Как и защо негативните хора ти влияят? | Нова психология

1
241
Добави коментар
lowriderzzz
lowriderzzz

 Ако смяташ и вярваш, че нещо е възможно е нормално да имаш повече мерак да го постигнеш.

Съгласен ли си?

 По този начин най-вероятно ще учиш, ще поемаш стъпки и се движиш към целта си.

 От друга страна ако вярваш, че нещо е невъзможно то тогава никога няма да се опиташ да го преследваш и така тази нагласа сама по себе си ще те възспре да го достигнеш.

 Но какво е общото между това, което казах и негативно настроените хора?

 Тъжно, но много от невъзможните неща в живота ни са такива поради нашите приятели и даже  най-близики хора вместо поради нашия опит.

 Именно това е идеята на тази статия и смятам да обясня как негативните хора ти влияят и как да се оправяш с тях.

 

Как негативните хора програмират нашите умове?

И преди съм казвал много пъти, че умът може да бъде програмиран чрез повторение.

 Причината за това повечето хора да се влюбват в такива, които срещат всеки ден е че свикват или постоянно биват програмирани от тях, както и причината за това да купуваш определи марки продукти е постоянното програмиране, което си получил от различните реклами.

 Но виж нещо… не всяко програмиране действа… защото за една идея да се превърне във вярване трябва да си се доверил първо по един или друг начин на източника на идеята.

 Какво общо има обаче това с негативните хора…?

 Чакай, ще обясня.

 Проблема е, че негативните често се срещат в лицето на наши приятели, роднити и хората, на които най-много вярваме.

 Тези хора не само ни програмират с негатвни идеи, но също и определят реалността за нас, нашия потенциал и нашите очаквания в живота.

 Когато си в обкръжението на негативен човек, той индиректно може да те свикне как да се страхуваш да стартираш бизнес например или пък никой няма да купува от теб защото еди си какво.

 И най-лошото е, че може да го направи по начин като ти сподели определана случка или история с някой негов познат, който се бил провалил.

 Друг пък може да ти каже че не трябва да се жениш за човека, който обичаш, защото той/тя е снобар (да ти звучи познато а?).

 А трети пък може да те заучи индиректно как да не поемаш рискове, като постоянно ти поватря колко е било опасно.

 Тези хора никога няма да говорят открито за тези свои вярвания, а вместо това ще ти кажат истории, които доказват тези вярвания и ще те обсипват с довори защо и ти трябва да ги вярваш.

 Как да попречиш на негативните хора от това да ти повлияят?

 Та какво е решението?

 Подбрах няколко прости стъпки за това как да спреш негативните хора да ти влияят:

Предупреди ги и ако не спрат просто ги отбягвай:Някои хора могат да са много депресиращи. Те буквално скапват настроението на другите и то дори без да го осъзнават. Добре ще е ако можеш да осведомиш този вид хора за техните им действия. Предупреди ги за „опасността“, но все пак ако откажат или отрекат че са такива, тогава по-добре намали поетапно времето, което прекарваш с тях, защото без значение дали искаш или не ти би бил повлиян от тях. Предизвикай техните аргументи: Недей приема всичко, което чуеш, вместо това предизвикай техните аргументи и ги попитай да ти предоставят солини обосновки и като започнат да ти разправят някоя от техните истории им кажи, че една проста случка  не може да бъде основа за солидно вярване и че ти трябват повече доводи.

 

Всеки споделя своите собствени вярвания, а после твърди, че света е просто такъв: Повечето хора ще се опитат да защитят своето его като обвиняват другите за техните им грешки. Например, ако едно момиче отхвърли някое момче, тогава момчето може да каже, че е кифла, кокона, капризна или каквото още там… вместо да помисли дали той не е направил нещо погрешно. Според него и неговите умения и качества, това е най-доброто на което е способен, но кой пък казва че и двмата си подхождат? Всички сме различни и ако някой се провали да изпълни нещо, тогава не значи че и ти трябва да се промениш. Как да се справиш с негативността и негативните хора?

Както разбрахме живота е пълен с негативизъм и негативни хора и събития.

 Всеки от нас познава някой, който просто някак си съумява на срине настроението на другия. Всеки от нас се е сблъсквал със ситуации, които намаляват нашата мотивация или дори възспират някои изцяло някои от нас.

