Блогът на Апостол Апостолов :: БЪЛГАРСКО КРИВОСЪДИЕ

1
183
Добави коментар
tocco
tocco

                                                                    СЪДИ ПРЕЗ ПРЪСТИ

 

Според Конституцията за всеки трябва да има правосъдие. А за съдиите? Според същата тази Конституция те са недосегаеми. И всесилни. Те могат да вкарат всеки в затвора. Обаче съдия, който да излежава присъда в затвора? Няма такова чудо.

Толкова ли са безгрешни, безкористни, безпристрастни, морално чисти, съвестни, неподкупни,  неподдаващи се на политически натиск и съвършени съдиите? Ако е така, то във всички съдилища в страната работят живи икони. Може би не случайно хората се кръстят, когато стане дума за родното правораздаване и чукат на дърво да не станат негови клиенти? Защото знаят какви ги върши една такава икона – съдийката Росица Бузова от Софийския административен съд. Или по-точно – какви не ги върши.

Тази дама вкара в такъв лабиринт Висшият съдебен съвет, от който няма изход. Историята е следната. От 4 години съдия Бузова не пише мотиви на завършените дела, а  ревизионни актове е спряла да приключва от далечната 2012-а насам. Защо? Никой не знае. И никой не я пита. Тя не се явява с месеци на работното си място, нещо, което може са си позволи само човек на държавна служба. И то човек, който наистина е недосегаем. Като г-жа Бузова. Тя си получава редовно заплатата от 4000 лева чисти и хич не є пука, че срещу нея има лавина от оплаквания на адвокати и граждани за неизпълнение на служебните й задължения.

Не и пука и от нейните началници. Когато кабинетът на Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, е залят от сигнали за неописуемата немарливост на Р. Бузова, през юли миналата година срещу нея бе започнато дисциплинарно производство – за драстично забавяне на 300 дела. А Висшият съдебен съвет даде срок на Р. Бузова да завърши делата до 23 декември 2019 г. Което тя не направи. Вместо това подаде оставка, надявайки се при напускане да получи обезщетение от една брутна месечна заплата за всяка прослужена година, но не повече от 20.

Във Висшия съдебен съвет настъпи хаос и пълно объркване. Според Закона за съдебната власт преди напускане магистратите са длъжни да напишат мотивите на всички решени дела. Затова на последното  заседание на ВСС Боян Магдалинчев заяви, че няма да гласува оставката на Р. Бузова. Защото:

„Така тя ще си получи обезщетенията, които не заслужава и по този начин, вместо да бъде наказана, ще бъде наградена за бездействието си.“

Георги Чолаков пък настоя Р. Бузова веднага да бъде уволнена, защото: „Трябва да държим сметка за интересите на правосъдието, пред това дали тя ще получи обезщетение, въпреки, че не е изчистила делата с години.“ И предложи нейните дела да бъдат довършени от нейни колеги.

Според закона обаче делата на Р. Бузова не могат да бъдат разпределени на други магистрати, докато тя е действащ съдия. А според Конституционния съд магистрати с висящи дисциплинарни производства не могат да бъдат освобождавани. Въпреки това Висшият съдебен съвет загърби законовите положения, прие оставката на Росица Бузова и с 9 гласа „за“ срещу 2 „против“ я освободи от служебните є задължения. От които тя сама отдавна се беше освободила.

Ако някой служител беше направил същото като г-жа Бузова в частна фирма, щеше да бъде изхвърлен още първата седмица. Никой собственик нямаше и да си помисли за абсурда да є плаща без положен труд. В държавната фирма „Темида“ обаче абсурди колкото щеш. Да се приема оставка на съдия с 300 незавършени дела е абсурдно. С липсата на санкции абсурдно се стимулират и други магистрати да не работят, а да лапат огромни заплати. Абсурдно е да не си вършиш работата с години и това да не се забелязва от нито един твой началник.

Абсурдно е никой да не те контролира. Да не се вясваш с месеци в съда също е абсурдно. Абсурдно е и да се залъгваме, че съдия Бузова е единствената в родната правораздавателна система, която си гледа работата през пръсти; пълно е с такива магистрати. Има нещо много абсурдно и сбъркано и в конституцията, която така е написана от юристи, че и най-безочливите съдии могат да съдят, без да бъдат съдени. Затова, вместо срещу Росица Бузова, в Страсбург ще завалят дела за бавно правосъдие срещу България. И присъдите от десетки хиляди левове няма да се плащат от истински виновната, а от невинните данъкоплатци.

Сергей Трайков

Преписал:

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.