Това ще са най-награждаваните филми и актьори през сезон 2019/2020 |

2
144
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Време е за филмови равносметки! Малко повече от два месеца преди раздаването на най-престижните кинонагради се вглеждаме кои са заглавията, за които тепърва ще се говори, пише Монитор бг.

Преди да настъпи вечерта на 9 февруари, когато ще бъдат връчени оскарите, е ред на златните глобуси. Заявките за номинации за тях вече са подадени и ето какво ни направи впечатление:

Куентин Тарантино е отбелязал своя последен филм „Имало едно време в Холивуд“ като „комедия“.

Тук е важно да отбележим, че за разлика от оскарите златните глобуси разделят жанрово продукциите в две категории – „драма“ и „комедия и/или мюзикъл“.

За сметка на това оскарите отличават комедии изключително рядко.

Дали решението на Тарантино и продуцентите на „Имало едно време в Холивуд“ ще повлияе на шансовете му за статуетка от Американската филмова академия, предстои да разберем.

Тук е важно да отбележим, че това не се случи за големия победител на наградите от миналата година – „Зелената книга“, която първо взе отличието за най-добра комедия или мюзикъл от глобусите, а после се окичи и с голямата награда на оскарите.

От друга страна, точно тази категория на глобусите е с далеч по-малко конкуренти.

Към момента в нея са записани имената на продукции като „Зубрачките“, „Котки“ (по мюзикъла на Андрю Лойд Уебър), Dolemite Is My Name („Долемайт е моето име“), „Да свалиш Уолстрийт“, „Пералната машина“, „Рокетмен“, „Вчера си е за вчера“ и др.

На другия фронт – при драмите, са кандидатствали филми като „Ирландецът“, „1917“, „Към звездите“, A Beautiful Day in the Neighborhood (с Том Ханкс в ролята на Фред Роджърс), Bombshell, „Пълно ускорение“, „Имението „Даунтън“, „Малки жени“, Marriage Story, The Two Popes и др.

Дори „Джуди“ – лента за последните концертни изяви на Джуди Гарланд, ще се бори в категория „драма“, както направиха и „Бохемска рапсодия“ и „Роди се звезда“ миналата година.

Предвид, че наградите „Златен глобус“ се смятат за репетиция преди оскарите, то същите тези филми фигурират и в предварителните прогнози за номинации на академията.

Ето какво вещаят кинокритиците на Запад за най-вероятните списъци с претенденти за наградите във водещите категории.

 

НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ:

„Ирландецът“ (реж. Мартин Скорсезе) „Паразит“ (реж. Бон Джуун-хо) Marriage Story (реж. Ноа Баумбах) „Жокера“ (реж. Тод Филипс) „Имало едно време в Холивуд“ (реж. Куентин Тарантино) Bombshell (реж. Джей Роуч) Jojo Rabbit (реж. Тайка Уайтити)

 

НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР:

Куентин Тарантино („Имало едно време в Холивуд“) Мартин Скорсезе („Ирландецът“) Бон Джуун-хо („Паразит“)

 

НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР:

Адам Драйвър (Marriage Story) Хоакин Финикс („Жокера“) Леонардо ди Каприо („Имало едно време в Холивуд“) Робърт де Ниро („Ирландецът“)

 

НАЙ-ДОБРА АКТРИСА:

Рене Зелуегър („Джуди“) Чарлийз Терон (Bombshell) Скарлет Йохансон (Marriage Story) Аукуафина (The Farewell)

*Списъкът е съставен от повтарящите се имена и заглавия в прогнозите на изданията The Hollywood Reporter и EW.