Безработните в САЩ надхвърлиха 6,6 милиона души :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
112
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Още една мрачна статистика в Съединените щати на фона на коронавируса – броят на безработните надхвърли 6 милиона и 600 хиляди души. Това е безпрецедентен рекорд в историята на страната.

Без работа вече са и хиляди наши сънародници зад Океана. А икономисти казват, че безработни са много повече хора, които не са успели да подадат заявления.

В Бюрото по труда в Ню Йорк отчитат увеличение на обажданията със 16 хиляди процента (!) и 900% увеличен трафик към техния уебсайт. В Колорадо в типичен ден Бюрото по труда получава хиляда обаждания на ден, а  миналият четвъртък са били 225 хиляди.

„Тези хора имат сметки за плащане – наем, който се дължи сега. Държавната помощ ще бъде поставена на тест – доколко е ефективна и дали ще запази тези хора в техните домове Това е сериозно притеснение“, казва икономистът Бет Ан Бовино.

За първи път Съединените щати имат толкова всеобхватна програма – по 400 долара седмично за всеки е обезщетението за безработица за вече 9 месеца. Плюс по още 600 долара заради кризата.

Икономисти обаче предупреждават, че ситуацията ще се влошава. А що се отнася до еднократната помощ от 1200 долара за почти всеки данъкоплатец в САЩ – първите суми ще започнат да пристигат в средата на април, но за някои ще минат месеци преди да видят чека. За милиони в тази страна това ще е твърде късно.