Цветето за празника скача двойно :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
175
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Цветята от чужбина скачат двойно за 8 март, показа проучване на „Монитор“. Според Йоана Томова, председател на Асоциацията на флористите в България, през февруари и март цветята винаги са скъпи заради надуването на цените на петте най-големи борси в Нидерландия.

 „Празникът е международен и затова там се отчита голям поскъпване, стимулирано от голямото търсене. Обикновено в седмицата преди подобен празник цените на борсата се вдигат двойно и дори тройно. Например червените рози за Свети Валентин в средата на февруари влизаха в България с вносна цена на едро от 3 до 5 лв. Стандартната стойност през годината, когато не наближават празници, е лев-два. На 8 март поскъпването на холандските борси важи за всички цветя, защото тогава се пазарува почти всичко, но най-вече пролетните видове“, уточни Томова. По думите й още 2-3 седмици цените на борсите в Нидерландия ще останат високи, защото към края на месеца в западните страни отбелязват Празника на майката. Така въпреки 8 март печалбите на българските търговци на дребно на цветя е малка, а работата – много.

Данни на Министерството на икономиката, предоставени на „Монитор“, показват, че през миналата година най-голям дял от две трети от импорта на цветя за букети държи Холандия. На второ място с 15,1 на сто е съседна Турция, а трета е Дания с 10,6%. Четвърти са китките от Еквадор, имащи дял на пазара ни от 4,6 на сто. Следват Германия – с1,7%, Кения – 0,7 на сто, Словения – 0,6%, Италия – 0,2%. С пренебрежимо малък дял от по 0,1 на сто на пазара ни са представени цветя, доставени от Чехия, Северна Македония, ЮАР, Тайван и Тайланд, сочат още данните на икономическото министерство.

Желаещите да зарадват любимите жени в живота си за 8 март ще броят с до 10 лв. повече, ако закупят букет в деня на празника, смята Нина, собственик на магазинче за цветя, намиращо се на цветарската борса в столицата.

Представител на бранша, който пожела да остане анонимен, обясни за „Монитор“, че причината за повишаването на цените на букетите на 8 март е, че самите производители вдигат своите тарифи. Въпреки покачването обаче търговката е категорична, че печалбите от празници като Деня на влюбените и Деня на жената трудно покриват разходите им за наем и заплата на персонала.

Обикновено сумата, отделена за подарък в Международния ден на жената, варира според възрастта на купувачите. „Младите дават повече пари, за да впечатлят, а възрастните искат само да се отчетат“, пошегува се Екатерина Атанасова, продавач на Женския пазар. Според нея големите и скъпи букети са предпочитан избор за изненада на гадже, докато саксийните растения се купуват за подарък на майка или баба. Нейна колежка от софийската борса за цветя обаче е на мнение, че изборът на цветя зависи от интелекта на мъжа. Докато някои господа избират цветове, характерни за пролетта, за да изненадат половинки и майки, други веднага се хвърлят на най-предсказуемия подарък – букет от червени рози.

Всеобщото мнение на цветарите е, че най-предпочитани за 8 март стават именно пролетните цветя, които изместват класическия избор – розите. Начело на списъка са лалетата, следвани от лилиуми, орхидеи, фрезии и ириси. Едно от най-евтините предложения в момента са зюмбюлите в саксия, които вървят от 2 до 4 лв. в зависимост от броя на стръкчетата. За букет от 3 лилиума или рози цената скача до 10-15 лв. При желание за по-шарен букет броим още 20 лв. отгоре – 35 лв. струват китките, увити в целофан и завързани с панделка.

Големите вериги магазини също се включват в надпреварата за клиенти, като подбиват пазарните цени по борсите. Букет от 7 лалета върви по 4.50 лв., а опакован стрък цимбидиум – по 8 лв., показва брошура на един от родните магазини. В други конкурентни обекти – големите супермаркети за хранителни стоки, пък червената роза струва едва 2 лв., докато цената й по борсите варира между 3 и 5 лв. за брой.

Красимира Илиева, имаща разсадник за цветя на стария път от София за Банкя, каза, че преди празника търговците търсят от разсадниците най-много зюмбюл и иглика в саксийки. „Много рядко се поръчва рязан цвят. 9 от 10 поръчки са за цветя в саксии. В сравнение с миналата година при нас продаваме на същите цени. Освен за 8 март голямо търсене на цветя в саксии се очаква към края на март. Ако е хубаво времето, още около 20-о число на месеца започват да купуват цветя за дворове и балкони. През април и май търсенето вече е най-голямо. Тогава най-предпочитани са петуния, мушкато, сакъзче, кралско мушкато, бегония, тагетис, гербери“, поясни Илиева.

