Плъхове и мишки – надеждна и сигурна дератизация – sanista.net

1
146
Добави коментар
codemen
codemen

Мишки и плъхове – неканени гости в нашите домове. Как да се справим с тях?

Всички животинки са много приятни и сладки, когато ги гледаме в анимационни филми. Ако се случи да ги срещнем лице в лице, някои от тях ни ужасяват! Да, определено опашатите мишки и плъхове не са сред любимите ни същества. Често обаче се случва да присъстват като неканени гости в нашите домове, вили, складове или работни места. Освен че може да навредят сериозно на обзавеждането, повечето мишки и плъхове пренасят и бактерии, причинители на заболявания. Почти няма човек, който не се е сблъсквал с подобен притеснителен казус! Тези гризачи са особено ловки и бързи. Размножават се лесно и търсят условия, които са близки до тези на хората – наличие на топлина, храна и вода.

 

Как да се спасим от тях ?

Все повече се говори за ефикасна дератизация – набор от мерки за справяне с проблема за нежеланите мишки и плъхове в различните помещения. Кой е най-добрият вариант за избавяне от вредителите, е донякъде субективен въпрос. Все пак ще Ви предоставим максимално изчерпателна информация по темата.

Издайнически следи за присъствието на гризачи

Ако имате съмнения, че мишки или плъхове са плъзнали в дома ви или обитават друго помещение, има няколко начина да установите тяхното присъствие.

 

Единият и най-лесният е чрез следи от техните екскременти. Следите са най-често продълговати, с лека форма на шушулка, много рядко. Разликата с тези на плъховете са в това, че на мишките са доста по-дребни.

 

 

 

 

Възможно е да откриете доста нагризани предмети – това е друга издайническа следа.

Макар да е странно, всъщност доста мишки и плъхове посягат и към пластмасата и нанасят вреда на редица автомобили и вещи. Прегризват кабели, арматурно желязо и дори бетон.Истината е, че те търсят комфорта на топлината и сигурността. Склонни са да ядат какво ли не, за да оцелеят. Все повече коли страдат от повреди заради една или друга част, изгризана от мишки и плъхове, заселили се в непосредствена близост.

 

Шумът е друга издайническа следа.

Животинките са особени активни вечер, когато търсят нещо за хапване. Възможно е да дочуете техните стъпки, както и звуците на предмети, разместени от тях. Щом се почувстват сигурни, тези гризачи си правят гнезда сред Вашите притежания. Стремете се да поддържате чисто и подредено. Дори да го сторите, пак не може да сте сигурни, че всичко ще е наред. Неприятните гризачи са навсякъде и са трудни за отблъскване.

 

Подозирате, че неволно съжителствате с тези гризачи? Огледайте за луфтове и дупки, от които е вероятно да влизат. Те са изключително гъвкави и може да се вмъкнат и от отворени врати, первази и канали. Впечатляващ е фактът, че един плъх може да мине през дупка, през която човек може да провре палеца си. Понякога се появяват и пред очите ни, макар по принцип да се крият от евентуалните опасности.

За разлика от мишките, плъховете са изключително агресивни. Ако усетят опасност са способни да нападнат човек. Освен това скачат на високо и имат голяма памет. Не е препоръчително да се посяга на плъх, ако го срещнем.

В случай че вече сте ги видели или сте открили доказателства за тяхното наличие, навярно си задавате въпросите как да изгоним плъховете и от какво бягат мишките. Истината е, че всеки случай е индивидуален. Зависи от мястото, което е засегнато, от вида и популацията на гризачите, както и от нагласата на хората спрямо методите на дератизация.

За всеки е страшна мисълта, че може да съжителства с мишки или плъхове. Страхът не идва поради опасността гризачът да унищожи различни вещи, а от опасността да разнесе не една и две зарази. Специфичната миризма, която имат гризачите също не е приятна. Реално, обаче, пред подобно изпитание може да се изправи всеки. Затова веднъж установеният проблем, следва да се реши навреме.

Дератизация на мишки и плъхове и как да я осъществим

Дейността по премахването на нежеланите мишки и плъхове от различни помещения, най – добре е да се повери на екипи, които професионално извършват такава услуга. Ако решите сами да опитате да се справите с този проблем, добре е да знаете:

Професионалистите от „Саниста ВИП” предупреждават!

Ако имате домашен любимец или малко дете? Бъдете внимателни, защото някои средства за борба с мишки и плъхове са опасни за малчуганите и пухкавите животни вкъщи. Внимателно проучете кои са мерките за безопасност, преди да пристъпите към дератизация. Успешната борба с гризачи е тази, която неутрализира опасността от вредителите, но не представлява риск за хората и животните, които са важни за нас.

