Какво трябва да знаете при пътуването със самолет? – част втора

3
268
Добави коментар
webholidaysonar
webholidaysonar

В предишната статията споменахме за някои съвети, които е добре да спазите при пътуването си със самолет. В тази статия продължаваме с тях и се надяваме пътуването ви да бъде приятно и успешно!

Прочетете и първа част на тази статия: Какво трябва да знаете при пътуването със самолет? – част първа На летището

След като сте си купили самолетен билет Ви съветваме да отидете поне два часа преди полета си. Така ще можете да преминете спокойно през всички процедури и проверки. Повечето компании дават ориентировъчно време за излитане на полета си или ви казват кога да дойдете.

Важно е да следвате насоките по време на проверките и да сте точно на изхода в часа, в който е оповестен от авиолинията. Много пътници не знаят, че авиокомпанията има право да не ги допусне до борда на самолета, ако не са в точния час на изхода. В този случай компанията може да НЕ изплати обезщетението за отказването на полет.

Чекиране

В случай, че не сте го направили онлайн, се насочете към гишетата, които отговарят за това. Представете личните си документи и служителите ще вземат допълнителния багаж. Този багаж не можете да го вземете на борда с вас, а ще си го получите от лентата за багажи след кацане. На някои места може да се премери, за да се види дали не надвишава допустимото тегло. Ако надвишава, ще трябва да платите допълнителни такси. Много често те са на 1 килограм.

Проверка за сигурност

След като сте взели бордната си карта, следва да се отправите към терминала за излитане. Една от процедурите, която взима доста време е проверката за сигурност. На нея ще бъде сканиран багажът ви за опасни предмети. Ако пътувате с електронни устройства, ще трябва да ги оставите настрани. Това, което ви съветваме е да носите празна бутилка за вода, тъй като така тя ще мине през проверката. Течностите, които надвишават 100 ml се отстраняват. Те също трябва да се съберат и в торба от  1 литър. В предната част коментирахме кои неща е хубаво да вземете с вас, така че да не попаднете в неприятни и неудобни ситуации.

Паспортен контрол

Граничните служби ще проверяват личните ви документи и ги подгответе, така че да можете да ги подадете лесно на служителя. Най-добре е да ги държите в ръчната си чанта или в якето, ако то има вътрешен джоб. Паспортната проверка минава сходно в почти всички държави и така ще ви остане време да обиколите магазините, които следват след това или да седнете в някое от кафенетата и да си починете. Преди това обаче остава да споменем още някои неща.

Правилният изход за отвеждане до самолета

Обикновено пътниците се допускат на борда от 30 минути до 1 час преди излитане. Съветваме ви обаче да откриете веднага правилния изход и дали нещо не се е променило. Ако всичко е наред, то тогава имате време за шопинг или пък почивка.

Настаняване в самолета

Настаняване в самолета

Служител ще ви повика, когато стане време за настаняването. Това може да предизвика опашка и накрая отново ще бъдете проверени. Когато намерите мястото си, поставете багажа под седалката, над вас или пред вас. Закопчайте се, изслушайте инструкциите за безопасност и се насладете на пътуването.

След кацане

На летището след кацане отново ще бъдете проверени. Това може да отнеме повече време, ако летището е голямо, тъй като ще се образуват и опашки.
Ако сте чекирали багаж отидете до транспортната лента и го вземете оттам. След като го получите можете да се отправите към изхода на терминала и да се насладите на престоя си.

Надяваме се съветите от двете части да са ви били полезни и да ви подарят едно безпроблемно пътуване със самолет, което да запомните, а и да повторите.

 

Ако сте пропуснали да прочетете първата част на статията, можете да го направите тук:

Какво трябва да знаете при пътуването със самолет? – част първа