ВНИМАНИЕ: Бум на измамите с дебитни и кредитни карти по празниците – ето как да се предпазим

1
127
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Как да опазим дебитните и банковите си сметки в дните на голямото празнично пазаруване преди Коледа и Нова година. Това коментира пред Нова телевизия Борислав Сестримски, специалист по банкова и информационна сигурност.

„По традиция около празниците измамите, свързани с дебитните и банковите ни сметки, се активират -. коментира Сестримски.

– Това е нормално, защото около празниците пазаруването се увеличава и хората стават много по-небрежни как да пазят картите си от измами. Водещ остава скимингът. Банките се грижат за сигурността на апаратите и редовно ги проверяват за скимиращи устройства. Гражданите обаче трябва да пазят картите си, когато въвеждат паролата си. Вторият начин са така наречените безконтактни тегления. Те са по-рискови, тъй като трябва да си съхраняваме картите в специални кейсове, за да не бъдат докосвани, без да знаем от разни скимиращи устройства. Ако клиентът е активирал възможността от банката да го известяват за всяка една транзакция, няма как да не разбере бързо, че има нещо измамно. Ако обаче тази опция не е налична, нещата стават малко по-трудно.  

Хубаво е да се използва нещо, което е от двете страни метално и блокира скимиращите устройства, с алуминиево фолио също става. Визуално картите трябва да се пазят, не трябва да се дава картата на трети лица. Картата винаги трябва да е пред очите ви.

Препоръката е, че гражданите трябва да са много внимателни не само с банковите карти, но и с онлайн идентичността си, която ни представя пред разни банкови институции. Ако някой ни открадне идентичността, той може да използва тази идентичност пред различни институции.

При пазаруването онлайн вероятно най-разумното нещо е да платите, когато дойде стоката с наложен платеж. Гражданите да активират всички опции за проверяване обаче е възможно най-сигурно. Самият потребител да проверява платежната система, в която въвежда данните си.

Джакпотингът, който сега е модерен, е нещо като обир, като това е атака срещу банкоматите, при които машината, която пуска пари, се отваря и излива всички пари, които са в автомата”.