Биткойн портфейли – Големият преглед

2
219
Добави коментар

Всеки от вас вероятно вече притежава първия биткойн или поне е чувал за него.

Но как да запазите Bitcoin и други криптовалути безопасно и правилно?

Как можете да се предпазите от хакове или кражби?

В следващата статия даваме преглед на всички решения за съхранение на биткойни, от Paper-Wallet (хартиен портфейл) до Desktop-Wallet (портфейл на настолния) до Hardware-Wallet (хардуерен портфейл).

Bitcoin е виртуална P2P криптовалута, базирана на blockchain технологията. Той е разработен от лицето (лицата) зад псевдонима “Сатоши Накамото” и съществува вече повече от десет години.

Мрежата P2P, базирана на PoW (доказателство за работа) механизъм, е децентрализирана федерация от независими компютри по целия свят. Тези компютри решават сложни математически алгоритми, за да добавят нови блокове към blockchain и валидират транзакции в мрежата.

Предимствата пред конвенционалните парични системи:

Транзакциите са…

..необратими и не може да бъдат отменяни…малко или много анонимни, тъй като няма истински имена, свързани с биткойн адреси…бързи и глобални, няма значение в коя държава се намира съответният получател на транзакцията, тя се потвърждава в рамките на минути…сигурни чрез използването на криптография.

Тези харектеристики на транзакциите, съчетани с факта, че алгоритъмът никога няма да ви даде повече от 21 000 000 биткойни и цялото население на света може да ги използва, прави Bitcoin най-вълнуващата инвестиция на нашето време.

От началото на 2017 г., цената се покачи значително поради по-големия интерес на (дребно) инвеститорите и достигна предишния максимум от 20 000 долара през декември 2017 г. След спада до 3300 долара в началото на 2019 г., той вече се върна нагоре до $ 6,853.53.

Можете да купите или продадете биткойн от различни борси и брокери. Сред най-известните са eToro, Skilling, Plus500 (CFD брокер), Binance, Bitpanda и Coinbase. Брокерските услуги като eToro често предлагат собствен портфейл, чрез който клиентите могат директно да хеджират инвестициите си.

В тази статия ще научите как да защитите ценната си инвестиция в биткойн с портфейли, как работят и какво да търсите.

Какво е биткойн портфейл?

Биткойн портфейл е софтуер, който позволява сигурно съхраняване и защита на Bitcoin с частен ключ. Ако го погледнем буквално, самият Bitcoin не се съхранява в портфейла.

Той се намира в blockchain по всяко време. Частният ключ (private key) обаче е това, което се съхранява от портфейла. Само тези, които притежават частния ключ имат достъп до изпращане и получаване на биткойни от портфейла. Според носителя си, биткойн портфейлите могат да бъдат разделени в четири категории:

1. Настолен портфейл 

Настолните портфейли са инсталирани на вашия собствен компютър и са достъпни за всички обичайни операционни системи (Windows, Linux, MacOS). Те ви позволяват да създавате биткойн адрес, да изпращате / получавате биткойни и да управлявате частния ключ. Един от най-известните настолни портфейли е Electrum.

2. Мобилен портфейл

Мобилните портфейли имат същата функционалност като настолните портфейли, но имат ясното предимство да могат да бъдат използваеми по всяко време и навсякъде. За да изпратите Bitcoin на някой друг в реалния живот или да платите сметката си при дилър на Bitcoin, не можете да носите вашия настолен компютър със себе си по всяко време. Мобилните биткойн портфейли за смартфон предлагат допълнителни функции като „Touch2pay“ чрез NFC сканиране или QR код. Предлагат се различни мобилни портфейли за двете системи, Android и iOs.

3. Уеб портфейл

Уеб портфейлите са онлайн приложения, които също позволяват изпращане / получаване на биткойн и управление на частния ключ. Информацията обаче се съхранява онлайн, за това по-добре внимавайте с избора на уеб портфейла.

4. Хардуерен портфейл Ledger Wallet Nano S, най-известният хардуерен портфейл в света.

Най-сигурният начин за съхранение на вашите биткойни е хардуерният портфейл. Това са специално защитени USB устройства, подобни на стикове, които могат да бъдат свързани чрез USB порт към всеки компютър. Като физическо устройство, той е защитен от повечето рискове за сигурността. Към днешна дата има само няколко случая, в които вируси са успели да получат достъп до хардуерните портфейли. Най-известните портфейли от този вид са от Trezor и Ledger.