 Опеделено никой не би успял преди той/тя да може да преодолее тази негативност и ето защо реших да напиша тази статия.

 По-долу ще изброя още няколко идеи, които ми идват наум, когато стане дума за това да се…

…Опраряш с негативни хора.

 

 Кой е правилния начин да се справиш с негативността? И как да избегнеш лошите ефекти на негативните хора?

 Ето какво може да сториш, за да се справиш с негативността:

1) Имаш ли неустоима причина да продължаваш? Освен, ако нямаш неустоима причина, за да продължаваш, например голяма мечта или кауза, за която да се бориш или важна непокрита нужда, която трябва да задоволиш, то не мисля че може да издържиш много дълго под „натиска“ на негативността и би спрял, винаги когато някой те „скастри“. Хората които имат важни цели и големи мечти, се чувстат потиснати и принизени, когато се сблъскат с негативността, но пък щом си спомнят за мечтите си, те забравят всичко свързано с тази негативност и продължават. (виж Психология на непокритите нужди)

 

2) Зареди се с позитивност: В една моя друга статия „Как да визуализираш целите и мечтите си“ съм обяснил как визуализирането на целите ти може да те мотивира да се бориш за тях и да ти помогне да забравиш за всички отрицателни събития и негативни хора, които си срещал. Ако визуализираш своите цели всеки ден в продължителност на 10 минути, ще е като да се заредиш с позитивност, която може да ти помогне да преодолееш негативните събития на дневен ред

 

3) Повечето хора всъщност не знаят нищо: Веднъж бях предложил бизнес идея на приятел, който отказа да я приеме с довода, че всички негови приятели мислели, че не идеята не струва. После го попитах дали приятелите му имат бизнес, дали са успешни или дали изобщо имат хубава работа, от която са доволни? Предполагам се досещаш какъв беше отговорът му…

 Хората се чувстват принизени, винаги когато се сблъскат с негативни коментари, без да си задават един много съществен въпрос: кой/какъв е човека, който изказва това негативно мнение?

 Ако човека с негативното мнение е прав, то би трябвало той да е щастлив и успешен, но понеже повечето хора не са, то ти трябва да подхождаш към мнението им с изключително внимание. Когато започвах първия си сайт преди пет години, всеки ми казваше че няма смисъл, че не е добра идея. Пет години след това обаче стана така че ми носеше между 800 и 1200 лв на месец почти на автопилот. Знам, че не кой знае какво, но все пак това си е една средна работна заполата, за която хорта обикновено работят по 8 часа на ден.

 Извода е, че ако ги бях слушал, най-вероятно и аз щях да работя нещо, което не харесвам и то за по-малко пари и нямаше сега и този сайт да го има.

4) Направи така, че негативните хора всъщност да те мотивират: Обещай си, че ще докажеш на тези хора, които те принизяват, че грешат. Обещай си, че няма да оставиш отхвърлянето или критиката да те спре. Използвай енергията на гнева, която си изпитал в резултат от това отхвърляне или критика да задвижи желанието ти да докажеш на тези, които са те принизили, че грешат.  (виж как да преобърнеш отхвърлянето в успех)

 

Кои всъщност са негативно настроените хора?

   Негативните хора или тези, които принизяват другите често са такива защото:

1) не са толкова успешни
 
2) песимистични, защото са се провалили и никога не са решили да пробват пак
3) които вече са „ударили дъното“

4) които винаги се самокритикуват

5) които не са удоволетворени от живота си като цяло

 Има ли смисъл да се отказваш от мечтите си, само защото някои от тези хора или дори повечето не са съгласни с теб?

Дори и някой, който е успешен да иска да те принизи, не би трябвало да те е грижа за мнението му, защото повечето хора просто дават мнение за неща, от които въобще не разбират.

 Просто погледни как всеки говори за икономиката, политиката и други теми и ще разбереш, че човешките същества по природа обичат да дават “акъл” за неща от които ни най-малко разбират и дори мразят, когато някой като теб или мен им каже истината?

 За да се изправиш срещу негативността и негативните хора, трябва да имаш силна вярва в себе си и да разбереш факта, че повечето хора просто не знаят нищо. Това е.

Comments

comments