[Тест] Ledger Wallet – най-добрият хардуерен портфейл за криптовалути?

14
264
Добави коментар

Не се чувствате комфортно да съхранявате криптовалутите си на борсите или дори на вашия смартфон?

Решението е хардуерен портфейл. Това е почти сигурен USB флаш с вашите монети на него.

Ledger и Trezor са водещите доставчици на хардуерни портфейли в крипто валутния сектор.

След като закупихме и тествахме Ledger Wallet ще опишем нашите впечатления!

Накратко: Какво е хардуерен портфейл?

С крипто хардуен портфейл вие сте банката.

Вие имате пълен контрол над криптовалутите си, а не само над всяко приложение за криптовалута на вашия телефон.

Портфейлът гарантира най-високо ниво на независимост, сигурност и гъвкавост. Хардуерният портфейл обикновено има формата на USB флашка. Можете да го свържете към множество устройства, като вашия компютър или лаптоп. От там можете да изпращате или получавате вашите монети.

Хардуерният портфейл е най-сигурният начин да се предпазите от хакване, злонамерен софтуер или фишинг. Въпреки повишената сигурност, той е също толкова удобен за използване в ежедневието, колкото онлайн портфейла.

Препоръчваме хардуерен портфейл за тези, които искат да инвестират в криптовалути в средносрочен или дългосрочен план. В допълнение, той е специално проектиран за потребители, които държат на безопасността и независимостта.

Ledger Wallet Nano S, най-известният хардуерен портфейл в света. В нашия тест. Накратко, защо ви е необходим хардуерен портфейл?

+ Сигурно, независимо съхранение.

+ Съхранявайте и управлявайте всички криптовалути с един поглед.

+ Сделките се подписват на устройството, частните ключове никога не напускат устройството.

+ Вече няма риск от трети страни като борси, онлайн портфейли или мобилни приложения.

+ Разходна ефективност – веднъж закупен без допълнителни разходи.

+ Всички главни криптовалути се поддържат.

+ Използваем навсякъде по целия свят.

Какво е Ledger портфейл?

В момента Ledger предлага няколко продукта за безопасно съхраняване на криптовалути.

Най-известният и най-продаваният крипто хардуерен портфейл в световен мащаб е Ledger Wallet Nano S – USB стик. Продължението на Ledger Wallet Nano S е Ledger Wallet Nano X. Също в гамата има Ledger Blue – сравнимо с мини таблет.

Те винаги действат офлайн. Там частните ключове на отделните криптовалути се пазят и се подписват за транзакции с помощта на тези ключове. По този начин крипто транзакциите могат да се извършват навсякъде по света.

За Леджър

Ledger е основана през 2013 г. в Париж, Франция. Счита се за водещ доставчик на крипто хардуерни портфейли в целия свят. С продажби към момента на над 1,5 милиона хардуерни портфейла. Ledger получи над 83 милиона долара инвестиции от 2014 г. и в момента има над 135 служители в Париж, Ню Йорк, Сан Франциско и Vierzon, Франция.

Ledger модели

В момента Ledger предлага следните продукти.

Най-продаваният крипто хардуерен портфейл в целия свят.Частният ключ е офлайн и е защитен с ПИН.Поддържа над 40 криптовалути.Лесен за използване с 2 бутона само.С Ledger Live App за компютър лесно се разглеждат всички криптовалути.Връзка чрез USB кабел към компютър, лаптоп или мобилен телефон.Съвместим с всички операционни системи. Ledger Wallet Nano S – най-продаваният крипто хардуерен портфейл в света.

 

 

Луксозният вариант на Леджър.Има сензорен екран, което увеличава удобството за ползване.Същите характеристики за безопасност като Nano S.Поддържа над 30 криптовалути.С Ledger Live App за компютър лесно се разглеждат всички криптовалути.Връзка чрез USB кабел към компютър, лаптоп или мобилен телефон.Съвместим с всички операционни системи.

 

Ledger Wallet Blue: Премиум хардуерен портфейл от Ledger.

 

Последният вариант на Леджър.Цветен дисплей, който увеличава удобството за ползване.Същите характеристики за безопасност като Nano S.Поддържа над 40 криптовалути.С Ledger Live App за компютър лесно се разглеждат всички криптовалути.Връзка чрез USB кабел към компютър, лаптоп или мобилен телефон.Съвместим с всички операционни системи. Ledger Wallet Nano X: Последният модел от Ledger.

 

Поддържани криптовалути

Двата продукта поддържат всички общи криптовалути. Ако излязат нови криптовалути на мода, те също ще бъдат бързо добавени и поддържани.

Поддържат се над 40 индивидуални койна, включващи и базирани на Ethereum (известни още като DApps), така че има над 700 монети.

Ето селекция от поддържащи криптовалути на Nano S, Blue, както и свързания софтуер Ledger Live, с който можете да управлявате Coins на работния плот.

