Неправителствена организация – 3 ситуации, в които трябва счетоводител

1
159
Добави коментар
georg4610
georg4610

Неправителствена организация – 3 ситуации, в които трябва счетоводител

януари 30, 2020
Dobri
0 Comments

Неправителствените организации по света днес се изчисляват на приблизително около 40 000. Те винаги имат пред себе си кауза, за която по законен начин се борят, стремейки се да защитят своите интереси или тази на група хора, към която са насочени.

Макар че те задължително и винаги се създават с нестопанска цел, все пак на практика винаги се говори за една или друга сума пари, с която въпросната организация се поддържа.

И докато при сдруженията парите остават на втори план и имат за цел единствено да съберат на едно място хора със сходни интереси, то при фондациите акцентът е поставен единствено (или поне основно) върху финансовата страна. В случая се набират средства, с които да се направи възможно реализирането на дадена цел.

З ситуации, в които е нужен счетоводител 

Макар че неправителствената организация не упражнява стопанска дейност, тя неминуемо също попада под ударите на закона когато не действа в съответствие с данъчното законодателство.

При некоректна, неточна или липсваща информация в данъчната декларация може лесно да се стигне до проблеми с Националната агенция по приходите, която да иска обяснения защо се е получило така.

Счетоводни услуги в София https://contract.bg/

За да се облекчи дейността на фондацията или сдружението с нестопанска цел, най-добре би било да се потърси счетоводител, който да се ангажира с поддържането на изрядна документация.

Това не само ще облекчи членовете на организацията от задължения, от които най-вероятно много от тях не разбират, но също така и ще позволи на членовете да се фокусират изцяло върху своята дейност в рамките на неправителствената организация.

Добрата новина е, че обикновено документацията на тези дружества не е сложна, което ще отнеме не много време на счетоводната кантора. В резултат на това може да се очаква и сравнително ниска такса за поддържането на счетоводното обслужване на НПО-то. А ето и с какво точно ще се заеме счетоводството:

1. Подаване на данъчна декларация

Счетоводителят или счетоводната кантора, с които работите ще имат грижата да подават данъчната декларация на организацията с нестопанска цел. По този начин ще се определят точно и без да се допускат грешки всички данъчни задължения.

Облагането с данъци се извършва по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, за което грижа ще има ангажираната от вас кантора за счетоводни услуги в София или страната.

2. Осчетоводяване на дарения

Данъчно третиране на даренията се прави по начин, който действително ги поставя в специална категория. Това обаче не означава, че те не бива а присъстват в данъчната декларация.

Даренията могат да бъдат освободени от данък или не, в зависимост от условията и размерите, при които е станало това.

3. Местни данъци и такси

Облагането с местни данъци и такси не е нещо, което може да се избегне. Това задължение съществува за всички, в това число и за здравни и болнични заведения, неправителствени организации и други.

Тъй като много от фондациите и организациите се помещават в собствени сгради, офиси и други имоти, неминуемо това поражда и задължението да се плащат редовно тези налози.

Задачата за това ще бъде на вашия счетоводител (contract.bg), който стриктно ще следи за сроковете. Това не само ще ви позволи да намалите нещата, за които имате да мислите, като по този начин ще можете и да спестите известни суми в резултат от отстъпките, които се правят при стриктно спазване на сроковете.