Васкина за морбили – Кога се поставя

1
157
Добави коментар
krasimir_ivg
krasimir_ivg

CDC препоръчва хората да си направят ваксина за морбили , за да се предпазят от морбили, паротит и рубеола. 

Децата трябва да получат две дози MMR ваксина, като се започне с първата доза на възраст от 12 до 15 месеца, а втората доза на възраст от 4 до 6 години. 

Тийнейджърите и възрастните също трябва да бъдат в течение на MMR ваксинацията. 

Децата също могат да получат MMRV ваксина , която предпазва от морбили, паротит, рубеола и варицела (варицела). 

Тази ваксина е разрешена за употреба само при деца на възраст от 12 месеца до 12 години.

Какво е морбили?

Морбили е много заразна респираторна инфекция. Причинява обрив по кожата по цялото тяло и грипоподобни симптоми. 

Морбата е рядка в България благодарение на широко разпространената имунизация.  За миналата година са 41 случая, според МЗ.

Но милиони случаи се случват по света всяка година.

Морбата (наричана още рубеола) се причинява от вирус , така че няма конкретно медицинско лечение за това. 

Вирусът трябва да протече по своя път. Дете, което е болно, трябва да пие много течности, да си почива много и да стои вкъщи от училище или детско заведение, за да не се разпространи инфекцията.

Кога се поставя ваксина за морбили ? Дете на което се поставя ваксина за морбили

DC препоръчва на всички деца да получат две дози MMR (шарка-паротит-рубеола) ваксина, като се започне с първата доза на възраст от 12 до 15 месеца, а втората доза на възраст от 4 до 6 години.

 Децата могат да получат втората доза по-рано, стига да е поне 28 дни след първата доза.

MMR ваксината се прилага по-късно от някои други детски ваксини, тъй като антителата, прехвърлени от майката на бебето, могат да осигурят известна защита от болести и да направят MMR ваксината по-малко ефективна до около 1-годишна възраст.

Защо ваксинацията е важна?

Широко разпространената имунизация направи морбили рядка в България, но огнища все още се случват. 

Избухване е, когато заболяването се случи в по-голям брой от очакваното в определена област. Избухванията на морбили се увеличават в световен мащаб, най-вече заради хората, които не са ваксинирани.

Важно е всички деца, които могат да получат ваксината, да я получат навреме. Хората в риск (като тези със слаба имунна система) не могат да получат ваксината. 

Но когато много други хора са имунизирани срещу заболяване, това ги защитава, предотвратява разпространението на болестта и помага за предотвратяване на огнища.

Най-висок риск по време на огнище на морбили са:

бебета, които не са достатъчно възрастни, за да получат ваксинатабременни женихора с неправилно хранене или слаба имунна система

Лекарите могат да поставят инжекция от антитела срещу морбили (наречена имунен глобулин ) на хора с риск, които са изложени на морбили. 

Най-ефективно е, когато се дава в рамките на 6 дни от контакта. Тези антитела могат или да предотвратят морбили, или да направят симптомите не толкова тежки.

Ваксината срещу морбили също може да помогне за предпазване на неваксинирани хора от разболяване след излагане на морбили, ако я получат в рамките на 3 дни.

MMR ваксината е безопасна

MMR ваксината е много безопасна и ефективна.

 Две дози MMR ваксина са около 97% ефективни за предотвратяване на морбили; една доза е около 93% ефективна.

Какви са признаците и симптомите на морбили?

Първите симптоми на инфекция с морбили обикновено са хакерска кашлица, хрема, висока температура и зачервени очи. 

Децата също могат да имат петна на Коплик (малки червени петна със синьо-бели центрове) вътре в устата, преди да започне обривът.

Обривът избухва 3–5 дни след началото на симптомите, понякога заедно с висока температура до 40 ° C до 104 ° F. 

Червеният или червеникаво-кафяв обрив обикновено започва като плоски червени петна по челото.

 Той се разпространява в останалата част на лицето, след това надолу по шията и торса към ръцете, краката и стъпалата. Температурата и обривът бавно отминават след няколко дни.

Заразна ли е морбили?

Морбили е много заразна. Всъщност 9 от 10 души, които не са ваксинирани срещу морбили, ще го получат, ако са в близост до заразен човек.

Как хората се заразяват с морбили?

Морбата се разпространява, когато хората вдишват или имат директен контакт с инфектирана с вируса течност.

 Може да премине през капчици, пръскани във въздуха, когато някой с морбили киха или кашля. 

Някой изложен на вируса обикновено проявява симптоми 7–14 дни по-късно.

Хората с морбили могат да разпространят болестта от 4 дни преди да започне обривът до около 4 дни след това.

 Най-заразни са, докато имат температура, хрема и кашлица. Хората със слаба имунна система поради други състояния (като ХИВ и СПИН ) могат да разпространяват вируса на морбили, докато се възстановят.

Морбата е сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения и смърт

Морбата е много заразна болест, причинена от вирус. Той се разпространява във въздуха, когато заразен човек кашля или киха. 

Всъщност вирусът на морбили може да остане във въздуха до 2 часа, след като заразен човек е бил там. 

Така че можете да се заразите, като просто сте в стая, където някога е бил заразен човек. Толкова е заразно, че ако един човек го има, до 90% от хората около него също ще се заразят, ако не са защитени.

Морбили започва с треска. Скоро след това причинява кашлица, хрема и зачервени очи. Тогава избухва обрив от малки, червени петна. 

Започва от главата и се разпространява в останалата част на тялото.

Преди да започне програмата за ваксинация срещу морбили през 1963 г .:

приблизително 3 до 4 милиона души се разболяват от морбили всяка година в Съединените щати;от тях приблизително 500 000 случая са докладвани всяка година на CDC;от тях 400 до 500 са починали, 48 000 са хоспитализирани, а 1000 са развили енцефалит (мозъчен оток) от морбили.

Оттогава широкото използване на ваксина срещу морбили доведе до повече от 99% намаляване на случаите на морбили в сравнение с ерата преди ваксината.

Кой не трябва да си прави ваксина срещу морбили?

Някои хора не трябва да получават MMR ваксина или трябва да чакат.

Кажете на вашия доставчик на ваксина, ако лицето, което получава ваксината:

Има някакви тежки, животозастрашаващи алергии. Човек, който някога е имал животозастрашаваща алергична реакция след доза MMR ваксина или има тежка алергия към някоя част от тази ваксина, може да бъде посъветван да не бъде ваксиниран. Попитайте вашия лекар, ако искате информация за компонентите на ваксината.Бременна ли е една жена или мисли, че може да е бременна. Бременните жени трябва да изчакат да получат MMR ваксина, след като тодят. Жените трябва да избягват да забременеят поне 1 месец след получаване на MMR ваксина.Има отслабена имунна система поради заболяване (като рак или ХИВ / СПИН) или медицинско лечение (като радиация, имунотерапия, стероиди или химиотерапия).Има родител, брат или сестра с история на проблеми с имунната система.Наскоро е имал кръвопреливане или е получавал други кръвни продукти. Може да Ви посъветват да отложите MMR ваксинацията за 3 или повече месеца.Има туберкулоза.Получава всякакви други ваксини през последните 4 седмици. Живите ваксини, дадени твърде близо една до друга, може да не работят също.Не се чувства добре – Леко заболяване, като настинка, обикновено не е причина за отлагане на ваксинацията. Някой, който е умерено или тежко болен, вероятно трябва да изчака. Вашият лекар може да Ви посъветва.

Тази информация е взета директно от изложението за информация за ваксините MMR (морбили, паротит и рубеола) (VIS) от 2.12.2018 г.