Успешният мениджър днес е успешен бизнесмен утре – а дали е така?

5
178
Добави коментар
epis
epis

Промените изискват смелост, но освен хъс и необходимите качества, те налагат и зрял поглед върху действителните ни възможности

Когато имаш самочувствието на успешен мениджър, преминал през редица предизвикателства и безценен опит, идеята да стартираш собствен бизнес изглежда доста примамлива. Това звучи може би като най-естественото продължение в развитието на кариерата за повечето изпълнителни директори.

И все пак, явно не всеки дръзва да го стори, имайки предвид, че в България такива личности не са много. В рамките на една организация понякога изглежда по-лесно да се докажеш като професионалист, отколкото на свободния пазар.

Онези, които са достигнали висок връх в своята сфера, считат, че същите умения биха им помогнали да стартират и издигнат дейността на фирмата си до същото ниво.

Дали е така и какви могат да са спънките по пътя? До колко сте в готовност за подобно начинание, може сами да разберете, след като стигнете края на тази статия.

Разкриване на потенциала

Има хиляди идеи, които чакат само да бъдат реализирани. Това звучи чудесно, нали? За да завоювате позиции все пак трябва да направите избор – да се насочите към такъв пазарен сегмент, който наистина има потенциал. За целта е нужно проучване, което да ви подскаже дали ще има търсене на продуктите ви. Конкуренцията не бива да бъде подценявана. Първите стъпки включват работа върху стабилността на компанията. Това няма да стане със специални визитки, презентации и рекламни брошури.

Разработете тестова версия на дейността, която ви предстои да развивате, за да установите че имате потенциални клиенти, които проявяват дълготраен интерес.

Основните възможностите са да се ориентирате към стандартен вид бизнес с утвърден модел за генериране на приходи или към иновация, която да промени играта в даден сектор.

Междувременно трябва да започнете да сформирате екипа си, а също така да помислите и за финансирането. Вероятно ще се наложи да го вършите паралелно с текущата ви работа, но съвсем скоро трябва да се посветите изцяло на вашия бизнес, ако искате да постигнете очакваните резултати.

Фокусиране върху целта

През последните години разработването на софтуерни приложения е доста актуално. На мнозина им се струва простичко, но пък мащабно. Ако сте решили да изпълнявате функцията на посредник, имайте предвид, че трябва да ухажвате не само доставчиците, но и клиентите. Това е особено труден за налагане бизнес модел, затова преценете дали изобщо да се захванете с него.

Ако обаче насочите усилията си към създаване на софтуерен продукт, който създава условия за по-ефективна работа на бизнеса, стига да е в сфера, която познавате отлично, то вашият опит ще се окаже безценен капитал.

Може би имате интереси в земеделието или планирате производство? Няма какво да ви спре, стига да разполагате с яснота и за възможните пазари за реализация. После идват помещенията и оборудването.

При търговията мащабът също е съществен детайл. Тя като цяло е доходно занимание, но трябва да управлявате складови наличности, както и други трудоемки организационни въпроси, които трябва да сте предвидили още в началото.

Ако сте експерти, може да предложите консултантски услуги или обучения в области като маркетинг, бизнес планиране, финанси, оптимизиране, продажби. Вашата цел са малките и средни предприятия.

Не са за пренебрегване посредническите дейности в недвижимите имоти, превозите и пътуванията, човешките ресурси. Популярни са и услугите за личностно развитие, житейска мотивация, духовно усъвършенстване.

И не на последно място, разбира се, всеки изпълнителен директор поне веднъж е искал да отвори ресторант, заведение или хотел. Тук франчайзът е удачна идея, защото имате готов продукт и от вас се изисква да се фокусирате единствено върху управлението му.

Горещата тема за парите

Солидното финансиране е задължително. Притежавате ли собствени спестявания, те много бързо ще се стопят и харченето им е доста болезнено. Ще станете свидетели как събираното с години може да потъне само за няколко месеца. Експертите съветват да се обърнете към осигуряване на средствата чрез банки или инвестиционни фондове. Информирайте се как са се справили други стартиращи компании, както и как бихте могли евентуално да се възползвате от европейските програми. Предстои ви тежка работа, съпроводена с множество документи, справки, декларации.

Без удари под кръста

Да, днес в бизнеса всичко е позволено. Подмолните ходове и нелоялните удари от страна на конкуренцията не са изключение. Ако смятате да бъдете от тях, трябва да знаете, че ще носите и последствията от тези свои действия. Когато стартираш собствен бизнес, не е препоръчително да крадеш клиенти и доставчици от досегашния си работодател – звучи старомодно като предупреждение, но е валидно с пълна сила.

И макар да е често срещано явление, не опорочавайте бизнеса си от самото начало. Само така ще сте удовлетворени от постигнатото, а сянката на присвоения чужд бизнес няма да тегне никога над вас.

Сами или със съдружници

Когато си мениджър на голяма компания, често се озоваваш в позицията на вълк-единак. Да стартирате собствен бизнес можете и сами. Стига да имате добър план, да ви е позната средата и да се целите в ясна идея – можете да поемете риска и да не включвате съдружници. Когато нещата стоят другояче и се нуждаете от екип, помислете за съдружници. Те ще ви съдействат и при търсенето на инвеститори в страната и зад граница. Стремете се да се допълвате като опит и умения, както и да се доверите на хора, които познавате и нямате принципни разминавания по важни въпроси.

Реален успех или провал

Трябва да сте с нагласата, че ви предстои дълъг и трънлив път. Няма какво да ви лъжем, шансовете не са гарантирани, успехът също. Статистиката сочи, че процентът се движи по-малко от 50. 80 на сто от новите фирми оцеляват след първата година, а всяка следваща броят на задържалите се на пазара намалява с около 10 на сто. Когато питан пет или шест години живот, тогава процентите на стабилизиралите се компании се движи около 30-40 на сто.

За България данните са още по-стряскащи, защото нивото на развитие на икономиката е такова. Причините за неуспех се състоят основно в липсата на пазарно търсене, изчерпване на капитала и зле подбран екип.

Да бъде или да не бъде

Помислете – кариерата ви с какъв статус е в момента и доколко е оправдано да скочите в бездната, ако нямате гениална идея, която доказано ще ви изстреля още по-високо? Всички онези блудкави статии, в които се разказва как някой е спечелил един милион долара по американски тертип, само ще ви загубят времето.

Анализирайте реалистично настоящото си положение и вероятността да направите големия удар на живота си. Всеки мечтае да не работи от 9 до 5, но нали не забравяте, че в бизнеса се работи почти денонощно. Останалото е химера. Да загърбиш всичко, само защото си загубил мотивация, не е правилно решение. Може би просто имате нужда от почивка и свеж полъх, който да разсее професионалния ви застой.

Ако пък предстои корпоративен трус и няма какво да губите, защото преструктурирането ви засяга пряко, може би имате право – впрегнете цялата си енергия и се гмурнете смело в света на предприемачите.