CoinСъкращениеLedger Wallet Nano SLedger Wallet BlueLedger Wallet Nano XLedger Live AppBitcoinBTC✔✔✔✔Bitcoin CashBCH✔✔✔✔Bitcoin GoldBTG✔✔✔✔EthereumETH✔✔✔✔Ethereum ClassicETC✔✔✔✔LitecoinLTC✔✔✔✔DogecoinDOGE✔✔✔✔ZcashZEC✔✔✔✔RippleXRP✔✔✔✔DashDASH✔✔✔✔StratisSTRAT✔✔✔✔NeoNEO✔✔✔✔StellarXLM✔✔✔–QTUMQTUM✔✔✔✔NanoNANO✔–✔TronTRX✔✔✔–VechainVET✔–✔–BATBAT✔✔✔–Binance CoinBNB✔✔✔–AionAION✔✔✔–BancorBNT✔✔✔–CardanoADA✔✔✔✔IOTAIOTA✔✔✔✔

 

Управление на всички монети: PC интерфейс с Ledger Live App

В приложението Ledger Live всички криптовалути могат да се управляват в настолна програма. Приложението ви предлага следните функции:

Преглеждайте кредити за всяка монета или всички монети заедно.Представяне на кредита чрез графика, промяна в проценти и конвертирана в EUR или USD. Всичко, разбира се, на живо и с текущи цени.Изпращане на крипто.Получаване на крипто.

Приложението Ledger е лесно да се инсталира. Просто отидете на уебсайта на Ledger, кликнете на Ledger Live – download. Инсталирайте гo като всяка друга програма на вашия компютър.

Важна забележка:

Частните ключове никога няма да бъдат прехвърлени към приложението Ledger Live. Така че вашето крипто не е изложено на никакви опасности от атака. Частните ключове винаги се пазят на Ledger Wallet Nano S или Ledger Wallet Blue.

Фактът, че Леджър пусна това интуитивно приложение, ни направи живота много облекчен. Преди това имаше много повече и най-вече тромави стъпки, които трябва да се предприемат, за да се изпратят нови монети, да се получат или просто за да се покаже балансът.

Ledger Live App: Администриране и преглед на всички криптовалути. За напреднали: Базопасност на Ledger #1 BOLOS System

Операционната система на Леджър се нарича BOLOS ™ и е разработена специално само за тази технология. BOLOS означава Операционна система с отворена книга на Blockchain.

#2 Chip

Интегрираният чип за сигурност проверява всеки път, когато устройството се стартира, дали е било подправено. Ключовете са закрепени върху здрав чип, който е тестван за всички вектори за атака и е инсталиран изолирано в устройството.

#3 PIN

При включване всеки път трябва да се въвежда ПИН от 4-8 цифри. Ако въведете ПИН кода неправилно три пъти, устройството ще бъде заключено. Можете също така ръчно да заключите Леджър, като държите и двата бутона едновременно за три секунди. Ако сте забравили своя ПИН код, имате нужда от неговото семе за възстановяване.

#4 Семе за възстановяване

Винаги пази така нареченото семе за възстановяване. Това е почти основната парола, за да стигнете до частните ключове на устройството. Семето се състои от 12, 18 или 24 думи. Записват се на лист хартия в случай на нужда и се съхраняват на сигурно място.

От тях, да речем 24 думи, криптираните частни ключове на всяка криптовалута могат да бъдат възстановени по всяко време. Това не е задължително да е с Ledger, но може също така да се случи с конкурентните продукти на Trezor или KeepKey.

#5 Натискане на бутоните

Транзакция трябва винаги да се потвърждава чрез двата бутона на самия леджър. Например на дисплея се показва адрес за получаване на биткойн. Това трябва да бъде потвърдено ръчно чрез натискане на бутоните. По този начин може да се изключи, че транзакциите се манипулират от злонамерен софтуер на компютъра.

#6 Шифровани пароли

Ledger предлага възможност за създаване на нови портфейли с монети с отделна парола. Възможно е дори за Bitcoin да се създадат множество портфейли с множество пароли на един хардуерен портфейл на Ledger.

Какво се случва, ако загубя Леджъра си или той бъде откраднат?

Без паника!

По принцип е по-опасно, ако когато пътувате, загубите ключа за вкъщи, от колкото своя Леджър.

Търсачът или крадецът първо ще се нуждае от 4-8 цифрен ПИН, за да получи достъп до вашите криптовалути.

Ако търсачът или крадецът има ПИН код, все още можете да бъдете по-бързи от другия човек, използвайки вашето семе за възстановяване. Вече описахме това малко по-горе. Семената са дълги 24 думи и могат да възстановят вашите лични ключове към съхранените криптовалути във всяка друга книга, Trezor или KeepKey и някои онлайн портфейли. Единственото изискване: трябва да сте по-бързи от другия човек.

Най-сигурната опция е да защитите всеки портфейл на книгата с допълнителни ПИН кодове. Например, на Bitcoin Wallet, на Ethereum Wallet, на Ripple Wallet и т.н., на всеки може да бъде създаден различен, допълнителен ПИН код.

Важен критерий: цената

Ledger Wallet Nano S струва 119 лв.

Ledger Wallet Blue струва 548 лв.

Ledger Wallet Nano X струва 239 лв.

Разходите за доставка и ДДС са включени в цената и не се начисляват допълнително.

Вече има и възможни отстъпки от страна на Ledger, например в Черен петък или Кибер понеделник.

Ledger Nano S се предлага и в други цветове, а не само в черно. Бързо ръководство за настройка на книгата Важни бележки – Печат

Винаги обръщайте внимание на запечатаните опаковки. Продуктите на Ledger се обвиват и се доставят с печат. Не купувайте устройства от нелицензирани дистрибутори или Ebay!

 

#1 Свържете Ledger с компютър

Свържете USB кабела си към Ledger и вашия компютър. Устройството ще светне.

#2 Въведете PIN

Изберете 4-8 цифрен ПИН. След това трябва да го потвърдите. Имате максимум 3 опита.

Собствена картина на теста: Когато настройвате, трябва да мислите за 4-8 цифрен ПИН. #3 Запишете семената (Seed)

Ledger сега ще ви покаже 24 думи. Запишете ги на предоставения лист за възстановяване. След като сте записали думата, щракнете, за да видите следващата дума.

След това устройството произволно ще ви поиска няколко от тези думи. Затова запишете числото + думата, за да можете да отговорите на въпросите.

#4 Инсталиране на приложението

За всяка криптовалута трябва да изтеглите съответното приложение. Има напр. приложение за биткойн, едно за Ethereum, едно за IOTA и т.н.

Eigenes Bild im Test: Bitcoin App einfach installiert mit Hilfe vom Desktop. #5 Ledger Live App

Препоръчваме ви също да инсталирате Desktop App за своя портфейл, за да можете най-добре да управлявате вашите криптовалути. Това не е задължително, но е много добро за преглед на всички криптовалути и за бързо изпращане / получаване.

Ledger алтернативи

Има малко доставчици на крипто хардуерни портфейли. Преките конкуренти на Ledger са Trezor и KeepKey.

Данни за продукта Ledger СъвместимостMac, Windows, Android, Linux, ChromeКриптовалути40+, всички основни. 700+, ако включите Ethereum Tokens / Dapps.Поддържани приложенияBitstamp, MyEtherWallet, FIDO/U2F, MyCelium, CoPay, Electrum, Woleet, OpenPGP, GreenBits, BitGoМаркаLedgerБрой продукти3: Nano S, Blue, Nano X, ДоставкаNano S или Blue, USB кабел, инструкции, лист за възстановяване, ключодържателAltcoins✔Open Source✖ТеглоNano S: 16 g, Blue: 90 g, Nano X: 34gРазмериNano S: 98 x 18 x 9 mm, Blue: 97 x 68 x 10 mm, Nano X: 72 x 18.6 x 11.75 mmВзаимодействиеNano S: Чрез бутони на устройството, Blue: сензорен дисплей, Nano X: чрез бутони на устройството, цветен дисплейИнтерфейсUSBЦенаNano S: 59,00 €, Blue: 279,99 €, Nano X: 119,00 €Предимства+ Лидерът на пазара+ Добра цена (Nano S)+ Лесна настройка и работа+ Поддържа много криптовалути+ PC, Laptop, смартфон+ Собствен дисплей и бутони+ Много висока степен на сигурностНедостатъци– Ограниченото място за съхранение на приложения ограничава използваемостта– Софтуера не е Open-Source Заключение:

Продуктите, направени от Leder, особено Ledger Wallet Nano S, са лидерите на пазара в областта на крипто хардуерните портфейли.

Ledger Wallet се препоръчва за всеки, който е запознат с процесите и операциите на технологията Blockchain и иска да бъде независим от външните борси.

Освен това хардуерният портфейл намалява риска от загуба на монети. Задържането на криптовалутите на крипто портфейл / онлайн портфейл увеличава риска от загуба чрез хакове.

Процесът на инсталиране и инсталиране на Ledger Wallet премина гладко за нас. Ще бъдете насочени много интуитивно през устройството. Всичко е лесно за разбиране дори за начинаещи. Изпращането и получаването работи интуитивно чрез приложението Ledger Live.

По отношение на сигурността Ledger е много добре позициониран със специалната операционна система BOLOS ™, чипове, семена за възстановяване, допълнителни пароли и общият ПИН код за стартиране на устройството.

Закупуването на хардуерен портфейл е повече от полезно за напреднали крипто инвеститори. По-специално, Ledger Wallet Nano S е на цена, достъпна за всичко, което предлага. Ledger Wallet Nano S е топ продукт. Ledger Wallet Nano X е най-новият модел и разширява Nano S с цветен дисплей, USB-C порт и Bluetooth връзка.

Придобийте впечатления и от офицалната страница на Ledger се уверете сами!