ЕКА получи рекордно високо финансиране от €14.4 милиарда до 2022-ра година!

2
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Архива снимка: ракетата „Ариана 5“ е основният европейски носител засега, но „Ариана 6“ се задава на хоризонта. Photo credit : ArianeSpace

29 ноември 2019 г. 18:12 ч.

Светослав Александров. Това е най-добрата новина за европейската космонавтика, която сме чували от години! Европейската космическа агенция (ЕКА) ще получи рекордните €14.4 милиарда през следващия петгодишен период. Парите са много повече, отколкото самият шеф на агенцията Ян Вьорнер е поискал! 

Рекордното увеличение означава, че ЕКА ще може да осъществи всичките си планирани програми и дори да свърши допълнителна работа.

Основната част от финансовата тежест ще бъде поета от Германия, която ще осигури €3.3 милиарда. На второ място е Франция, която ще даде €2.7 милиарда, следва Италия с €2.3 милиарда и Великобритания с €1.7 милиарда. Фактът, че Великобритания заявява такъв сериозен ангажимент към ЕКА може да ви изненада – но агенцията не е част от Европейския съюз. Това са две съвършено различни обединения на европейски държави и британците никога не са обмисляли да напуснат космическия алианс. 

Един от най-важните приоритети за европейската космонавтика през предстоящия период е създаването на възвръщаем космически кораб „Спейс Райдър“. Корабът ще е безпилотен и ще представлява орбитална лаборатория за провеждането на експерименти в продължение на два месеца. 

По отношение на пилотираната космонавтика, ЕКА потвърждава своя ангажимент към Международната космическа станция до 2030-та година, намерението си да строи съвместно със своите международни партньори станцията около Луната „Гейтуей“ и да конструира заедно с НАСА пилотирания кораб „Орион“ за мисии до лунната повърхност. Ян Вьорнер заяви, че благодарение на тези проекти европейски астронавти ще стъпят на Луната.

Конкретно за астронавтския корпус, всички астронавти на ЕКА, които са били назначени през 2009-та година, ще получат втора космическа мисия. След това може да се мисли за разширяване на корпуса с нови попълнения. 

Относно Марс, ЕКА заявява намерението си да създаде заедно с НАСА възвръщаем роботизиран кораб, който ще кацне на повърхността на Червената планета, ще вземе проби, ще отлети обратно и ще се завърне на Земята заедно с пробите. Те ще бъдат изучавани по-нататък в наземни лаборатории.

Сред одобрените мисии са „Хера“, която ще полети до един много интересен астероид на име Дидим. Този астероид е с диаметър 780 метра и притежава луна с диаметър 160 метра. Очакваме реализацията на мисията „Лиса“ за наблюдения на гравитационни вълни, както и на рентгеновия космически телескоп „Атина“. 

Държавите-членки също така се ангажират, че космическите мисии на Европа ще започнат да бъдат изстрелвани с новостроящата се ракета „Ариана 6“. Тази ракета ще лежи в основата на много космически амбиции на ЕКА, но въпреки това критици изразяват опасения, че европейците изостават в разработването на ключови технологии – най-вече възвръщаеми ракети. Напомням на читателите, че благодарение на ракетите „Фолкън 9“ на Илон Мъск космическият пазар се промени драстично. Европа обаче е много далече от създаването на такъв тип ракети – всички подобни проекти или са на чертожната дъска, или съвсем в началните етапи от тяхното проучване. 

За повече информация : ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/