Сергии еднодневки и супери подбиват цените

„В момента основният проблем на цветарите в България е фактът, че във всички търговски вериги вече се продават и цветя, а също така и на сергиите, които се появяват само за празниците“, каза още Йона Томова.

Според нея голяма част от пазара вече е в супермаркетите. „По света е същото, но там хората ги купуват, за да си ги сложат вкъщи, но не и за специални случаи. У нас оттам се пазаруват цветя за всякакви поводи. Суперите подбиват цената, защото качеството е доста по-ниско, отколкото в цветарските магазини, където се полагат сериозни грижи и растенията се подхранват. Във веригите те се предлагат между доматите и краставиците и при неподходяща температура. За тези магазини обикновено се доставят огромни количества, с тирове, директно от производителите от съседни страни – Турция, Румъния, а също и от Нидерландия, които се разпределят в различните магазини. При тези положения цената е доста по-ниска, отколкото ако се поръчват една или две колички. Във веригите не се слага почти никаква надценка, защото това е поредният асортимент и хората, отишли там за цветя, купуват и други неща. Другият проблем е раздаването на тротоарно право за сергии, които навръх празника също подбиват цените“, добави Томова. По думите й подобни неща в напредналите страни няма – да се разрешава нелоялна конкуренция. „В Лондон при искането на разрешение за откриването на цветарски магазин общината проучва дали на същата улица няма друг търговец със сходна дейност и ако има – не разрешават“, твърди тя.

За Томова положението у нас е такова в бранша, защото занимаващите се с търговия с цветя не съумяват да защитават правата си. Много малко от тях членуват в асоциацията.

Баровци давали по 12 бона за букети

Баровци по празника си позволявали да поръчват букети за 12 бона, споделят цветари от столичните магазини. На въпрос кой е най-впечатляващият букет, който сте правили, двама от търговците, пожелали да останат анонимни, си спомниха за кошниците с червени рози, които клиенти са им поръчвали едната с 1597 стръка, а другите три с по 1001 всяка. Цветята, символизиращи любовта, вървят средно по 4 лв. за брой по магазини и пазари. Това означава, че баровците, които са ги поръчали, са платили между 6 и 12 хил. лв., за да зарадват дамите в живота си на празника.

„Едно време даваха много пари, сега се възпитаваме какво е 8 март, какъв празник е – независимост на жената, кога е започнало честването“, обясни Нина от една от борсите за цветя в столицата. Освен разлика в цените от едно време се наблюдава подобна и в хората, за които се купуват цветята. Колежките и детските учителки са най-облагодетелствани, докато дамите у дома остават леко на заден план, допълва тя и си спомня за огромните кошници с цветя, които са поръчвали мъжете за съпругите си до преди 6-7 години. Като основен „виновник“ за създалата се ситуация тя посочва глобализацията.

Най-големите букети обикновено са с рози, каза за „Монитор“ Еда Мотлу, собственик на цветарски магазин в столичния жк „Люлин“. „Обикновено най-големите са с около 30 рози. По думите й понякога се поръчват и нестандартни комбинации от екзотични цветя, но в тях задължително има и роза. По празниците хората си позволяват и букети за по 25-30 лв., а в други дни – до 20 лв. „На 14 февруари пък най-често, в около 60% от случаите, се купуваше по една червена роза. В други дни вървят и другите багри на това цвете – бяла или розова“, обяснява тя.

По думите й за 8 март вървят повече цветята в саксии. „Мъжете за празника вземат орхидея или роза в саксия. По-възрастните предпочитат иглика, примула, кампанула. По-младите се спират на по-различните и интересни видове като афеландрата или фризеите“, обяснява Мотлу. Тя каза още, че най-екзотичните цветя се купуват след предварителна поръчка. „Поръчвали са бонзай с височина около половин метър за 120 лв. Рядко цвете е и монстерата. Много търсено е и дървото на живота, то също се поръчва. Същото се отнася и за камелията и за декоративните цитруси – мандарина и лимон“, добави Мотлу. Тя поясни, че по нашите магазини най-много са цветята от Холандия, след това са тези от Турция. Има и български, като хризантемата, но излиза чак след лятото – през октомври, също и гербери. По думите й най-много цветя се купуват след работа от 6 часа вечерта докъм 8.