КАКВО ЩЕ Е ВРЕМЕТО В НОВОГОДИШНАТА НОЩ И ПРЕЗ ЯНУАРИ 2020 ВРЕМЕТО- РЕАЛНАТА ПРОГНОЗА

1
146
Добави коментар

снимка:ЖИВКО МИХАЛЕВ Ще изпратим старата 2019 г. и ще посрещнем новата 2020 г. без валежи.Снеговалежът ще приключи днес 30 декември до края на деня навсякъде.Облачността в следобедните часове от запад ще започне да се разкъсва.На 31 декември и на 1 януари ще има доста слънце. Днес,30 декември има издаден жълт код за силен вятър в източните райони.Ще се повиши морското вълнение до 4-5 бала по южното Черноморие.Това каза синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в ефира на БНТ 1.

31 декември ще започне с ниски минимални температури,особено в котловините на Западна България,които ще са в порядъка от минус 8 до минус 10 градуса.През деня времето ще е предимно слънчево над по-голямата част от страната.Температурите ще се повишат и ще бъдат между 3 и 8 градуса.Още веднага,в новогодишната нощ,с усилване на вятъра от запад и по-късно през нощта срещу 1-ви от северозапад,ще започне ново застудяване от североизток.Няма да има валежи,а по-скоро ще има временно увеличение на облачността в нощните часове на новогодишната нощ.На 1 януари ще прехвърчи малко сняг и температурите ще се понижат в рамките на 0 и 5 градуса.Само в отделни райони,където има снежна покривка,температурите ще са по-ниски.В Дунавската равнина ще се усили западния вятър,което ще повиши температурите на 3-4 градуса.

Към 5 и 6 януари се очакват нови валежи с понижение на температурите.В четвъртък температурите все още ще са сравнително ниски.Валежите ще са от дъжд и сняг. Първата половина на януари ще е доста динамична.Ще има повишение и понижение на температурите до около 15-ти.През втората половина ще има по-ниски температури,но и затопляния.

Затворен днес,е само високопланинския проход Троян-Кърнаре,който е ограничен за тежкотоварно движение за МПС-та над 12 т.Миналата нощ работиха над 800 снегопочистващи машини.С особено внимание трябва да се движат шофьорите по високопланинските пътища и местата,обозначени със знаци за сняг,да не се изпреварва снегопочистващата техника и да се шофира със съобразена скорост.Това каза инж. Даниел Иваничков,директор на Дирекция „Поддръжка на пътната инфраструктура“ в ефира на сутрешния блок на БНТ 1.Има допълнителна техника,която може да реагира при възникнане на по-тежки ситуации.Актуална информация гражданите могат да получават от ситуационния център на АПИ на телефон 0700 130 20 и на сайта та агенцията.