Взимат нови проби от реките Юговска и Чепеларска :: Скандал - всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,...

Взимат нови проби от реките Юговска и Чепеларска :: Скандал - всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,...

Нови проби от реките Юговска и Чепеларска ще бъдат взети днес. В петък вечерта водите им бяха замърсени с цианиди, достигащи нива до 20 пъти над нормата. При последните изследвания от всички 7 пункта по реките не са установени концентрации на свободни цианиди.

Силно завишени обаче остават стойностите на мястото на незаконното заустване при хвостохранилището Лъки 2. 12 милиграма на литър, при норма на отпадъчни води 0,1 милиграм на литър.

При внезапна проверка в утайниците на предприятие в Лъки, екоинспекторите откриха тръба, която изхвърля производствени води директно в реката. Институциите са категорични, че няма опасност за питейната вода в региона, но ограниченията за използване на вода от реките за земеделски нужди остават в сила. Днес ще стане ясно и дали ще останат в ареста задържаните по случая двама души. Това са управителят на дружеството, причинило замърсяването "Лъки инвест" и отговорникът за хвостохранилището.


Прочети цялата публикация
Коментари

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност