3…2…1… Запалване! СпейсЕкс изпробва ракетата преди предстоящия полет на Крю Драгън идната седмица!

1
233
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници подготвят космическия кораб „Крю Драгън“ за тестовото му изстрелване на 18-ти януари. Photo credit : SpaceX

12 януари 2020 г. 09:10 ч.

Светослав Александров. Предстои решаваща демонстрационна мисия за новия пилотиран космически кораб „Крю Драгън“. Вчера СпейсЕкс запали тестово неговата ракета „Фолкън 9“ и ако всичко мине по план, още идната седмица, най-рано на 18-ти януари, корабът ще бъде изстрелян. 

СпейсЕкс потвърди в Туитър, че вчерашното огнево изпитание по план е завършило според очакванията. 

Това е последната планирана безпилотна мисия на „Крю Драгън“ преди да започне да извозва астронавти до Международната космическа станция. Затова е много важно всичко да завърши с успех. Но дали ще завърши с успех, не се знае – това е буквално първият реален опит да се изпробват спасителните системи на космически кораб в момента на максималното динамично натоварване по време на ракетно изстрелване. Досега поведението на ракети и космически кораби са единствено симулирани, но едно са компютърните модели, друго е да има реален полет. 

В случай че мисията през този месец завърши безпроблемно, СпейсЕкс ще може да подготви кораб за пилотирано космическо изстрелване още през февруари. Илон Мъск обаче оповести, че преди първата пилотирана мисия има още някои дреболии за дооправяне, така че в зависимост от тяхното доизчистване и дооформяне на документацията, може да има отлагане на пилотирания старт за по-късно през пролетта или за лятото.

Независимо обаче дали пилотираната мисия ще е реализирана през тази зима, през пролетта или през лятото, тя може да стане факт само ако демонстрационният полет на „Крю Драгън“ на 18-ти януари бъде успешен. Така че стискаме палци за сполука през идната седмица.  

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/