Друг специален вид хардуерен портфейл е хартията. Генератори като BitAddress.org могат да обработват данните от публичния и частния ключ, необходими за достъп и използване на биткойн, напр. генерирайте под формата на QR код, който след това можете да отпечатате върху лист хартия. Престъпниците никога не могат да получат достъп до данните чрез онлайн канали. Много важно е доброто скриването за правилното пазене в дългосрочен план.

Как работи Bitcoin Wallet?

Както бе споменато в началото, биткойн портфейлът всъщност не съдържа биткойн, а само съответните частни ключове за достъп до него в Blockchain.

Какво са частните и публичните ключове?

Биткойн и други криптовалути използват криптография с публичен ключ за подписване на транзакции. Публичният ключ е адресът, на който изпращате транзакция.

Но само лицето със съответния частен ключ може да получи достъп до него. Ето защо е толкова важно да пазите частния ключ в тайна.

Фразата „Бъди своя собствена банка“ идва от факта, че ако притежавате в комбинация публичните и частните ключове, винаги ще имате пълен контрол над парите си (Bitcoin), без да може това да бъде оспорвано.

Различни видове портфейли

Най-общо два вида портфейли се отличават на техническо ниво.

1. HD портфейли

Най-известният метод на деривация е методът „Hierarchival Deterministic“, накратко HD, поради което говорим и за „HD портфейл“. Семената са кодирани с английски думи, наричани още „мнемонични“ кодове. Това са 12-24 думи, представляващи 512-битов ключ. Важно е да запишете на сигурно място извън онлайн пространството тези думи. В детерминиран портфейл всички ключове са извлечени от главния ключ – семето. Всички генерирани ключове от тези портфейли са свързани помежду си и могат да бъдат възстановени с източника на семена.

2. Не HD портфейли

За разлика от първите, недетерминираните портфейли се генерират независимо един от друг чрез произволно число. Следователно ключовете нямат връзка помежду си. Общото име е „JBOK“, „just a bunch of keys“. Пример за тази технология е първият биткойн портфейл някога, който днес се нарича “Bitcoin Core”.

Какво представляват биткойн адресите и как се създават?

Всеки, който види биткойн адрес за първи път се чуди „Какво означава това?“. Ако човек не е опитен в материята, това също е разбираемо:

1FsaeyODSnFke3WUYlaPThNrwFFm9plrQ

За да получи такъв адрес, първо се изисква двойката ключове – частен и публичен ключ. Тъй като адресът не е нищо друго освен кратката форма на публичния ключ, кодиран в Base58 и може да бъде възстановен с помощта на частния ключ.

Как работи транзакцията?

Биткойн транзакцията от подател до получател съдържа три части информация:

От кой адрес на текущия подател идва биткойнът?Колко биткойна трябва да бъдат изпратени?Адрес на получателя.

Както знаете от предишния параграф, имате нужда от двойката ключове – биткойн адрес (публичен ключ) и частен ключ, за да подпишете транзакцията. Частният ключ с настоящото подписва за получателя горните три данни за биткойн транзакция. Този подпис предава транзакцията в мрежата на Bitcoin. Тя все още трябва да бъде потвърдено от миньорите, за да стигне най-накрая до получателя си.

Защо имам нужда от портфейл за моя биткойн?

„Ако не са ваши ключовете, не са ваши монетите“ е популярна фраза сред крипто-инвеститорите и има своето обяснение. Както научихте, за да имате контрол върху вашите Bitcoin, е необходимо да притежавате двойката ключове, състояща се от публичен и частен ключ.

Ако купувате биткойн на борса, оставяте контрола върху частните ключове на борсата, с което сте уязвими в случай на измама от затваряне на борсата или хакерска атака. Още в първите дни това се случи с Mt. Gox Exchange, който трябваше да затвори изненадващо вратите си. След няколко години и съдебни дела бившите клиенти на MtGox все още чакат изплащане.

В близкото минало наблюдавахме атака и срещу Binance, най-голямата крипто борса досега. В случаят на Binance, щетите са възлезли на 7000 биткойни (стойност в деня на хака: 40 000 000 долара). Борсата разполага с достатъчно ресурси, за да се възстанови от хака. Въпреки това, хакването на една от най-големите и една от най-сигурните крипто борси на пазара дава яснота колко е важно сами да бъдете господар на личните си ключове, ако инвестирате в биткойн в дългосрочен план.

Както знаем, където има много пари в интернет, хакерските групи не са далече. Борсите понякога трябва да управляват милиарди долари от криптовалути и не са непременно специализирани специалисти по киберсигурност. През последните две години беше наблюдавана тенденция за нарастване на усилията на хакерите по света. Крипто активи на стойност 2 700 000 долара бяха откраднати за ден през 2018 г., съобщи Coindesk.

