Полезни статии от vqte.comm

1
113
Добави коментар
fire19
fire19

Ремонт на дизелови дюзи може да се извърши само след диагностициране на специално оборудване. Основният проблем на дюзите е тяхното замърсяване или по-скоро появата на въглеродни отлагания по стените, които пречат на нормалния поток на горивото. Препоръчва се почистване на дюзите на всеки 30-60 000 км.

Най-важната причина за замърсяването на дюзите е лошото качество на горивото. Именно поради това се появяват примеси, които след това се отлагат в инжекционната система. Възможно е също проблемът да не е в нискокачественото гориво, а в задръстването на отверстията, поради излагане на високи температури.

Механичните повреди на дюзите са трудни за поправяне и в този случай се препоръчва да ги замените.

Нормалното функциониране на дюзата е един от основните критерии за работа на дизеловия двигател. Съвременните дюзи на системата Common Rail са подобни на скалпела на хирурга: те работят изключително точно, но непрекъснато трябва да се поддържат “заточени”. По принцип дизайнът на съвременните дюзи, независимо от типа управление (пиезоелектрично или електромагнитно), е опростен, за да се постигне максимална надеждност. На теория тези инжектори трябва да продължат да работят, докато двигателят не бъде ремонтиран.

При проблеми с инжекторите на двигателя възможно решение е рециклирането на дюзи. От тази услуга можете да се възпозвате в професионалния сервиз София Дизел Център, който предлага рециклиране на дюзи за София на най-добри цени!

Ползите от рециклирането на дюзи

При възникнали повреди в инжекторите на двигателя на вашия автомобил, понякога най-доброто решение е рециклирането на дюзите. Процесът възвръща голяма част от ефективността на превозното средство. Рециклираната дюза трябва да бъде тествана, да се калибрира и да се генерира нов контролен код за нея. 

Ремонтът, последван от калибриране и генериране на код, е единственият възможен вид ремонт за инжекторите на Delphi Common Rail например. Рециклирането на дефектирала дюза не само ви дава абсолютно работеща и тествана част, но и пълна гаранция за бъдещата й работа.