Безсмъртното растение, което расте около нас е забравена и добре скрита тайна, а маслото му струва € 1 800-Заличава бръчки,…

1
179
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Не се изненадвайте, защото на водеща световна козметична компания знае добре точно какво иска. В действителност, когато разберете, че всички „проблеми“ могат да бъдат решени просто с неговата употреба, никога повече няма да си купувате скъпи кремове и лосиони.

Какво е то?

Безсмъртничето  е средиземноморско растение, което расте по скалисти и слънчеви склонове, в скални ниши, изоставени лозя и по краищата на пътища. Лечебните му свойства са известни още на древните гърци, които го използват за лечение на рани.

 Въпреки това, безсмъртничето отдавна е забравена и добре скрита тайна.

Освен за подмладяване, то има редица други лечебни свойства. То е отлично средство за бронхит и кашлица , действа като успокоително , понижава кръвното налягане , нивата на холестерола в кръвта , за предотвратяване на образуването на съсиреци , облекчава болката и укрепва цялото тяло .

Има много видове от Helichrysum и най-известните е Helichrysum italicum- Имортела (безсмъртниче).

То носи този прякор гордо и с право го носи.Причината? Способността му да се заличи бръчки, белези, стрии и натъртвания, но най-вече способността му да издържа без вода в продължение на месеци.  У нас растението е познато като жълт смил и вече се отглежда точно поради причина на високата цена на етеричното масло, което се добива от него.

Тонове безсмъртниче за литър масло

Защо е толкова ценно? Отговорът се крие в ценният еликсир, който то съдържа в много малки количества. В рядката му форма има много малко етерично масло (по-малко от 0.05%), и са необходими повече от един тон растения, за да се получи 1 кг етерично масло. Билката цъфти от май до юли.

Също така, трябва да се дестилира. Сега със сигурност става много по-ясно защо цената на безсмъртничето е висока? Точно така – за един килограм етерично масло ще трябва да платите между 1500 и 1800 €. 

Жълтият смил е многогодишно тревисто растение. Използва се при жълтеница, камъни и пясък в жлъчката , възпаление на бъбреците и пикочния мехур, смущения в уринирането , отоци. Помага при ревматизъм, невралгия, импотентност, ишиас. Прилага се още срещу ниско артериално налягане и някои кожни болести. Жълтият смил е една от основните субстанции в комбинацията „ Тибетски капки на живота “. В народната медицина отвара или запарка от цветовете на жълтия смил се прилагат и като диуретично и леко слабително средство.

Билката е подходяща за отглеждане у нас, тъй като е изключително издръжлива на засушаване и неблагоприятни атмосферни условия. Може да се засажда на неплодородни каменисти земи, където не се рентира засаждане на други култури. Също така жълтият смил не страда от болести, което го прави много подходящ за биологично отглеждане.