Кои портфейли се препоръчват?

Бихме искали да ви представим следните биткойн портфейли с индустриален стандарт, за да можете да започнете безопасно и правилно.

Настолни и мобилни портфейли

Софтуерните портфейли са особено подходящи за малки инвеститори, които не искат да плащат допълнително за хардуерен портфейл, но все пак искат да имат пълен контрол върху своите инвестиции.

Електрум

 

Electrum е популярен Bitcoin портфейл и използва децентрализирана мрежа от сървъри за синхронизиране на blockchain, така че не се нуждае от локално пространство на твърдия ви диск. Частните ключове са кодирани и се съхраняват само на вашия компютър.

Възстановете достъпа до биткойните със семенната фраза, която трябва да се отбележи по време на създаването на портфейла и да се пази. Възможно е също да видите баланса на акаунта на биткойн адрес в режим „Само за гледане“, без компютърът да е свързан към Интернет.

Electrum Bitcoin Wallet е достъпен за: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10, OS X, Linux и също за смартфони с Android.

За iOs смартфони се препоръчва Edge Mobile Wallet. Този портфейл осигурява автоматично криптиране.

Хардуерни портфейли

Хардуерният портфейл е най-добрият вариант, ако искате да защитите достъпа до вашия Bitcoin. Рисковете за сигурността са сведени до минимум в сравнение със софтуерните портфейли, тъй като това е физическо устройство. С оглед на това възможността от хакерска атака е много ниска, тъй като хакера ще трябва да влезе и във физически контакт с устройството.

SatoshiLabs и хардуерните портфейли на Ledger, Trezor One и Ledger Nano S, са най-популярните продукти на пазара. И двата портфейла поддържат редица алткойни. В момента на писането на статията на Ledger Nano S може да се съхраняват безопасно 57 вида крипто активи, на Trezor One 14 други. Всички основни криптовалути като Bitcoin, Ethereum, IOTA, Cardano, Litecoin, Binance Coin, Monero, EOS, Dash или Stellar са там. Съществуват и много токени, които са базирани на Ethereum ERC-20 стандарта. Други общи характеристики включват използването на FIDO U2F удостоверител, USB интерфейс и ниското тегло от 16 g (Ledger Nano S) и 12 g (Trezor One).

Trezor One е първият хардуерен портфейл и е изобретение на разработчика Slush, който основава SatoshiLabs преди повече от 5 години и все още е управляващ директор.

Ledger Nano на Ledger са създадени във Франция и имат собствен екран и клавиатура.

За разлика от Trezor One, Ledger не е с напълно отворен код, тъй като кодът на фърмуера на Ledger Wallet не е обществено достъпен. Информацията обаче е достатъчно подробна, за да гарантира пълна степен на доверие.

Друга разлика е криптирането на паролата на двата хардуерни портфейла. Това служи като допълнителен механизъм за защита в допълнение към списъка с думите (семето). Докато паролата за Trezor One трябва да бъде въведена от клавиатурата на компютъра, към който е свързан портфейлът, за Ledger Nano S трябва да бъде въведен ПИН с помощта на клавишите на стика.

Фалшиви портфейли

Когато избирате софтуерен портфейл, винаги трябва да се уверите, че разработчиците са сериозни. За тази цел се препоръчва широко търсене в Google, проучване чрез публикации във форума, за да си докажете, че разработчика е надежден.

Изтеглянето на софтуера трябва да става само през уебсайта на доставчика. В противен случай потребителят рискува да изтегли софтуер със задна врата, което би могло да позволи на нападателя да получи достъп до вашия биткойн по-късно.

Дори хардуерните портфейли трябва да се купуват само директно от производителя. Измамниците вече са оборудвали портфейли с “предварително конфигурирано” семе от думи, което купувачът да използва. След това няма пречка пред измамниците за достъп до криптовалутите.

Заключение

Ако не сте активен търговец, трябва да осигурите на вашия биткойн софтуерен или хардуерен портфейл. В противен случай не се гарантира пълната сигурност от трети страни – за пример  гореспоменатата борса бива хакната и се губят вече закупените валути.

За това най-важното е запазването на частния ключ и списъка от думи на семето. Поддържайте криптовалутата си на съмнителни крипто борси възможно най-кратко. Винаги прехвърляйте монетите си в избрания от вас портфейл. Изборът е голям.

Ако не искате да се излагате на стрес за съхраняването на криптовалутите, трябва да се регистрирате при уважаван и лицензиран брокер като eToro, Skilling или Plus500 (CFD брокер). Брокерите се грижат за попечителството и там инвестициите са законно обезпечени.