Загадъчният човек зад името Тесла и битката на гениите – КОНСПИРАЦИИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

48
373
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Никола Теска е човекът, впрегнал мълнията. Той е типичният изобретател, предвиждащ нови технологии далеч преди времето си. Тези образи изпълвали съзнанието му, също твърдял, че има контакт със същества от друг свят.

Никола Тесла се нарежда сред едни от най-талантливите и загадъчни хора, живели някога. Но дали е бил просто луд гений, или неговият интелект има извънземен произход? Той публично обявявал, че е общувал с извънземни.

В Ню Йорк, на 7 януари, 1943 г., прочутият изобретател Никола Тесла умира от инфаркт. На 33-тия етаж в хотел „Ню Йоркър“.

Няколко часа след като тялото му е открито, племенникът му пристига в стая 3327 и открива, че тялото на Тесла, както и неговите чертежи и записки, вече са отнесени. Има предположения, че са иззети от ФБР и бързо са им сложили гриф „Строго секретно“.

Тесла страдал от параноя, че някой се опитва да го убие, и случайно или не, веднага след смъртта му връхлитат правителствени агенти и конфискуват всичките му научни трудове. За кратко време цялото му наследство изчезва. Официалната версия е, че не е открито нищо значимо, а само много научни книжа и документи.

Въпреки че през годините е имало много тези, че иззетите материали са изключително важни и съдържат доста напредничави научни идеи, те все още не са публично достъпни.

Но кой е загадъчният човек, известен под името Никола Тесла? И защо записките му предизвикват толкова голям интерес у правителството на САЩ?

Животът на Никола Тесла е драматичен от самото начало. Той е роден в полунощ на 10 юли 1856 г. по време на жестока гръмотевична буря в днешна Хърватия, в което акушерката видяла лоша поличба.

От най-ранна възраст Тесла проявявал буден ум. Той вече изобретявал неща. Измислил играчки, задвижвани от насекоми, но най-вече бил запленен от гръмотевичните бури и от светкавиците. Електричеството постепенно се превръща в негова страст. През 1881 г., след 8 г. изучаване на физика, математика и инженерство в университетите в Грац и Прага, Тесла започва работа като електроинженер за телефонна компания в Будапеща.

Три години по-късно, 28-годишен, той се премества в САЩ и започва работа при Томас Едисън в Ню Йорк. Но много бързо двамата се превръщат в съперници.

В известен смисъл имаме дуел на изобретатели. Едисън е бил привърженик на правия ток, а Тесла – на променливия, а наградата е била строеж на електроцентрала на Ниагара. А ако обуздаете водите на Ниагара, то вие ще контролирате североизтока.

В системата за разпределение на прав ток на Едисън постоянният поток електричество губи мощността си по пътя. Това налагало да има генератори на всеки километър.

Тесла, от друга страна, проектира доста по-съвършена система с променлив ток, който лесно можел да бъде манипулиран по пътя, захранвайки не само крушки, но и други електрически уреди. С Ниагарския водопад като водноелектрическа централа системата на Тесла можела да освети целия североизток.

Няма място за сравнение. Тесла бил много, много напред. Едисън критикувал модела на Тесла като много опасен, в опит да осигури предимство на своята система. Стигнал дори дотам, че правил публични демонстрации, като убивал с променлив ток котки и кучета… и дори един подивял слон.

Но променливият ток на Тесла в крайна сметка надделял и днес стои в основата на световната електрическа мрежа. Тесла оставя на света електрифицирането и не само това, а превръща електричеството от нещо полезно в универсално благо, достъпно за цялото общество.

Никола Тесла е един от най-удивителните гении в историята. Ако не беше той, сега щяхме да живеем в доста различен свят. Но Тесла не само електрифицира света – наследството му включва електрическите железници, флуоресцентните и неонови лампи, безжични радиокомуникации, рентген, дистанционно управление, турбинни двигатели, скоростомери, хеликоптери и дори торпеда, както и много други.

До смъртта си Тесла държи близо 700 световни патента. Бил е като Леонардо да Винчи – имал е визия за бъдещето и можел да прави невероятни неща.

Тези неща са придали и все още придават сегашния модернистичен вид на нашето общество.