В 2000-ГОДИШНА ГРОБНИЦА Е НАМЕРЕНА КАНА С ЕЛИКСИР НА БЕЗСМЪРТИЕТО – МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

24
280
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

През октомври 2018 г., китайските археолози работят по разкопките на погребението на благородно семейство в провинция Хънан в Китай.(В 2000-годишна китайска гробница е намерена кана с Еликсир на безсмъртието)

Според информационната агенция Синхуа (Xinhua News Agency), разкопките са извършени на площ от 210 квадратни метра в град Луоян, а откритото място за погребение принадлежи на династията Западна Хан (206 г. пр. Хр. – 25 г.).

В допълнение към добре запазените човешки останки, археолозите са открили много глинени съдове и предмети от нефрит и бронз, включително уникална лампа във формата на гъска.

Най-изненадващо откритие е запечатана кана, с обем 3,5 литра, в която е запазена жълтеникава течност. Когато учените я отворили, усетили миризма на алкохол и решили, че в каната има останки от вино.

Това не е изненадващо за учените. Оризът и виното от сорго, често се използват през тези векове, по време на ритуални церемонии и жертвоприношения.

Напоследък обаче, учените най-накрая проучили състава на течността в лаборатория и с удивление осъзнават, че това изобщо не е вино, а нещо много по-интересно.

Оказва се, че основните химични вещества в течността са калиев нитрат и алунит, а според древните даоистки текстове, това са основните съставки на митичния Еликсир на безсмъртието.

Ши Джия Дзен, ръководител на Института за културни реликви и археология в Луоян, казва:

„Първи открихме Еликсира на безсмъртието при разкопките в Китай. Това откритие е важно за изучаването на китайското мислене за постигане на безсмъртие и еволюция на китайската цивилизация.“

Истината е, че е трудно да се разбере как действа този Еликсир на безсмъртието. Калиевият нитрат се използва при преработката на месо, създаването на торове и при производството на фойерверки, а минералният алунит се използва за производството на стипца.

Алунитът е безвреден, но високата доза калиев нитрат е свързана с определени рискове за здравето, вариращи от дразнене на кожата и очите до бъбречна недостатъчност, анемия и дори смърт. Също така, не е известно, дали напитката, сервирана в каната, е била наистина използвана от хората или е била използвана само за ритуали.

Учените се шегуват, че доброволци, които да желаят да я проверят сами, не са намерени.