Пародонтитът и еректилната дисфункция – импотентност?

1
220
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Каква е връзка между заболяването пародонтит и еректилната дисфункция?

На този въпрос отговарят няколко научни изследвания, публикувани през 2012-2016 година.

Еректилната дисфункция, или т. нар. „импотентност“, представлява невъзможност за получаване или поддържане на ерекция.

Еректилната дисфункция засяга мъже на всяка възраст, но при тези над 40 г., всеки втори се е сблъсквал с проблема в някаква степен. Ако състоянието продължи повече от няколко седмици, трябва да се потърси лекарска помощ, за да се открият причините.

А те са физиологични и психосоматични.
Физиологичните са свързани със:

стесняване на кръвоносните съдове, които снабдяват пениса с кръв,
травма от инцидент или хирургия,
хормонални промени.

Сред заболяванията, увреждащи кръвоносните съдове и нервите, са диабетът, състояния като високо кръвно налягане, атеросклероза.

След 40-годишна възраст започва постепенно намаляване на продукцията на тестостерон, което от своя страна води до отслабване на либидото и все по-трудно поддържане на ерекция.

Психологичните причини обикновено са състояния, породени от:

стрес,
тревожност,
депресии,
проблеми с партньора.

През последните години вниманието на учените е привлечено върху нова причина за увреждане на кръвоносните съдове.

Това е пародонтитът, чиято природа е инфекциозно-възпалителна и е с хроничен характер.

Пародонтитът води до загуба на костта, която държи зъбите в устата и се дължи на възпаление, провокирано от микроби, които живеят по зъбите и корените им.

От повече от десет години изследователите изучават връзката между пародонтита и някои общи заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и други.

Сега знаем, че микробите от зъбната плака могат да навлизат в кръвоносните съдове и да се закрепват по стените на артериите, образувайки биофилм на новото място.

Там се образуват холестероловите плаки и постепенно кръвоносните съдове се стесняват, лишавайки важни органи от кислород.

Когато липсата на кръвоснабдяване стане критична, може да се стигне до умъртвяване на част от органа, т.е. инсулт в мозъка или инфаркт в сърдечния мускул.

Нормално е никой да не се вълнува от състоянието на мозъка и сърцето си, ако сексуалният му живот е безпроблемен, но… оказва се, че увреждане на кръвоносните съдове може да се случи и в пениса!

Причината е, че артериите, пълнещи с кръв пещеристите тела, са с много малък диаметър и се стесняват много лесно и бързо преди останалите съдове да пострадат.

Поради това, при еректилна дисфункция трябва да се изследва състоянието на кръвоносната система, защото то може да е симптом на общо заболяване като диабет или предвестник на инфаркт и/или инсулт.

Пародонтитът има пряка роля в увреждането на кръвоносните съдове и за това учените изследват връзката между заболяването на зъбодържащите тъкани и състоянието на еректилна дисфункция от години.

Ето някои от изводите им:

В публикация в Journal of Sexual Medicine, озаглавено „Има ли връзка между хроничния пародонтит и еректилната дисфункция“, изводът е, че хроничният пародонтит е тясно асоцииран с еректилната дисфункция при мъже на възраст между 30 г. и 40 г. 

Авторите (Oğuz F, Eltas A, Beytur A, Akdemir E, Uslu MÖ, Güneş A.) мислят, „че ще бъде от полза, ако пародонталната болест бъде считана за причиняващо клинично състояние на еректилна дисфункция“.

Същите автори в друга публикация, този път в Journal of Clinical Periodontology изследват какъв е ефектът от лечението на пародонтита върху състоянието на еректилна дисфункция.

Техните изводи са, че лечението на пародонтит може да бъде от полза за подобрението на сексуалната функция при мъжете, въпреки че точните механизми на взаимодействие между двете заболявания не са известни.

Пак в Journal of Clinical Periodontology, едно от най- уважаваните издания в света по въпросите на заболяванията на венците, други автори (Keller JJ, Chung SD, Lin HC) изследват повече от 24 000 пациенти, за да установят дали има връзка между пародонталната болест и еректилната дисфункция.

Изводите им са недвусмислени: има връзка между състоянието на еректилна дисфункция и пародонтита!

Или мъжете, които са диагностицирани с пародонтит, по-често развиват сексуална немощ от контролите, след като са отчетени фактори като:

тютюнопушене,
консумация на алкохол,
диабет,
хиперлипидемия,
коронарна болест на сърцето,
високо кръвно налягане,
месечен доход,
местоживеене,
възраст,
затлъстяване,
алкохолизъм.

На практика, това означава, че пародонтитът сам по себе си може да бъде причина за импотентност.

Изводите на горните автори са потвърдени и от Wang Q, Kang J, Cai X, Wu Y, Zhao L, които са направили анализ на всички данни, публикувани досега в научната литература по този въпрос.

Тези открития несъмнено са още една причина да не оставяме пародонтита нелекуван.

След асоциациите с Алцхаймер, диабета, инфаркта и инсулта, става ясно, че еректилната дисфункция също се влияе от хроничното възпаление, което пародонтитът причинява.

Няма съмнение, че вбъдеще ще се открият още взаимовръзки, а и интимните механизми, по които бактериите увреждат тялото ни.

Явно този тих крадец, пародонтитът, отнема не само усмивките на хората.

Запазате час за преглед при пародонтолог:

Изпратете Вашето запитване към специалистите от Клиника Кръстев

Още по темата:

24/01/2020