Болки в Кръста | Physiotherapy Bio Center

1
192
Добави коментар
krasiseo
krasiseo

Лумбалните ни прешлени са 5 (Л1-Л5) и те са с най-големи размери от всички останали прешлени. Те поемат тежестта от по-горните сегменти, затова и най-често по-долните прешлени (Л4-Л5 и Л5-С1) са най-проблемни. Лумбалния отдел осигурява мобилност на трупа и долните крайници при ходене, тичане и др.

Поради съвкупността от прешлени,нерви и мускули понякога е трудно мозъка ни да разпознае точния причинител на болката. Почти всеки от нас е изпитвал болезненост в тази област и това е една от най-честите причини за отсъствие от работа.

Обикновено някаква физическа дейност – вдигане на тежко по неправилен начин, заемане на неправилна поза за продължително време, директна травма, понякога дори и едно обикновено навеждане може да предизвика сериозен дискомфорт. Най-честите симптоми са:

Постоянни тъпи или остри болки в кръстаПареща болка, иирадираща към седалищетоМускулен спазъм в областта на кръстаБолка, обостряща се при сядане и ставанеБолка при продължително ходене или стоене прав

Седящата поза увеличава напрежението върху лумбалните прешлени,като това е предпоставка за настъпване на дегенеративни промени в бъдеще. Голям процент от хората се изкривяват в ляво,дясно или напред, когато седят, което натоварва допълнително гръбначния стълб и е предпоставка за появата на изразен мускулен дисбаланс. Затова е хубаво да ставате по-често от стола (на всеки 20-30 мин.), да пиете вода, и ако имате някакъв дискомфорт може да правите малко стречинг техники.

Когато болката в кръста ви не отмине в рамките на няколко дни, е хубаво да идете на лекар, при необходимост да се направи скенер или ЯМР на лумбалния отдел. Наред с медикаментите е препоръчително да се направи и курс по физиотерапия за лечение на болки в кръста. Апаратурата има за цел да намали възпалението и болката, мануалната терапия да подобри мобилността в лумбалния отдел и състоянието на меките тъкани, след което се изготвя програма за упражнения и стречинг. Активното участие на пациента е много важно, когато става дума за лечение на болки в кръста.