В промишлени условия здравето е уязвимо, а превенцията – водеща

2
124
Добави коментар
eventA
eventA

Преди месец медиите съобщиха за инцидент, довел до обгазяване на двама работници при почистване на шахта в помпена станция в топлоелектрическа централа у нас. За предизвикателства за здравето и безопасността на този тип индустриална площадка и за ролята на превенцията на риска препоръки сподели д-р Димитър Софиянски.

Завършил Трудова медицина в Медицински университет в столицата и курсове по вътрешни болести, курс за следдипломно обучение по трудова медицина в Национален център за опазване на общественото здраве, курсове и семинари по здравословни и безопасни условия на труд, от близо десет години д-р Софиянски е част от екипа на „Респонса Превент“. Д-р Софиянски обясни възможните ефекти за човешкото здраве при обгазяване и подчерта, че в промишлени условия съществуват изключително много химични агенти, които могат да го предизвикат и с това да бъдат застрашени здравето и животът на работещите. Той подчерта, че най-важното е да бъдат предприети всички мерки за избягване на обгазяване. Симптомите, по които то може да се разпознае, ако инцидент все пак настъпи,  могат да варират от дразнене на очите и дихателните пътища, кашлица, чувство на задух, главоболие, световъртеж, загуба на ориентация, неадекватно поведение, до внезапна загуба на съзнание. Работещите следва задължително да бъдат предварително информирани.

Времето за реакция след настъпило обгазяване: при всички случаи е кратко.  

В зависимост от концентрацията на химичния агент и неговата токсичност, времето за реакция може да бъде различно, но във всички случаи е малко, категоричен е д-р Софиянски. Собствената безопасност следва да бъде приоритет, а целта е да се ограничи рискът пострадалите да се увеличат.

Какво трябва да включват конкретните действия след грижата за собствената безопасност с маски с кислородни апарати и предпазни облекла?

„Незабавно изнасяне на пострадалия на открито, проверка на жизнените функции, оказване на първа помощ в зависимост от състоянието, при възможност – подаване на кислород с апарат за обдишване.“, съветва д-р Софиянски.

Какви рискове се крият при обслужването на този тип индустриални съоръжения?

Отнася се до специфична и високорискова дейност, наречена „работа в ограничени пространства”, пояснява д-р Софиянски. По данни на Международната организация на труда и на Европейската агенция за здраве и безопасност при работа, вследствие на инциденти при такива условия годишно загиват около 200 човека, като при около две трети от случаите причина са били опасните атмосферни условия. В тази цифра се включват както тези, които са влезли в съоръженията първоначално, така и онези, които впоследствие са се опитали да им помогнат. Към другите рискове при работа в ограничени пространства могат да се причислят удавяне в съществуващи или внезапно нахлули течности, механични травми от срутили се или донесени от придошлите течности твърди предмети, пожар, високи температури, експлозии.

Какво е важно при обезпечаването на здравословни и безопасни условия на труд

Превенцията на професионалните рискове е водещо направление в дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работещите и при управлението на риска.

„В 70% от случаите на смърт поради опасни атмосферни условия при работа в ограничени пространства е установено, че опасните условия са съществували преди влизане и започване на работа.“, подертава д-р Софиянски и допълва, че с превенция на тези рискове леталният изход може да бъде предотвратен.

Принципите на превенция

Принципите на превенция са посочени в основния нормативен документ в сферата на здравето и безопасността в нашата страна – Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Те следва да се прилагат според възможностите в следната последователност: избягване на рисковете, там, където това е невъзможно – извършване на анализ и оценка на рисковете, ограничаване на рисковете при източника на възникването им, обозначаване на съществуващите опасности по подходящ начин. „Важен е, също така и така нареченият „ергономичен принцип” – адаптиране на работата и работните места към работещия, а не обратното.“, обяснява д-р Софиянски; – „И не на последно място, използване на колективните средства за защита с предимство пред личните предпазни средства, както и провеждане на подходящо и своевременно обучение и инструктаж на работещите.“

Правилата за безопасност при труда: чия е отговорността?

Във всички нормативни актове по безопасност и здраве е регламентирано задължението и отговорността на работодателя за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд. В тази си дейност той е подпомаган от длъжностните лица по безопасност и здраве в предприятието, членовете на комитетите и групите по условия на труд, лицата, провеждащи инструктажите по безопасност и здраве при работа. Не бива да се подценява и необходимостта всеки работещ да осъзнае важността на усвояването и стриктното прилагане на правилата за безопасност на труда.

Мерките, които  „Респонса Превент“ препоръчва

Като консултант по здраве и безопасност, „Респонса Превент“ подпомага своите партньори в осигуряването на здравословна и безопасна работна среда. В този смисъл екипът отдава      огромно значение на предотвратяването на инцидентите на работното място. Известно е, че индустриалните инциденти са съпроводени с по-тежки увреждания, по-голям брой жертви, често и сред живеещите в близост до предприятието. Когато се запознаваме с конкретните условия на работа при всеки един наш партньор, през погледа на професионалисти с дългогодишен и разностранен опит, предлагаме конкретни стъпки на превенция на всяко ниво:

идентифициране на възможно повече опасности
оценяване на потенциалните рискове;
определяне на приложими мерки за тяхното минимизиране;
обозначаване и обезопасяване на опасните зони;
обучение на длъжностните лица и работещите.

Колкото по-добре се познават рисковете и причините за тяхното възникване, колкото по-ефективни мерки се прилагат, толкова повече се отдалечава вероятността за инциденти, категоричен е д-р Софиянски. Необходимо е да се повиши културата по безопасност и здраве на всеки един работещ, да бъде убеден и добре информиран. В този смисъл културата и информираността са много важни. От ключово значение са познанията и уменията за оказване на първа помощ и взаимопомощ. Екипът на “Респонса Превент” провежда интерактивни обучения в тази насока, включващи теоретична основа и реални практически упражнения.