Тайните общества, които и до днес влияят на света – ТАЙНИ И ЗАГАДКИ | БГ Топ 100 класация на сайтове

42
366
Добави коментар
dobavi-sait
dobavi-sait

В света съществуват множество организации, за чиято дейност повечето хора практически нищо не знаят. И както е известно, всичко неизвестно или не докрай известно винаги поражда редица слухове и легенди.

Затова на тайните общества, предпочитащи да останат в сянка, е приписвано и организирането на вселенски конспирации, и връзка с нечисти сили.

Повечето такива „кръгове по интереси“ са доста по-безобидни (или поне така изглежда) от това, което се опитват да им припишат, макар сред тях да има и такива, които реално са повлияли на световната история.

Да се опитаме да надникнем в историята на 10 те от най-известните и могъщи тайни организации.

Илюминати

Под илюминати най-често се подразбира Орденът на илюминатите на философа Адам Вайсхаупт, създаден през 1776 година. Задачата му била всестранно подобряване на църквата и постигане на всеобщо благоденствие.

Баварският принц Карл Теодор наричал илюминатите един от клоновете на нелегалното общество на масоните и го подложил на преследване, като поставил историческата точка през 1787 г.

Официално орденът престанал да съществува, но се смята, че негови членове не изоставили делото си и просто преминали в сянка. На илюминатите се приписва организацията на Великата френска революция, покушението на Джон Кенеди, както и влияние върху световната политика в съвременния свят.

Opus Dei

Организацията била основана през 1928 г. от католическия свещеник Хосемария Ескриба де Балагуер. От латински названието на обществото се превежда като „Божието дело“ и се занимавала с търсенето на пътя към святост и отричане от всекидневния живот.

Повечето ѝ членове са обикновени хора: бизнесмени, служители, учители, домакини, които на външен вид по нищо не се отличават от колегите си. И макар че организацията не крие адреса на главното си седалище, по неин адрес постъпва най-разнообразна критика. Поради затвореността на обществото някои католически свещеници го смятат за опасно, освен това с Opus Dei нерядко се свързва прилагането на практики, присъщи на сектите.

Всичко това създава около обществото ореол на тайнственост, поради което нерядко го приписват към някакво секретно католическо общество. Масло в огъня на измислиците и слуховете добавил Дан Браун, изобразил Opus Dei в „Кодът на Да Винчи“ като тайна секта, криеща важна информация.

Тамплиери

Официалното название на ордена звучи като „Обединени Религиозни, Военни и Масонски Ордени на Храма и на Св. Йоан от Йерусалим, Палестина, Родос и Малта“. Този съвременен клон на масонството, който няма отношение към ордена на Бедните рицари на Христа и Соломоновия храм, е основан от група рицари през 1119 г.

Но орденът е създаден по негов пример, за да съхрани духа на тази организация. Орденът влиза в Йоркския устав и за членство в него е необходимо да бъдеш изключителен християнин, преминал всички градуси на Царствения Свод, а в някои случаи дори и градусите на Криптата.

Черната ръка

Сръбската тайна националистическа организация се появила през 1911 г. Според една от версиите тя възниквала като клон на групировката „Народна отбрана“, която се стремила да обедини всички славянски народи.

Организацията си поставила за цел борбата за освобождение на сърбите, намиращи се под властта на Австро-Унгария. В състава ѝ били офицери от сръбската армия и някои държавни чиновници. С „Черната ръка“ била свързана група терористи, убили австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му София. Тяхната смърт станала повод за началото на Първата световна война. През 1917 година по заповед на Александър I Караджорджевич организацията била ликвидирана напълно, а нейният глава полковник Драгутин Димитриевич и приближените му – разстреляни.

Асасини

Организацията на неоисмалити-низарити е образувана през XI век. Основателят на обществото – Хасан ас-Сабах. Вътрешната система на организацията била построена на строга йерархия, където преходът на следващата степен се съпровождал с мистични ритуали. В идеологията на сектата основна роля се отдавала на антифеодални, комунистически и националноосвободителни мотиви.

