Избор на фирма за подбор на персонал – Как и нужна ли ви е?

1
171
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Избор на фирма за подбор на персонал – jobshelp-bg.com jobs.bg zaplata.bg Снимка на Ernesto Eslava от Pixabay Публикувана в 5bg.top – Качи изображение

Избор на фирма за подбор на персонал – Как и нужна ли ви е?

Напоследък услугата за подбор на персонал става все по-популярна от редица фирми дори от средния бизнес. И има за какво, една такава услуга улеснява не само набирането на нови, кадри, но спестява време и средства също.

Какво представлява услугата?

На кратко, това е услуга за управление на персонал за фирми/компании, като се извършва от фирма която е професионализирана в набиране и подбор на човешки ресурси. Такава услуга се предлага от около 30-40 години в развитите страни. Като в България набира популярност едва последните 8-10 години, въпреки че има регистрирани фирми, които действат от края на 80-те до ден днешен в тази сфера.

Предимства

Предимствата при избор да ползвате такива услуги са в по-качествения процес, като всичко това се прави от опитни специалисти завършили образувание свързано с Човешки ресурси и Управление на хора, като в допълнение с това имат обучение и в Психология на човека. По този начин изцяло се поема отговорности от наетата фирма за извършване на тази дейност. Ще спестите време, грешки при избиране на неподходящи кандидати поради липса на квалифициран персонал за това, както.

Тенденции

Поради повишеното търсене на подобни услуги от бизнеса, на трудовия пазар в България в момента съществуват три форми на фирми предлагащи услуги в тази сфера:

Агенция за набиране и подбор на персонал
Трудова борса
Консултанти човешки ресурси

Какво представляват те ?

Агенция за набиране и подбор на персонал

Те се занимават с публикуване на обяви за работните позиции на съответната фирма, някои ръчно търсят кадри по препоръки или в социални мрежи и оценки за тях, провеждане на процеса по подбор и набиране на кадри. Тази услуга се заплаща от работодателя.

Трудова борса

Тук услугата е в друг ред: безработните се регистрират, като те плащат такса за ползване.  Трудовата борса поема отговорността да им намери работа, като по обявени при тях от работодатели свободни позиции, те изпращат CV и данни за контакт на търсещия подобна позиция. Работодателя, сам провежда подборния процес. Процесът по търсене на подходяща работа за кандидата се базира на описаното в неговата автобиография и желаните от него работни позиции.

Единствената трудова борса, при която таксата е заплатена от държавата е „Бюро по труда“, което е държавна агенция. Освен всичко, те предлагат и вид спомагателни средства, след като напуснете работа или сте били уволнени, докато ви осигурят или вие сами намерите работа. Разбира се има и ограничение във времето за което ще получавате тези помощни средства, както и други условия за да получите такова.

Консултанти човешки ресурси

Фирмите предлагащи тази дейност са най-търсени, поради причината, че предлагат по-широк спектър от услуги под формата на цялостно решение за управление на човешки ресурси, предлагащо: системи за атестация, мотивация на персонал, системи за определяне на заплата, обучения на кадри и други услуги. Това е възможно най-пълният пакет и най-полезен, за това и …. най-търсен съответно. По този начин снема изцяло отговорността на работодателя за тази задача.

Как да изберем правилната фирма за подбор на персонал?

За да четете тази статия, вероятно вече се замисляте или сте решили да потърсите такава услуга и имате необходимост от нея. Ще ви предоставим няколко безплатни съвета с които да направите правилен избор. Защото допускане на грешка ви коства заплатите на грешния кадър или грешните кадри. Съветите са базирани, на често задавани въпроси от компании търсещи услуги за подбор на персонал. Ще ви помогнат да си спестите излишни ресурси и грешен избор.

При разрастващ бизнес въпросът излиза в последствие на развитието му, така че няма как да знаете какво ще ви е необходимо в бъдеще и можете да предприемете действия в движение, тъй като вече имате установен ред. Но ако сте със чисто нов бизнес в България, който се нуждае от пълен набор на персонал за активирането му трябва, преди да пуснете първите обяви да се замислите дали ще успеете да се справите и имате ли възможността. Първите кадри са ви най-важни за да стартирате добре и да намалите разходите по смяна а неподходящи кадри, обучение на нови кадри,….. от също нови такива. Не решавайте в последния момент или в пред свършен факт, възможно е да ви коства много повече от колкото предполагате. Подготвеният предварително, преди старта персонал е по-добър избор.
Проучете внимателно пазара и подгответе списък със фирми извършващи услуги в тази сфера, потърсете из интернет за мнения по техен адрес, теми писани за тях и статии, ако имате познати работещи с някоя от избраните ви, питайте.
Задължително организирайте среща с избраните във вашия офис, разговаряйте директно с тях.
Разберете от колко точно време са в бранша и колко професионален опит имат.
Трябва да знаете какъв ще е екипа, състав и опит на професионалистите, които ще провеждат набирането и подбора на персонал.
Изискайте сертификация на екипа им, точна квалификация, завършено образование в областта на Човешки ресурси и Управление на хора, степен на професионализация.
Какъв спектър покриват услугите им и дали можете да работите с тях и в бъдеще за различни потребности от текущата.
Изискайте портфолио в текущи или предходни клиенти с които са работили. По-възможност да предоставят и препоръки или контакт за такива.
Не разчитайте на нископлатените услуги. Качествената работа, никога не е евтина и мислете над това какви са плюсовете и минусите при фирмите с които сте събеседвали преди окончателен избор. Вижте какво предлага всяка като услуги, портфолио, препоръки, какво НЕ предлага а друга предлага. Съпоставете цялата информация и тогава сравнете ценовите предложения.
Опитайте се да внимавате и да не избирате прибързано. Направете необходимите съпоставки и калкулации, преценете потребностите си, техните възможности и вашите.

Обяви за работа от днес – Публикувайте безплатно – Jobs Help BG – jobs.bg, zaplata.bg, rabota.bg alo.bg

Уебсайт за безплатни обяви за работа – Изборът на България. Регистрирайте сега фирмен профил и публикувайте безплатно обяви за работа! Заповядайте и ако притежавате агенция за подбор на персонал и човешки ресурси. – https://jobshelp-bg.com

Фирма предлагаща услуги за пдобор на персонала и човешки ресурси – Заповядайте и вижте какви услуги предлагаме в помощ на вашия бизнес.