Може би сте се изкушавали да потърсите в интернет „борба с плъхове форум“ или други подобни ключови фрази, за да достигнете до точната информация. Обърнете внимание, че не навсякъде споменатите съвети са достоверни. Подбирайте източниците си и проверявайте всяко твърдение, преди да решите да действате. Така например от десетилетия се съветва да се вземе котка, която освен идеална компания, е естествено средство за борба с гризачи. Това може и да е така, но не винаги. Има мъркащи създания, които не проявяват никакъв интерес към мишки и плъхове и дори напротив – биха могли да бъдат нападнати от тях. Освен това трябва да бъдете внимателни, когато поставяте отрова, Вашата писана може да пострада, хапвайки от нея. Котките не бива да ядат мишки или плъхове, поели от тези вещества. Отровата може да навреди и на домашния любимец.

Методи и средства използвани при дератизацията на мишки и плъхове Отблъскване на гризачите с природни методи

Всяко същество си има ахилесова пета, а това ще рече, че дори упоритите мишки и плъхове понякога се отблъскват с природни методи. Факт е, че тези способи не винаги водят до желаните резултати, но не пречи да се опита. Говори се много за миризма против мишки – това са растения, чиито аромати не са привлекателни за въпросните гризачи.

Мента – прекрасна за свежа лимонада и добавка към коктейла, ментата е омразна за зъбатите вредители. Може да изсушите повече листа от растението и да ги поставите из ъглите на помещението. Някои правят и спрей с наличие на мента, с който се пръскат прозорците, стените и всички пролуки. Идеята е миризмата да прогони скритите вътре мишки и плъхове или да накара тези отвън да се отдалечат. Имате двор и много шир, която се чудите как да оползотворите? Посадете мента, насладете се на благоухание, което гони далеч мишки и плъхове, а е приятно за хората.Черният пипер – друго природно средство в процеса за борба с гризачи, но неговата употреба може да подразни и хората. Хората понякога пробват да сложат в парче плат или направо на пода смлян черен пипер. Подбират се точките, за които се предполага, че са най-посещавани от самонастанилите се мишки и плъхове. Спорно е доколко е ефективно това решение, а освен това се поражда съмнение дали твърде голямото наличие на подправката няма да подразни и живеещите в имота, както и техните кучета или котки.Дафиновият лист и лукът са други неприятели на гризачите. Счита се, че мирисът на зеленчука отблъсква плъхове и мишки, а подправката може да ги отрови. Доколко работещи са тези методи, отново е неясно, особено при наличие на повече от един „нашественик“.

 

Хората, които извършват дератизация, често прибягват до ползване на отрови, с чиято помощ се ликвидират всички мишки и плъхове, опитали от „коктейла“. Много е важно да се внимава с избора на химически продукти, както и с тяхното позициониране и коректното боравене с тях. Задължително е да се спазват всички мерки за безопасност, в противен случай ще си навлечете и по-големи проблеми от четирикраките гризачи.

 

За унищожаване на плъхове се ползват бързодействащи или бавнодействащи химически съединения. Понякога е нужна еднократна дератизация, но има и случаи, когато процедурата трябва да се повтори пак след няколко дни или да се извършва регулярно. Това е важно особено за складове или постройки, които са в непосредствена близост до други, също населени с плъхове и мишки. Миграцията на гризачи между съседни обекти е явление, което изисква допълнителни мерки и специализирана помощ от компетентни фирми. Монтират се и бариери, чиито функции са свързани с покриване на по-големи площи, където може да има още плъхове или мишки.

Заложените примамки е необходимо да бъдат поставени в кутии или други заграждения, за да се намали вероятността да бъдат погълнати от деца или домашните любимци. Мирисът на изделията е като сладко изкушение за тези гризачи, които са надушили. Нахвърлят се лакомо върху това, което по-късно ги поваля.

 

Тъй като някои мишки и плъхове са по-интелигентни и с добре развити защитни функции, понякога е трудно да ги надхитрим. Става още по-сложно, ако препаратите, с които разполагаме, не са качествени. Затова работата със специализирана фирма за дератизация е най-разумното решение.

