Италианските банки са в тежко състояние :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
111
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ако разпространението на новия коронавирус доведе до глобална финансова криза, огнището й може да бъде банковият сектор в Италия.

До този извод стигна икономическият анализатор на вестник „Вашингтон Поуст” Давид Линч.

Той обръща внимание на спирането на търговската дейност в страната и смята, че бъдещето на осмата най-голяма икономика в света ще зависи от издръжливостта на банковата система, която отдавна се смята за една от най-слабите в Европа.

Журналистът подчертава, че бизнесът и физическите лица, останали без пари, могат да спрат да обслужват кредитите си.

Друг проблем, който той подчертава е страхът на инвеститорите от скъпоструващите антикризисни мерки на Рим и че държавните облигации, които съставляват по-голямата част от банковите активи, могат да се обезценят. Това от своя страна може да намали резервите на банките и да ограничи предоставянето на кредити, което ще доведе до допълнително забавяне на икономиката.

Освен това италианските банки притежават около една четвърт от неизплатения публичен дълг на страната в размер на 2,4 трилиона долара, който свързва съдбата на финансовите институции на Италия и правителството по такъв начин, че това може да доведе до дестабилизация в случай на рязък спад.

Авторът на статията смята, че италианските власти може да не успеят да се справят с потенциална остра банкова криза.

По-рано италианският премиер Джузепе Конте обяви въвеждането на нови мерки за борба с разпространението на коронавируса. Магазините бяха затворени, като изключение правят само тези, в които се продава храна и аптеките.

Общият брой на случаите на заразяване в Италия на ден се увеличава с почти 3 хиляди, броят на смъртните случаи премина хиляда души.

Карантинните мерки, въведени по-рано за редица северни райони на Италия, се разшириха до цялата територия на страната.

Движението между населените места вече е разрешено само когато има специална нужда, всички обществени събития са забранени, религиозните и културните институции са затворени.