Връщат пари за пътувания месец след карантината :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
132
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Клиентите ще могат да избират дали да си искат парите или да приемат ваучери, но само за пътувания, отменени по време на извънредното положение.

Клиентите могат да договорят и друга ваканция, смяна на дати или ваучер

Препоръките са пожелателни

Месец след края на извънредното положение е последният срок, в който туристическите компании трябва да върнат парите за ваканции, които са се провалили заради карантината. Това е записано в указанията и препоръките на Комисията за защита на конкуренцията и Министерство на туризма към сектора, пише „Труд“. Препоръките обаче нямат задължителен характер, защото не са вписани в закон, макар и да са съобразени със становище на Главна дирекция “Потребители и правосъдие” на Европейската комисия.

Според препоръките вместо 14 дни от датата на отменено пътуване по време на извънредното положение, туроператорите ще трябва да връщат пари за анулирани ваканции на своите клиенти до месец след края на карантината. Това обаче няма да е възможно, тъй като предплатените средства са задържани от доставчици – хотели и авиокомпании, категорични са от бизнеса. Тъй като и от институциите са наясно със ситуацията, те съветват клиентите да не си търсят парите, а да се съгласят на една от другите предлагани опции.

Указанията предвиждат вариант фирмите и техните клиенти да се договорят помежду си за замяна на проваленото пътуване с друго или за изместване на датите, на които то да се проведе. Има и опция фирмите да издават ваучер за предплатената сума, от която в договорен помежду им срок клиентите да могат да се възползват за друга ваканция. В този случаи компаниите рискуват потребителите да изберат съвсем различен маршрут, за който те трябва да платят отново, а клиентите – да доплащат, ако пътуванията са по-скъпи. Не е ясно какво се случва с ваучерите при фалит на туроператори и дали застрахователи ще връщат пари по тях.

В указанията е записано още, че когато променят съществени характеристики на пътуването, не могат да изпълнят специфични изисквания или вдигат цената с над 8%, туроператорите трябва да предложат на своите клиенти “разумен срок”, за да приемат предложената промяна.