Блогът на Апостол Апостолов :: СПОМЕНИ ЗА СТРАШНОТО ВРЕМЕ

1
242
Добави коментар

                                                  МЪЧЕНИЧЕСТВОТО НА ЕДИН НАРОД

 

 

На 11 юни 1937 г. по нареждане на Йосиф Сталин е издадена смъртна присъда на маршал Михаил Тухачевски и други седмина висши военни. Те са осъдени по измислени обвинения в антисъветска дейност.

 

Делото срещу Тухачевски е част от процеса по обезглавяването на Червената армия, част от терора на Сталин срещу обществото в СССР.

 

Голямата чистка или „Големият терор“ са политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на миналия век. С това тиранинът целял да консолидира управлението си в Съветския съюз, да централизира властта и да премахне всяка възможна съпротива, независимо дали тя е реална или въображаема.

 

Някои автори описват тези репресии като „Съветския холокост“. В руската историография периодът на най-интензивните чистки (1937-1938), се нарича ежовщина на името на Николай Ежов, ръководител на НКВД по това време.

 

Тайната заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юли 1937 определя „лимитът на терора“, т.е. общия брой на предвидените за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите.

 

Големият терор взима 3 милиона директни жертви, т. е. чрез така нареченото „бързо унищожение на заподозрени“, а в ГУЛАГ загиват още 7, 5 милиона души.

 

Този държавен тероризъм е насочен най-вече към политически и военни лидери. Генерали от Червената армия са били убити, писатели, хора на изкуството и учени са били жертви на чистките, наред с обикновените граждани.

 

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то слез това предмет на терора става цялото общество.

 

По време на 470- дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без „почивен ден“, денем и нощем. Това пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления.

 

След целия този ужас следва адът на Втората световна война. Така руският народ става първата и най- голяма жертва не само на комунизма, но и на нацизма и фашизма…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.