Най-популярният начин за залавяне на мишки и плъхове е чрез капани. Изработват се разнообразни модели за дератизация, които почти винаги са с примамка и затварящ механизъм. Основната разлика е решението за съдбата на заловените гризачи. Някои капани за мишки и плъхове са хуманни, помагат Ви да ги уловите, без обаче да слагате край на живота им. Опашатите се затварят вътре и може да ги пуснете далеч от селището и жилищните постройки, ако желаете. Бъдете много внимателни, ако изберете този прийом, нека локацията за освобождаване на гризачите е такава, че не застрашавате чужд имот. В никакъв случай не посягайте и не пипайте към хванатите мишки и плъхове – може да ви ухапят, а здравето Ви да бъде застрашено.Втората опция е ползване на конструкции, които убиват хванатите мишки и плъхове. Фаталният край е предопределен от здравите захващащи греди, които не дават шанс на нашествениците да се измъкнат. Почистването на капаните след дератизация е задължително. Освен кръв, изплашените гризачи отделят и урина, която сигнализира пред останалите от техния вид, че са в опасност. Ако не сте изплакнали отлично всичко, може повторната употреба на съоръжението да претърпи провал – следващите мишки или плъхове ще уловят сигнала за риск от останалата течност и няма да бъдат хванати в примамката.Друг популярен убиващ капан за мишки и плъхове е със слой лепило отгоре. Привлечени от хубавия аромат, добре познатите ни гризачи пристъпват върху повърхността и биват впримчени в здрава клопка. Хората с повишена чувствителност и любов към животните отказват този способ и търсят алтернативни решения. Хуманните капани за плъхове и мишки са особено добри за тези случаи.

Когато не знаете с какви гризачи си имате работа или се случва така, че Ви тормозят мишки и плъхове, които са по-упорити или създали потомство, е добре да се обърнете към професионалисти. Те няма да експериментират и ще помогнат да се сбогувате с неприятелите възможно най-скоро. Ще се погрижат да подберат подходящите средства, съобразявайки индивидуалното положение на всяко домакинство или ползвател на услугата. Освен това ще Ви информират дали е наложително скоро да се проведе още един курс дератизация, в случай че има съмнения за още гризачи, населили се в околността. В някои случаи се налага системна грижа – извършване на услугата регулярно, за да се намали популацията на вредителите и да се предпазят посетители на определени обществени места.

Понякога в процеса на борба срещу гризачи се включват и други манипулации, например срещу насекоми. Целта е да се подобри цялостното състояние на сградата, елиминирайки всички „врагове“ на човека там. Всяко усилие, обаче, може да е напразно, ако не се подходи внимателно съобразно конкретния случай.

Какво да правим след дератизацията В случай че няма повече следи от гризачи и процесите по дератизация са дали положителен резултат се уверете, че сте почистили зоните, на които е имало поставена отрова. Важно е да имате предвид че ако има дори най-малко съмнение, че процесите по дератизация трябва да продължат, поради неуспех и налични гризачи, почистването от отрова не е добър вариант. В повечето случаи примамките /дератизационните точки / действат превантивно и трябва да си стоят там, където са поставени, докато е сигурно, че няма нужда от повече мерки и дератизация.Дезинфектирайте и капаните, ако има такива.Погрижете се да запълните всички дупки и луфтове, които са своеобразни врати за нови „посетители“. Запълването е препоръчително да се извърши с подходящ материал, който да възпрепятства от повторно прегризване. Плъховете минали през дадена дупка, успяват да запаметят този път и е много вероятно отново да опитат, ако не бъдат унищожени или дупките не бъдат запълнени.Извършвайте мониторинг над състоянието – периодични преглеждайте за нови следи от присъствие на гризачи, отвори, през които да се промъкнат и др.Не подценявайте добрата хигиена в помещенията – избягвайте да оставяте храната по масите, плотовете, във фурната. Изхвърляйте ненужните вехтории и се грижете за чистотата, дори в мазето.

Досадно, но необходимо – всяко унищожаване на плъхове или прогонване на мишки е наложително, ако искаме да бъдем спокойни за своето здраве и безопасността на близките си. По този начин съхраняваме и имуществото си, както и всички мебели и значими за нас материални обекти. Една от грешките, които човек може да допусне, е да отлага действия и да приеме, че проблемът може да се реши от само себе си.

Мерките по справяне с гризачите не бива да закъсняват! Те се размножават изключително бързо. При плъховете съществува строга йерархия – живеят на семейства, като всяко семейство има свой водач, осигуряващ безопасността на цялото семейство. Плъховете обитават територии, за които воюват. Тази строга йерархичност не присъства в живота на мишките, което означава, че на определена площ могат да се размножават неконтролируемо. Споменатите многократно гризачи са толкова издръжливи, силни и бързи, а освен това умни, че представляват предизвикателство за всеки един, който дръзне сам да се изправи срещу тях. Активни през всички сезони, коварните мишки и плъхове ни притесняват най-вече през есента и зимата, когато търсят подслон, където да се скрият през студените дни. Никъде не са добре дошли, но пък самите те намират храна и добри условия почти навсякъде!

Макар да звучи плашещо, понятието дератизация се свързва с подобряване начина на живот и неутрализиране на гризачи, които са заплаха за всички нас. Ненавременните мерки може да доведат до още по-сериозни измерения на казуса.

Не се хващайте в капана на гризачите, доверете се на надеждна фирма за дератизация и забравете за съществуването на мишки и гризачи. Има доста по-красиви и приятни неща, над които да се фокусирате!