това би била една доста голяма топка, имайки предвид, че диаметърът на Земята е 12 742 км.

4. Не всички зебри имат райета, някои се раждат с точки

Всички знаем, че зебрите са бели с черни райета, но се оказва, че това съвсем не е задължително. През 2019 г. в резервата Масаи Мара в Кения се роди кафеникава зебра с бели петна.

Зебрата се казва Тира, а петната се дължат на генетична мутация, наречена псевдомеланизъм. Въпреки че зебричката се различава от другите, те я приемат без проблем.

5. Възрастните мигат два пъти повече, отколкото бебетата

Ние мигаме, за да поддържаме очите си чисти и влажни. Оказва се, че някои от нас мигат повече, а други доста по-малко.

По-специално, възрастните са склонни да мигат около 15 пъти в минута, докато бебетата мигат само два или три пъти за същия период.

6. Най-старите запазени банкноти са от 1375 година

Търговията със стоки и услуги за валута е система, която съществува в целия свят от хиляди години. С течение на времето обаче, повечето стари банкноти са унищожени, освен тези. Най-старите запазени банкноти се намират в Китай и са напечатани между 1368 и 1398 година.

Когато стойността им се е сринала, тези банкноти просто са били прибрани и забравени. Именно така са успели да оцелеят и до днес, според рекордите на Гинес.

7. Думата „приятели“ се споменава във всички епизоди на сериала „Приятели“

Благодарение на съвременните стрийминг платформи, можете да гледате всички епизоди на известния сериал за няколко дни.

Ако го направите и слушате внимателно, ще установите, че думата „приятели“ се споменава във всички 236 епизода на сериала, пишат от Cosmopolitan.

8. Гарваните могат да помнят човешки лица и да си отмъщават

Най-добре не дразнете гарваните, защото според проучване от 2008 г., проведено от изследователи на дивата природа от Вашингтонския университет, високоинтелигентните птици са способни да помнят човешки лица. Не само това, но те могат да разпознаят тези лица, дори ако носят маски.

Ако по някакъв начин им навредите пък, те ще го запомнят и ще ви отмъстят, когато най-малко очаквате.

9. Белите дробове са единственият човешки орган, който може да плава по вода

Всеки ден, един средностатистически човек вдишва около 22 хиляди пъти. Според Австралийската белодробна фондация, колкото и дълбоко да издишва човек, в дробовете му винаги ще има около един литър въздух, който се задържа вътре, което позволява на белите дробове да плават по вода.

Нито един друг орган в човешкото тяло няма тази способност.

10. Чикаго и Венеция си приличат по едно нещо – и двата града потъват с почти еднаква скорост

Всеизвестно е, че Венеция потъва, но знаехте ли, че и Чикаго потъва със същата скорост?

Според Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания, Чикаго потъва с до 2 мм на година (или 20 см на всеки век). Венеция потъва почти със същата скорост. Казваме почти, защото има разлика – всяка част на града потъва с различна скорост, но основно са 2 мм на година.

11. Хората през средновековието са ходили по-различно, отколкото ние сега

През Средновековието, обувките са били просто няколко ивици кожа, които са покривали стъпалото и не са осигурявали никаква защита.

Поради тази причина, хората са вървели по метода пръсти-пета. Първо са стъпвали с пръсти, за да тестват почвата и след това са стъпвали с пета.

Честно казано, така са са ходили хората в продължение на хилядолетия, преди да се появят модерните обувки, които защитават краката ни. Важно е да се отбележи също, че методът пръсти-пета е по полезен за краката ни. Вижте любопитно видео за промяната на походката тук (на английски).

12. Фотоефектът „червени очи“ се получава, заради стрес на очите

Всички имаме стари снимки, на които изглеждаме като вампири с червени очи. Но знаете ли защо се получава този ужасен ефект?

Когато светкавицата на апарата светне, окото не е подготвено за внезапния приток на светлина и зеницата няма време да се затвори.

Следователно, това голямо количество светлина се отразява от червените кръвоносни съдове на хороидеята (съединителната тъкан в задната част на окото) и всичко това бива заснето от фотоапарата.

13. Знаете ли, че съществуват и полу-идентични близнаци (или полуеднояйчни)

Тази година станахме свидетели на второто такова чудо в света. В Австралия идентифицираха вторите полу-идентични близнаци, което всъщност е междинна форма между еднояйчни и двуяйчни близнаци.

