Съхранението на стволови клетки се увеличава :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
162
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Глобалното съхранение на стволови клетки се увеличава през последните години. Това показва доклад на Research Trades. Пазарът на тъканните банки се оценява на 1.380 млрд. долара през 2018 г., а през 2019 г. нараства с 7.3%. През 2024 г. се очаква да достигне 2.110 млрд. долара. В световен мащаб вече се съхраняват над 4.3 млн. проби, пише в доклада. Натрупаното съхранение на стволови клетки има голяма връзка с местното икономическо и медицинско ниво. Северна Америка е с най-голяма концентрация на съхранение на стволови клетки с пазарен дял около 38%. Китай заема второто място с пазарен дял от 33%.

Азиатско-тихоокеанският регион ще заеме по-голям пазарен дял през следващите години, особено Китай. Също така и бързо развиващите се региони на Индия и Югоизточна Азия. Северна Америка, особено САЩ ще продължат да играят важна роля, която не може да се пренебрегне. САЩ лесно ще могат да повлияят на тенденцията за развитие на съхранението на стволови клетки. Европа също играе важни роли на глобалния пазар, защото технологията и индустрията се развиват все по-бързо, заяви заяви Даниела Мирчева, управител на тъканна банка „Садаса 2007“, представител на британската Cells4life за България. Тя допълни, че у нас също се наблюдава засилен интерес към съхранението на стволови клетки. Все повече майки предпочитат да се вземат проби при раждането на детето. За целта постоянно се обучават български лекари с най-новите технологии за взимане на пробите за стволови клетки.

Британската тъканна банка Cells4Life наскоро пусна две нови услуги за извличане на стволови клетки при раждането на дете. Едната услуга е за взимане на проби от плацентата, а другата от амниона. Те са одобрени от Human Tissue Authority (Агенцията за Човешки Тъкани) във Великобритания и вече са пуснати на пазара. Предстои да бъдат одобрени и лицензирани и в България, каза Даниела Мирчева.

Стволовите клетки от двете нови технологии могат да бъдат използвани в много терапии, свързани с регенеративно лечение. Амнионната мембрана е много богата на стволови клетки. Те могат да помагат при кожни изгаряния, диабет, сърдечно-съдоби заболявания и за лечението на очите. С клетките от амниона могат да се създават органи за трансплантации чрез 3D принтирането. При плацентата се взимат проби и от хорионните въси. Клетките от тях могат да се използват при лечението на кръвоносни съдове, болестта на Крон, артрити и намаляването на инсулина при диабетиците.

„Всички родители, които ползват услугите на Cells4Life трябва да знаят, че законодателството във Великобритания забранява унищожаването на проби. Българите, които ни се доверят трябва да са спокойни, че след като стволовите клетки са изпратени в нашите лаборатории, те се пазят от закона и правителството на Великобритания“, обясни Даниела Мирчева. В момента това е най-сигурната държава в света за съхранение на стволови клетки. Компанията Cells4Life разделя пробите на порции и ги изпраща в различни свои лаборатории с цел сигурност. Тя има 3 лаборатории във Великобритания и 2 места за съхранение на стволовите клетки. Клиентите в България сключват тристранен договор – с представителството, а именно тъканната банка „Садаса 2007“ и с британската Cells4Life за по-голяма сигурност на семействата. Офисите са в София, Пловдив и Варна.

Cells4Life е създадена през 2002 г. във Великобритания и в момента е най-голямата в страната с над 50% дял от пазара. Присъства в 54 държави, като има представителства в САЩ, Испания, Италия, Обединените арабски емирства, България и др. Стволовите клетки се използват за трансплантация и лечение на редица болести, описани от Европейската здравна асоциация. Представител на Cells4Life за България е Тъканна Банка Садаса 2007 ЕООД, която започва работа през 2011