Домусчиев проговори за коронавируса :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
170
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Чувствам се добре, нямам влошаване на състоянието, благодарение на грижите на един изключително добър медицински екип. Смятам, че в едни кратки срокове ще успея да подобря състоянието си и да бъда изписан. Надявам се следващата седмица да има едно подобряване на състоянието ми. Това заяви пред Нова телевизия шефът на КРИБ Кирил Домусчив.

Той обясни, че с коронавируса е „много сложно положението“, тъй като лекарите у нас тепърва се изправят пред един коварен и все още непознат противник. Според него протоколите и изследвания от страни като Германия, Франция, Китай, Щатите – показват, че спрямо случаите се реагира по характерен начин.

Домусчиев заяви, че преди десетина дни се е завърнал от Франция и още там е усетил леко неразположение, настинка. Сам си наложил едноседмична карантина и се е лекувал със стандартните средства срещу грип. Съпругата му също показала сериозни признаци на заболяване и в края на седмицата пуснали тест за коронавирус, който се оказал отрицателен – и при него, и при нея.

В неделя отишли до най-близката болница „Софиямед“, където се установило, че и двамата имат двустранна бронхопневмония. Децата на Домусчиеви са здрави, а тестовете им за коронавирус – отрицателни.

„След като вече постъпих в болницата, болницата взе допълнителен тест, който се оказа положителен при мен, при моята съпруга – вече 4-5 теста, които са отрицателни. Очевидно жените не ги засяга този вирус, както нас, мъжете. В крайна сметка съм изолиран в това отделение. Благодаря на медиците, които показват голям професионализъм и голяма грижа. И благодаря, че не се страхуват да лекуват болен от коронавирус. Ние не сме чумави“, заяви Домусчиев.

Той поясни, че след една седмица ще се види дали има някакво подобрение, ще се направи допълнителен скенер.

Кирил Домусчиев отбеляза, че е третиран с хлорохинов сулфат – медикамент, който е водещ при лечението на болни от коронавирус във Франция. За съжаление този продукт отдавна не се внася в България, с него се е лекувала малария. Домусчиев призова колегите си от фармацевтичната индустрия да направят всичко възможно той отново да бъде внасян у нас. Самият той е предприел контакти с големите фармацевтични компании да внесе хлорохинов сулфат, който да дари на Националния щаб.

Домусчиев препоръча на всички хора „да не се паникьосват“. „Това не е чума, но е важно всички да спазват наложените забрани и карантини, да поддържат висока лична хигиена“, отбеляза той.

„Адмирация към правителството, прокуратурата, Националния щаб за предприетите адекватни мерки!“, заяви Домусчиев и подчерта благодарността си към медицинските екипи, които денонощно се грижат да заболелите.Той благодари и на всички, които продължават да поддържат икономиката ни жива, за да не бъде опустошена след края на кризата. „Много е важно ние да имаме един осигурен тил – да се произвеждат предпазни облекла, маски, храни, да работи транспортът, ние имаме нужда от електроенергия, телекомуникации, медии. Всички, които водят битка срещу COVID-19 заслужават адмирации“, подчерта Кирил Домусчиев.

„Аз съм убеден, че България и българите ще се справим с това бедствие“, подчерта Домусчиев.