Шофьор съди АПИ заради ограничението от 90 км/ч на АМ „Тракия“

1
153
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Шофьор заведе съдебен иск заради ограничението на скоростта в 40-километровото трасе от АМ „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан. Там само през миналата година 8442 шофьори са получили глоба с електронен фиш. Заради неравности по пътя ограничението е 90 км/ч.

Един от глобените е адвокат Атанас Костов, платил е 650 лв. за движение със 140 км/ч във въпросния участък. По думите му ограничението е незаконосъобразно, защото то би важало, ако се извършва ремонт на пътя, а такъв в момента няма, информира bTV.

Между шофьорите няма две мнения – участъкът е напрегнат, защото в дясната лента асфалтът е неравен, а в ляво колите карат бързо и се създава напрежение, ако искаш да спазваш ограничението. Водачите се оплакват и че лошият път поврежда колите и камионите.

Цялата 40-километровата отсечка е в експлоатация от 2007 г. През 2018 г. е въведено ограничението и започват солените глоби.

 „В конкретния участък по автомагистралата са издадени 8 442 електронни фиша за превишаване на различните скоростни режими, които са констатирани на място от моторните системи за контрол на пътното движение“, уточни инсп. Бончо Славов, началник сектор Пътна полиция в Стара Загора.

От Агенция пътна инфраструктура казват, че ремонтът на участъка ще струва 160 млн лв. „Бюджета ни за поддръжка на цялата републиканска пътна мрежа за 2020 г. е в размер на 137 млн. лв. Сами разбирате, че той е крайно недостатъчен, за да се насочи към един определен участък и за ремонта на него са необходими допълнителни средства“, уточни инж. Иван Досев, член на управителния съвет на АПИ.

А според адвокат Атанас Костов, ние плащаме данъци и винетки, а нямаме магистрала, която да отговаря на европейските изисквания. Цялата процедура по съдебното дело адвокат Костов публикува в социалните мрежи. Досега начинанието му е срещнало подкрепата на 18 хил. души.