Блогът на Апостол Апостолов :: ГЛУПОСТТА КАТО МАЙКА НА ВСИЧКИ БЕДИ

1
243
Добави коментар
tocco
tocco

                                                     НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ

 

 

„Наблюдаването на отчаяния устрем на България към чакалнята на EРM II е като гледане на фарс“. Това каза пред БНР икономистът Стив Ханке, създател и директор на Института за приложна икономика при Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор.

 

„ Правителството дава една след друга лъжливи причини за желанието си страната да влезе там. Всъщност голямата лъжа винаги е била една и съща. Защитниците на правителството и еврото винаги са рекламирали, че във Франкфурт, където е Европейската централна банка, има гърне със злато. И всички чакат българите просто да го грабнат. Всичко, което България трябва да направи, е да изостави валутния си борд и лева, и богатството ще залее България.

 

Това, разбира се, е глупост. Всички членове на Европейския съюз, включително и България, участват във всякакви възможни фискални ползи, които ЕС може да предложи. Да бъдеш официален член на еврозоната и да приемеш еврото въобще не са необходими условия за участие във фискалните права на ЕС.

 

 

Парите и банковата система на България вече са бенефициент на еврозоната и всякакви ползи от еврото. Всъщност левът е клонинг на еврото, а 75% от банките в България са или дъщерни дружества, или клонове на банки от ЕС. Така че България вече е де факто в еврозоната.

 

 

Голямата лъжа изплува по време на коронавирусната криза. Така например Борисов и Горанов продължават ли продължават да изискват Българската народна банка да получи така наречената суап линия за получаване на кредити от Европейската централна банка.

 

България току-що получи точно такава суап линия на ЕЦБ без да е член на еврозоната. Противно на казаното пред българската общественост, това да се намирате в чакалнята или почти в чакалнята въобще не е необходимо условие за получаване на суап линия на ЕЦБ.

 

Вижте, че ЕЦБ вече има суап линии с Швеция, Швейцария, Великобритания, Унгария, Латвия, Полша, Дания и Хърватия. Нито една от тези страни не използва еврото, нито непременно се е засилила нататък. Историята с въпросната суап линия е само най-новият пример за това как Борисов и неговият министър на финансите боравят бързо и свободно с фактите“, смята професор Ханке.

 

Това, което големият икономист избягва да каже в прав текст, е следното: Борисов и Горанов лъжат нагло и безогледно. Българските избиратели непрекъснато пътуват из Европа и отдавна са се убедили в това, че навсякъде, където е въведено еврото, цените са скочили до тавана. Съседна Гърция пък направо фалира.

 

Нелепите и жалки маневри на Борисов и Горанов могат да се обяснят само по един начин. Те явно са продиктувани от вродената глупост на тези хорица…

 

Послепис:

 

Ето какво каза и Фабрицио Дзарконе – представител на Световната банка за България:

 

„България е пълноправен член на групата на Световната банка, следователно тя има достъп до всички възможни начини на кредитиране и може да използва разнообразните мерки и политики – те са насочени към инвестиционно кредитиране, техническа помощ, банката може да оказва подкрепа на частния сектор чрез международната финансова корпорация, която е в рамките на Световната банка. Така че българското правителство може да се възползва. Ние работим съвместно с различни държави. Например имаме дейност, която в момента подкрепя здравната система на Румъния за 400 милиона долара, също така имаме сътрудничество с Хърватска за още 400 милиона долара с цел защита на доходите и подкрепа на предприятията.“

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.