Камъкът Хипатия – Най-мистериозният камък, по-стар от Слънчевата система

1
112
Добави коментар
setlans
setlans

През 1996 г., египетският геолог Али Баракат открива малко и много странно изглеждащо камъче в източна Сахара. Камъчето е 3,5 см широко, а теглото му е малко над 30 грама. То става популярно като „Камъкът Хипатия“, кръстен на Хипатия Александрийска, която е гръцки учен, математик и философ.

Още с откриването му през 96-та година, учените се опитват да разберат, откъде точно е дошъл този мистериозен камък.

Отначало, учените са смятали, че камъкът Хипатия има извънземен произход и е дошъл на Земята, чрез метеорит, но по-нататъшен анализ разкрива, че той не се вписва в нито една известна категория метеорити.

Изследване, публикувано в Geochimica et Cosmochimica Acta на 28 декември 2017 г., предполага, че някои микросъединения в камъка може да са се образували преди съществуването на нашето Слънце. Според учените, тези частици не съвпадат с нищо, което сме намирали някога в нашата слънчева система.

Особено интересен е химичният състав на камъка, който не прилича на нищо, което учените някога са виждали на Земята. Той е различен и от типичния състав на кометите и метеоритите.

Според изследванията, камъкът вероятно е бил създаден в ранната слънчева мъглявина – гигантски облак от хомогенен междузвезден прах, от който се е образувало Слънцето и неговите планети. Докато някои от основните компоненти в камъчето се намират на Земята – въглерод, алуминий, желязо и силиций, те съществуват в различно съотношение от материалите, които сме виждали преди.

Освен това, изследователите са открили микроскопични диаманти, за които се смята, че са създадени от шока от удара със земната атмосфера или кора.

Когато за пръв път е установено, че камъкът Хипатия е с извънземен произход, всички учени са били във възторг, но нови изследвания и резултати поставят още по-големи въпроси за неговия действителен произход.

Проучванията на камъка предполагат, че ранната слънчева мъглявина може да не е била толкова хомогенна, колкото учените са смятали досега. Това става ясно, след като някои химически характеристики показват, че слънчевата мъглявина не е имала еднакъв състав – което е в противоречие с общоприетия възглед за формирането на нашата слънчева система.

Учените нямат търпение да разрешат загадките, които носи мистериозният камък, а на нас ни остава да чакаме резултатите.

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс / mysteriesrunsolved Заглавна снимка: Камъкът, счупен на парченца / Osservatorio Astrofisico di Torino