В този случай, бебетата произлизат от една яйцеклетка, оплодена от два сперматозоида, при което се получава така, че си споделят 100% от майчината ДНК, но само 78% от бащината. Освен това, близнаците са момче и момиче, което е невъзможно при еднояйчните близнаци.

Любопитно: 20 интересни факти за Индия

14. Знаете ли цялото име на Пабло Пикасо?

Пикасо е признат за най-добрият художник за последните 100 години. Той също е най-скъпият и най-краденият, но знаете ли как е цялото му име? Идваме на помощ.

Цялото име на известният художник е – Па́бло Дие́го Хосе́ Франси́ско де Па́ула Хуа́н Непомусе́но Мари́я де лос Реме́диос Сиприа́но де ла Санти́сима Тринида́д Кли́то Ма́ртир Патри́сио Руи́с и Пика́со.

15. Синините променят цвета си, защото губят кислород

Синината се получава от кървене под кожата. Мъничките капиляри биват смачкани, в следствие на което се изхвърля кръв под кожата.

Първоначално, синината е червена, защото кръвта е все още богата на кислород.

В рамките на един до два дни, кръвта започва да губи своя кислород, превръщайки синината в лилава. След още няколко дни, тя става зелена, жълта, синя или сива, благодарение на съединения, наречени биливердин и билирубин, които разграждат хемоглобина, за да абсорбират витамини и минерали (като желязо), които тялото използва.

16. Кучетата наистина подушват страха ви

Всеки, който се грижи за кученце знае, че то винаги разбира настроението на стопанина си. Но как става това? Оказва се, че сладкото мокро носле на косматите ни приятели е силно чувствително и може да надуши нашите емоции.

Според Psychology Today, кучетата могат не само да разберат когато сте щастливи, но могат и да подушат, когато ви е страх. Носът им успява да прихване т.нар. „хемосигнали“, които са миризми от човешкото тяло, произвеждани от подмишниците.

17. Има човек „погребан“ на Луната

Юджийн Шумейкър е американски геолог и се смята за един от основателите на планетарната наука. Той има особен интерес в изучаването на повърхностите на луни, планети и комети. Освен това, той има голям принос в изследването на кратерите на Земята.

Голямата мечта на Юджийн била да отиде на Луната, но поради здравословни причини не успява. Той умира в автомобилна катастрофа през 1997 г. В знак на почит, една част от праха му е занесена на Луната в специална капсула. Така той става единственият човек, който е „погребан“ извън Земята.

18. Най-близкият роднина на слона е животинче, наподобяващо морско свинче

Слонът е огромно, тежко и силно животно, съответно бихте си помислили, че неговият най-близък роднина би трябвало също да е такъв. Е, очевидно нещата стоят по друг начин.

Оказва се, че животинче, наречено скалист даман, е най-близкият жив роднина на слона. То живее в Африка и Близкия изток и се оказва, че заедно със слона произхождат от един прародител. И двете животни имат бивни, плоски нокти и сходства в размножителните органи. Те имат и друг близък роднина – морската крава.

19. Човекът, измислил кубчето на Рубик, първоначално не е успявал да го подреди

Когато проф. Ерньо Рубик създава всеизвестното кубче през 1974 г., се оказва, че дори той не е успял да реши любимият на мнозина пъзел.

Той пише: „Това е като да се взираш в нещо написано на таен код. Само че, този код го измислих аз. И все пак, не можах да го прочета. Това беше толкова необичайна ситуация, че просто не можех да приема какво се случва“.

Въпреки че отначало е изпитвал затруднения в подреждането на кубчето, в последствие той се научава да го подрежда за секунди.

20. Пиер и Мария Кюри са вярвали в паранормалното

Семейство Кюри, които са известни с научните си постижения в областта на химията и физиката, са били и силно вярващи в паранормалното. Те често са участвали в сеанси с Еусапия Паладино – тяхна приятелка и медиум.

Вижте още: 5 известни учени, които са се интересували от окултното

Въпреки че семейство Кюри изучават много строги науки, като химията и физиката, това очевидно не е пречило на вярванията им в отвъдното. Знае се, че по време на сеансите на Паладино, участниците са ставали свидетели на левитиращи маси, контакти с духове и други прояви на паранормална активност.

Вижте първа част от поредицата:

Ако са ви харесали подбраните от нас 20 интересни факти, можете да ни подкрепите като ни последвате в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс