Учени „съживиха“ мозъци на починали животни, с уникална – НАУКА И ТЕХНОЛОГИИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

47
280
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

Изследователи свързват мозъците на 32 мъртви прасета с уникална система, наречена BrainEx. Тази система осигурява на мозъка имитация на пулсиращ кръвен поток при 37 градуса по Целзий.

В рамките на 6 часа след това, много от функциите на нервните клетки в мозъка на мъртвите прасета, практически били възстановени, а смъртта на другите клетки се забавила драстично.

Някои журналисти вече сравняват този иновативен експеримент с експеримента от класическия роман на Мери Шели „Франкенщайн“, в който учен създава живо същество от части на трупове.

Въпреки това, учените не са отбелязали на своите устройства електрически импулси, свързани с осъзнаване, възприятие и други по-висши мозъчни активности. Според тях, ако това се случи, те незабавно ще спрат експеримента (да вярваме ли?!).

Така, този експеримент е още една стъпка напред за науката, но ние все още сме много далеч от възстановяването на съзнанието на живо същество (и особено на човек) след дълъг период на смърт.

Експериментът е проведен от екип от учени от Медицинското училище в Йейл. Те са взели мозъците на наскоро умъртвени прасета от най-близката кланица и са ги поставили в системата на BrainEx, която са създали.

Тази система, през тръби, доставя на вените и артериите на отрязаната глава на животното химическа смес, която симулира кръв и е наситена с кислород. В медицината това се нарича перфузия. Тази система създава затворена циркулация на „кръв“ при температура от 37 градуса по Целзий – нормалната температура на човешкото тяло.

След като са свързвани с тази система, през следващите 6 часа, умирането на мозъчните клетки се забавя и някои от функциите им почти се възстановяват. Сред тях са връзките между невроните, т.нар. Транспортни сигнали.

Преди това се смяташе, че такива функции безвъзвратно умират скоро след действителната смърт на обекта.

Ръководителят на изследователската група, проф. Ненад Сестан, нарече тези резултати зашеметяващи и той е убеден, че това може да се повтори върху мозъците на примати. Самият метод, сега може да се използва за лечение на хора (живи, разбира се). По-специално, той може да помогне на хора с увреждания на мозъка след инсулти или други наранявания на главата.

Разбира се, все още не е възможно да се повтори този експеримент върху мозъците на мъртви хора. Това е свързано с научната етика и с факта, че по време на „възкресението“ човешкият мозък може да покаже активност на съзнанието. А това, ще е нещо много ужасяващо …