Руска ракета Союз-2.1б ще изведе в космоса 34 интернет спътника от групировката УанУеб през този месец

2
242
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: Спътниците на УанУеб са пакетирани и в готовност за излитане. Photo credit : OneWeb

3 февруари 2020 г. 17:40 ч.

Светослав Александров. Много хора се мръщят на Илон Мъск и неговите изстрелвания на десетки спътници от групировката „Старлинк“, които понякога смущават астрономическите наблюдения. Но ако си мислите, че е само той, само почакайте! На 7-ми февруари очакваме изстрелването на 34 спътника на британската компания УанУеб, а тяхното въвеждане в орбита ще стане с помощта на Русия.

Днес Роскосмос оповести, че ракетата-носител „Союз-2.1б“ с ускорителния блок „Фрегат-М“ е вече на стартовата площадка, а полетът на 7-ми февруари ще е факт късно през нощта в 02:42 ч. българско време. 

Ракетата „Союз-2.1б“, която ще изведе в орбита 34-те спътника на УанУеб, по време на извозването ѝ към стартовата площадка. Снимка: Роскосмос

Въвличането на Русия като партньор на УанУеб по изстрелването премина през сложни и обтегнати преговори. От една страна УанУеб няма голям избор. Че с какви други ракети британската компания ще може да изстреля спътниците си? Американците са конкуренти – фирмата СпейсЕкс си създава своя собствена интернет групировка „Старлинк“. Боинг също има амбиции за изстрелването на собствени интернет сателити. Най-добре би било да стане посредством британска ракета, а най-близкото до такава е ракетата „Лончъруан“ на американската компания Върджин Орбит, иначе управлявана от британския бизнесмен Ричард Брансън. Но „Лончъруан“ още не е преминала през тестовите полети, а за съжаление УанУеб и Върджин Орбит са въвлечени в съдебен спор – като един от спорните моменти е, че ракетата излиза твърде скъпа за УанУеб. Както и да е – засега УанУеб няма голям избор, освен да изстрелва спътниците си посредством руски ракети. А руснаците, които на драго сърце поемат договора, защото налива ценни средства в закъсалата им космонавтика, иначе не биха желали УанУеб да осигурява достъпен и нецензуриран интернет на руска територия – особено като се има предвид, че отдалечените райони на Русия трудно се контролират от властите. 

Напомням на читателите, че първите шест спътника на УанУеб бяха изстреляни през февруари 2019 г., а оттогава досега не е имало друг полет. Това означава, че предстоящият старт ще е най-големият за групировката на британската фирма. Очакванията са до 2021-ва година УанУеб да осигури 24-часово покритие на цялата Земя, след като в космоса бъдат изстреляни около 600 сателита. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/