Жените са много по-сигурни шофьори :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
179
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

През 2019 г. в София са станали около 12 хил. катастрофи, от които близо 800 тежки. Столичната полиция публикува статистиката си за миналата година, съпроводена с кадри от някои от инцидентите.

Столичните катаджии са установили над 150 хил. нарушения на Закона за движение по пътищата. Огромната част от тях са за скорост – над 70 хил. Като в над 600 от случаите – водачите са шофирали с повече от 50 км/ч над допустимото.

През миналата година в столицата са заловени над 1000 водачи с алкохол и над 200 с наркотични вещества в кръвта, 110 шофьори са отказали да бъдат тествани. На всички са свалени регистрационните табели. 

На фона на тази цифри се оказва, че жените са много по-сигурни шофьори от мъжете. Националната статистика на МВР за миналата година показва, че мъжете, загинали зад волана, са 10 пъти повече от загиналите жени – 302 на 31. Това далеч надвишава съотношението между мъже и жени шофьори, информира bTV.

Тази статистика не изненадва експертите. „При поколенията, които идват се оказва, че момчетата дори започват да отсъпват на момичетата. Ние се натъкваме все повече на по-трудни курсисти момчета, отколкото момичета“, коментира председателят на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България – Красимир Георгиев.

Все още мъжете шофьори са няколко пъти повече от жените на пътя, те обаче се увеличават всяка година, а вече не са рядкост ситуации, в които и курсистcтът, и инструкторът са жени.

„Жените малко бъркаме посоките, ама то си е заложено “, споделя автоинструкторка, която има час с младо момиче.

Психолозите разказват, че има изследвания, които сочат, че жените са по-склонни да правят технически грешки, от типа на включване на грешния мигач, например. Мъжкият пол пък се ориентира по-добре в пространството, но жените са по-съвестни водачи.

„При мъжете по-изявени са характеристики от типа на търсене на силни усещания, импулсивност, безрасъдно шофиране, рисковано шофиране”, казва Зорница Тоткова, от Института за изследване на населението и човека, към БАН.

Автоинструктурите споделят, че жените са по-внимателни и изпълнителни, а често и постигат по-високи резултати от представителите на мъжкия пол. По въпроса за даването на предимство – мненията на специалистите от двата пола са в сблъсък.

„Eдна жена е по-вероятно, ако ѝ махна и я помоля да се мушна пред нея – тя  да ме пусне“, казва психологът д-р Тоткова. Експертът по пътна безопасност обаче е на друго мнение. „Много по-често ще ви пусне мъж зад волана. На дамата и е много приятно, когато ѝ дадеш предимство, но не се сеща да благодари“, допълни той.

Експретите примпомнят, че независимо от пола – и мъже, и жени трябва да знаят, че на пътя няма безсмъртни.