За асасините здраво са се закрепили думите наемни убийци, винаги изпълняващи своята заповед. Смята се, че сектата е прекратила своето съществуване през 1256 година, след като били превзети крепостите Аламут и Меймундиз. Според други сведения някои асасини все пак успели да избягат и да основат каста на наследствените убийци в Индия.

Традициите на асасините най-изразено са се съхранили в действията на терористични мюсюлмански секти от рода на „Джихад“ и „Хизбула“ и особено в отрядите на федаините.

Обществото Туле

В това окултно политическо немско общество членували всички, които по-късно станали близки съветници на Хитлер. Официалното название на организацията звучало като Група за изучаване на германските древности. Те се занимавали с изследване на произхода на арийската раса.

Туле е митична северна страна от дръвногръцките легенди – нацистките мистици смятали за столица на древната Хиперборея. Всички участници на обществото разглеждали арийците като висша раса, живееща още от времената на предисторическата епоха и Атлантида, а жителите на Туле били потомци на арийците, които успели да се спасят от Атлантида.

Друга част от обществото, която не вярвала толкова в мистиката, повече се интересувала от борба с евреите и масоните. През 1919 година членовете на Туле създали политическата организация „Немска работническа партия“, чийто член станал Адолф Хитлер. Обществото Туле съществувало до 1933 година.

Рицари на златния пръстен

През 1850–1860 година в Средния запад на САЩ действала полувоенната организация Рицари на златния пръстен. Обществото било създадено от привърженици на южните щати, които искали да създадат щати, в които робството да е законно.

Предполагаемата територия на действие трябвало да станат Мексико, Централна Америка и островите в Карибско море. Най-известни членове на организацията били убиецът на Ейбрахам Линкълн Джон Уилкс Бут и престъпникът Джеси Джеймс. След ареста на ръководителите и конфискация на оръжието от правителството през 1864 г. организацията прекратила своето съществуване.

Синове на свободата

Организацията била основана през 1765 година от Самюъл Адамс. Целта на членовете на обществото била борбата за самоопределение на северноамериканските колонии. Техен девиз станала фразата „Няма данъци без правителство“.

Политиката на съпротива на обществото включвала разпространение на тематични брошури, протестни акции и открити насилствени действия срещу британските власти, за което дейността им била приравнена към престъпната и започнали да ги преследват. След отмяната на гербовия налог през 1766 г. организацията се саморазпуснала.

Череп и кости

Една от най-старите студентски тайни общества на САЩ. Възникнала през 1832 г. с подкрепата на секретаря на Йейлския университет Уилям Ръсел, решил заедно с 14 единомишленици да създаде тайно братство. В клуба си те приемали само американски аристократи, хора с англосаксонски произход и протестантско вероизповедание.

Според слуховете в наши дни задължително условие за влизане в братството е само това, че кандидатът трябва да е лидер на своя кампус. В обществото са членували президенти на САЩ, сенатори, върховни съдии, поради което започнали да го смятат за задкулисна група, обединяваща политическия елит.

Събранията на обществото са два пъти седмично, но какво се обсъжда и прави на тях – никой не знае.

Масони

За официална дата на възникването на масонството е прието да се смята 1717 година, но съществуват документи, датиращи от 1300 г., в които вече се споменават масоните. Събранията им се провеждат в ритуална форма, а кандидатите за редово членство трябва да вярват във Висшето същество.

Самите масони казват, че целта им е нравствено усъвършенстване, развитие и съхранение на братската дружба и благотворителност.

Смята се, че обществото се стреми към постигане на политическо влияние в цял свят. Сред най-известните му членове са Уинстън Чърчил, Марк Твен, Джеймс Брюканън, Боб Доул, Хенри Форд, Бен Франклин и много други. Смята се, че членовете на обществото ппо цял свят са около 5 милиона души.