Избират 52-та Царица Роза виртуално :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
192
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

52-та носителка на титлата Царица Роза  ще бъде избрана във виртуалното пространство сред всички пожелали да участват в кастинга абитуриентки, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова след решението традиционните празници на розата, които имат вече вековна история да бъдат отменени тази пролет.

 „Въпреки проблемната ситуация и извънредното положение не бихме искали да лишим абитуриентките от положителните емоции, затова се обединихме около идеята конкурс да има и решаваща да бъде волята на гласуващите. Все още обмисляме каква точно ще бъде процедурата и кои ще бъдат членовете на журито, не е изключено в него да включим последните десетина носителки на короната…“, коментира градоначалничката. Стартът за подаване на клиповете с кандидатките ще бъде даден на 4 май, отсяването чрез пряко гласуване с имейли ще започне евентуално от 10 май.

За разлика от предходни години, когато отделните училища извършваха предварително отсяване и имаха право на до 3 кандидатки сега процедурата ще бъде максимално опростена.

Миналата година украсената със скъпоценни камъни корона отиде при абитуриентката от ПМГ „Академик Никола Обрешков“ и бъдещ специалист по физика и компютърни науки Вероника Красимирова. Нейни подгласнички станаха връстниците й от СУ „Антим Първи“ Християна Митева и Стела Владева.

Изборът на Царица Роза в Казанлък датира от далечната 1960 г., когато венче от рози наместо корона украсили прическата на  Стефка Таралежкова.

През десетилетията начело на журито са били актьорите Любомир Кабакчиев и Стефан Данаилов, оперетният певец Видин Даскалов, кардиологът проф. д-р Генчо Начев, легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, посланикът на Япония Такаши Коидзуми, оръжейникът Николай Ибушев… За пръв път бивши царици да участват в журито бе решено за 50-та годишнина от конкурса.

Хронистите на конкурса уточняват, че  най-често царицата се е казвала Мария /през 1972, 1978,1979 и 1991 г./, а по  два пъти изборът падал върху Цветелина /2015 и 2017 г./, Надежда /1992 и 1994 г./ и Юлия /2003 и 2013 г./.

Колкото и да е странно сред цариците на розата няма …Роза.  Една от красавиците вече не е сред  живите, избраната през 1980-а Стоянка Николова се е споминала.

35 живеят  в България, а 13 съдбата е разпиляла по света: 5 са в Англия, 4 в САЩ и по две в Германия и Испания.

loading…