Лечебни масажи – превенция срещу различни заболявания

1
121
Добави коментар

В днешната статия ще разгледаме най-разпространените лечебни масажи, които се практикуват по целия свят.

Масажът е една от най-приятните и отпускащи процедури, която се практикува още от древността. Ползите за организма от релаксиращата спа терапия са наистина многобройни. Особено в периодите на стрес и безпокойство, какъвто всички ние преживяваме след световната пандемия, практикуването на лечебни масажи действа отпускащо и намалява излишното напрежение. Проведени са също така редица изследвания, които доказват благотворния ефект от лечебни масажи при различни заболявания. Някои от процедурите се прилагат от поколения и имат доказани ползи за здравето.

Снехана е името на разпространен аюрведичен масаж, свързан с дълбоки традиции. В превод от хинди името означава грижа, любов и състрадание. Тези качества древните народи предавали едни на други за постигане на хармония и вътрешен баланс. Билковият масаж „Снехана“ се извършва с горещи билкови торбички, които съдържат специално подбрани лечебни растения и подправки.  Всяка процедура се изпълнява от специално обучен терапевт, който преценява какъв натиск да прилага върху тялото на масажирания. Чрез стимулиране на нервната система мускулите се отпускат и болката в определени части от тялото започва да изчезва. Лечебните растения помагат за изчистване на негативната енергия от тялото и премахване на стреса и напрежението.

След всяка терапия значително се подобрява емоционалното състояние, а организмът се зарежда с нова доза енергия. „Снехана“ помага за отделяне на токсини на всички нива – физическо, емоционално и психическо. Традиционно масажът се изпълнява от един терапевт, но има и страни, където терапевтите са двама.

Известната масажна техника произлиза от Япония и в превод означава „натиск с пръсти“. Тя се използва успешно в различни държави по целия свят. Шиацу масажът се извършва чрез натиск върху ключови точки, разположени върху енергийните канали. Процедурата започва с разтягане на тялото, за да се стимулира движението на енергията в организма и да се отпуснат мускулите. Движенията на пръстите и натиска на дланите на ръцете активизира процесите в организма и стимулира кръвообращението, лимфната и хормоналната система. Шиацу попада в списъка на нашите лечебни масажи, тъй като лечебният ефект е свързан със стимулиране работата на имунната система, регулиране на кръвното налягане и увеличаване на защитните сили на организма. След края на масажа се усеща чувство на дълбока релаксация и наслада и процедурата позволява на организма да активира собствени механизми за оздравяване.

В спа център Este Fitness & Spa може да откриете богат асортимент от класически, екзотични и авторски масажи. Една от популярните процедури в спа центъра е лечебният масаж. Той е познат още под наименованието медицински масаж, защото помага при проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат. При тази процедура се обръща детайлно внимание на проблемните зони от тялото и на местата, на които мускулатурата е прекалено напрегната, за да се постигне отпускащо действие. При изпълнението на масажа се използват медицински похвати, взаимствани от кинезитерапията и акупресата, които повлияват състоянието на скованост и дискомфорт. Натискът върху тялото е умерен, за да може да се раздвижи потокът на кръвта и лимфата. Лечебният масаж подобрява кръвообращението, отпуска и тонизира мускулатурата и повишава енергията в тялото.

Един от любимите лечебни масажи е традицонният ритуал Boreh, който е свързан с вековни традиции, които водят началото си от остров Бали. Местните лечители приготвяли традиционен микс от корени, билки и подправки, които се използвали за излекуване на грипни и простудни заболявания, главоболие и мускулни болки. Информацията за лековитите растения се предавала между хора от различни народи. Днес в много страни по света се приготвя сместта за затопляне през студените и ветровите дни. При билковия ритуал Boreh се използват единствено естествени природни съставки. Всяка терапия започва с релаксираща ароматна вана за крака, която в азиатската култура е свързана с пречистване. Ритуалът продължава с пилинг процедура със скраб за тяло boreh, традиционен балийски масаж и маска за тяло boreh. Задължително след края на ритуала всеки клиент получава тонизиращо питие за максимална хидратация, осигурено от Este Fitness & Spa.

Рефлексологията е алтернативно лечение на различни състояния на организма. Тя се прилага от хиляди години и се базира на натиск върху определени области от тялото. Чрез правилна техника за стимулиране на различните органи и мускули се увеличава метаболизмът и се подсилват процесите на генериране на енергия. Рефлексотерапията се използва предимно като метод за успокояване на болката, намаляване на мигрена и главоболие и облекчаване на напрежението в мускулите. Тя се практикува още за подобряване функциите на пикочния мехур и при проблеми с пикочните пътища.

Масажът не е просто начин за постигане на релакс. Той успешно се използва като средство за алтернативна медицина в продължение на хиляди години. Професионалистите в масажното изкуство от спа център Este Fitness & Spa непрекъснато усъвършенстват своите знания и масажни техники, за да постигнат перфектен баланс между релаксиращи и лечебни масажи и процедури. Професионалните терапевти в спа комплекса изцяло се съобразят с нуждите и изискванията на своите клиенти и се грижат за тяхното здраве и удовлетворение. Независимо че настъпват все по-топли и приятни дни, вирусите все още са около нас, а едно ефективно решение за допълнителна превенция срещу заразата е практикуването на лечебни масажи.

Последни публикации в блога