Няма да повярвате, за какво може да се използват листа от фикус – при кашлица, хемороиди, мастит , зъбобол …

1
156
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Стайното растение фикус е ценно природно средство, което е препоръчително да присъства в домашната ни аптечка. То е страхотен помощник в случаи на много здравословни проблеми.

По-специално с него би могло да се лекувате, ако имате настинка, болки при наранявания или някакви възпаления. Ето ги точните рецепти от народната медицина, които да прилагате при 11 от най-честите оплаквания, свързани със здравето.

Бронхит и кашлица – фикусът е уникално отхрачващо средство, както и премахва възпалението на дихателните пътища. Той се използва като компрес: някорко листа се варят за минути във вода, след което се намазва с мед и се поставят с намазаната част върху гърдите, като ги покриете с целофан и вълнен шал.

Стомашни и чревни болки – изцедете сок от листата на фикуса и го смесете с мед (в равни количества). Вземайте по 2 с. л. от тази смес на всеки два часа, докато проблемът изчезне.
Диария, чревни разстройства – към 50 гр. сок от листата на фикус добавете ок. 100 мл. спирт. Оставете да престои 2 дни. След това първия ден приемайте по 1 с. л. на всеки 2 часа, а на втория и третия ден – 5 пъти дневно. На четвъртия и петия ден – по 1 ч. л. 3 пъти дневно.

Зъбобол – тинктурата от фикус ще ви помогне, а за да си я приготвите, смесете 1 супена лъжица сок от листата с 3 супени лъжици спирт (алкохол) и оставете на тъмно място за 2-3 дни. След това накиснете памук в настойката и го поставете на болния зъб или капнете директно в дупчицата му.

Хемороиди – навлажнете памучен тампон със сок от фикус и го поставете на ануса за една нощ. Курсът на лечение продължава 10 дни. Може да направите ледени свещички, като разредите 1 ч. л. сок с 2 ч. л. вода и го замразите във форма, изработена от фолио. Първите 3-4 дни налагайте ледената свещичка върху ануса за 10 секунди, а след това постепенно удължавайте времето. Курсът на лечение продължава 7-10 дни.
Ставни болки – смачкайте 1 лист от фикус и го залейте със 100 мл водка (или ракия). Оставете го да престои 2 седмици. Вечер след баня разтривайте с тази тинктура болящите стави и увийте с вълнен шал.

Мазоли – смачкайте лист от фикус и го залейте със 70 % етанол до консистенция на гъста сметана. Наложете сместа върху мазола, покрийте с найлон и кърпа. Останете с превръзката за 1 ден. Процедурата трябва да се повтори, докато положителният резултат е на лице.

Мастит – лист от фикус се вари в продължение на няколко минути в малко вода, смачква се на каша и се прилага към болното място на гърдите. Процедурата се повтаря, докато състоянието се подобри.

Брадавици, папиломи – накиснете 1 смлян на каша лист от фикус с 50 милилитра натурален оцет за 10 дни. После прилагайте разтвора върху брадавицата за 5-10 минути.

Хематом , телесни травми – налагайте върху синината и отока памучен тампон, натопен в сок от листата на фикус, по 1 минута 5-6 пъти на ден.

Радикулит, остеохондроза, артрит – смачкайте лист от фикус и го накиснете в 100 милилитра водка (или ракия) за 2 седмици в плътно затворен съд на хладно и тъмно място. След това прецедете през двуслойна марля или тензух и изсипете течността в тъмна стъклена бутилка, която да съхранявате на тъмно. Преди употребление затоплете инфузията под течаща топла вода. Вечер вземайте умерено гореща вана (39 градуса), като добавите във водата 200 грама сол. След това разтривайте възпаленото място с тинктурата от фикус и го покривайте с топъл вълнен шал. Курсът на лечение продължава 10 дни.