Какво трябва да знаете при пътуването със самолет? – част първа

2
226
Добави коментар
webholidaysonar
webholidaysonar

Полетите може за повечето хора да не са най-вълнуващата част от преживяването, но пък със сигурност са най-важната.  Поради тази причина е добре да се подготвим добре и затова в две части ще ви дадем няколко съвета за багажа, летището и други неща.

Какво да знаем преди пътуването?

За да си спестим максимално време на при проверките е добре да се подготвим за това преди самото пътуване. Така ще можете да минете най-спокойно и да си спестите излишни нерви и емоции.

 

Необходими лични документи

Логично най-важното нещо, което да подготвим преди пътуването е паспорта или личната ни карта. В случай, че сте избрали международен полет, те ще ви трябват при преминаване на граничната проверка. Дори и да пътувате на борда на вътрешен полет, пак ще ви са необходими личните документи, за да докажете самоличността.

В рамките на ЕС можете да пътувате и само с лична карта. Също така, в Сърбия, Лихтенщайн, Швейцария, Албания, Исландия, Черна Гора и Босна и Херцеговина.

Ако сте решили да пътувате до дестинация, която е извън Съюза, то е добре да проверите какви документи са необходими за влизането на територията на съответната страна.  Проверете валидността на документите си, като те трябва да имат поне 6 месеца валидност от датата на полета. Това е важно условие за много държави.

 

Бордни карти

Много компании предлагат онлайн чекиране и получаване на документа. Можете да я разпечатете на летището или пък да се сканира директно от телефона ви.

В случай, че нямате възможност за онлайн чекиране, то тогава трябва да го направите на място. Трябва да знаете обаче, че много нискотарифни компании изискат такса за чекиране.  Хубаво е да се възползвате от онлайн възможността за това, за да си спестите нерви, време, а и пари.

 

Ръчен багаж

Ръчен багаж

В ръчния багаж трябва да имате всичко необходимо и то да ви е под ръка. Хубаво е там да ви бъдат личните документи. Всички сме чували за забавен или изгубен багаж. Пригответе всичко необходимо и нещата, които задължително трябва да бъдат с вас. Така ще можете да избегнете неприятната ситуация, когато сте пристигнали на желаната дестинацията, но да нямате достатъчно дрехи или други неща, от които се нуждаете.

За да ви ориентираме максимално какво да вземете сме ви приготвили списък, който може да се адаптира спрямо нуждите на конкретното пътуване.

ПортфейлДокументи – лична карта, паспорт и поне едно фотокопиеЗастраховкаЛекарстваВодаНещо за хапване

Електроника

ТелефонЛаптопЧетецЗарядноСлушалки

Хигиена

Нито един от артикулите не трябва да надвишава 100 ml, а всички продукти взети заедно трябва да могат да се съберат в един плик от 1 литър.

Шампоан или душ гелЧетка за зъбиПяна за бръснене и самобръсначкаГримовеМокри кърпичкиДезинфектант

Дрехи

Два чифта от всяко бельоТениски или ризиЕдин пуловер

Спане

Надуваема възглавницаПуловер

Сложете останалите си неща в чекирания куфар, ако имате такъв. При закопчаване го премерете и вижте дали не сте надвишили допустимото тегло.

 

Заредете устройствата си

Дори и кратките полети могат да се окажат дълги като се добавят различните чакания и проверки. Съветваме ви да сте заредили добре всичките си устройва, за да можете да разчитате на тях при нужда. Най-малко така ще можете да се занимавате с нещо, докато чакате и времето ще мине значително по-леко. Например, можете да почетете книга, да играете игри или пък да отмените няколко служебни разговора.

 

Облекло

Облечете се подходящо. Някои пътници изпитват студ по време на полетите, но това не пречи да имате и едно по-леко яке в случай на обратното. Сложете тениска или блуза под пуловера си и така ще можете да се съблечете, ако ви стане топло. Също така, дори да не е студено в самолета, то най-вероятно ще има климатична разлика на мястото, където отивате, така че винаги имайте нещо под ръка.

 

Прочетете и втората част на тази статия: Какво трябва да знаете при пътуването със самолет? – част втора