УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 34 британски интернет спътника УанУеб!

2
181
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credits : Roscosmos

7 февруари 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 23:42 ч. българско време от космодрума Байконур излетя руската космическа ракета „Союз-2.1б“ с ускорителен блок „Фрегат“ и 34 космически спътника на британската фирма УанУеб. Напомням на читателите, че УанУеб е конкурент на американската компания СпейсЕкс относно изграждането на достъпен спътников интернет, който ще осигури покритие до всяка точка на Земята.

Отне повече от 5 часа и 52 минути след началото на полета, но накрая блокът „Фрегат“ освободи всичките 34 спътника в техните целеви орбити, с което мисията по извеждането приключи с пълен успех.

Днешният полет бе първият на руска ракета за 2020-та година и 50-тият комерсиален полет на „Союз“ изобщо.

Подобно на „Старлинк“, днешното изстрелване бе само началото за УанУеб. Минималният брой спътници, които са нужни да бъдат изведени, за да заработи интернет услугата, е 650. С нарастването на покритието техният брой може да нарасне на 900. Още през 2015-та година е подписан договор между УанУеб и Арианаспейс, който гарантира изстрелването общо на 21 ракети „Союз“ от три космодрума: Куру във Френска Гвиана, Байконур в Казахстан и новия Восточний в Русия.

И все пак отново напомням, че отношенията между УанУеб и Русия не бяха еднозначни през изминалите години. Кремъл се опасява какво ще се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. От друга страна обаче договорът с УанУеб е златната кокошка, която ще снесе милиони договори за закъсалата руска космонавтика. Това може да е уникалният шанс за спасяването на ракетостроенето на Русия, а успешното завършване на проекта би върнало доверието в руските ракети като надеждни. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/