Правила за сияйна кожа – как да се грижим за лицето си на 20, 30, 40 и 50 години

1
126
Добави коментар
maskk
maskk

Малко усилия и ще имате чиста, гладка и сияйна кожа.

7 правила за грижа за кожата на всяка възраст:

Измийте два пъти на ден с гел или пяна с рН около 5 – 5,5. Така ще осигурите защитна бариера за кожата.
Не забравяйте да премахнете грима преди лягане.
Използвайте козметика, подходяща за вашия тип кожа.
Използвайте два различни продукта за дневна и нощна грижа.
Веднъж или два пъти седмично почиствайте дълбоко кожата с ексфолианти или пилинг.
Обърнете специално внимание на зоната около очите: използвайте специални кремове и серуми.
Използвайте слънцезащитна козметика. През лятото или на ски курортите е важно да използвате специални продукти със SPF от поне 30.

Трябва да се има предвид, че с възрастта кожата се променя. Това, което може да не е необходимо на 30 години, става спешна нужда за 40. А моментите, които не са критични за 20, ще бъдат изключително важни на 50.

 

Грижа за лицето след 20-30 години

Между 20 и 30 години тялото и кожата са в пълен разцвет. Тийнейджърските пъпки най-често остават в миналото, бръчките изглеждат мираж в далечното бъдеще и целта на грижите се свежда главно до профилактика. Не всичко обаче е толкова идеално, колкото може да изглежда на пръв поглед. Тези четири правила трябва да се спазват, за да се радвате на чиста и младежка кожа възможно най-дълго.

Мийте добре лицето си вечер

Сухата кожа в млада възраст е рядко срещана, но нормална с тенденция към мазна – в широк диапазон. Това се дължи на високите нива на половите хормони, страничен ефект от които е увеличеното производство на себум. С възрастта нивото на хормоните се нормализират, а от там и кожата. Но докато сте млади, мазнините могат да бъдат проблем: те са отлично място за размножаване на всички видове бактерии, които причиняват възпаление и дразнене.

За да предотвратите размножаването на инфекцията, не забравяйте да отмиете мазнините, праха и мръсотията, натрупани по лицето ви през деня. Разбира се, като използвате продукти за вашия тип кожа.

 

Почистете порите

Черни точки – пори, запушени с мазнини и мръсотия – това е друг често срещан младежки проблем. Ако пренебрегнете почистването, с течение на времето порите се разтягат, а кожата става като кората на портокал.

Дълбокото почистване на порите у дома трябва да се извършва поне веднъж седмично. За това ще помогнат специални почистващи маски, които можете да си купите или направите сами.

Ако кожата е склонна към акне, струва си да направите ръчно или ултразвуково почистване при козметолога веднъж или два пъти месечно.

 

Защитете се от ултравиолетовата радиация

Тенът може да изглежда красив. Слънчевите лъчи покриват кожата, а ултравиолетовата светлина увреждат колагена и еластина, които са отговорни за твърдостта и еластичността на кожата. Резултатът е ускорено “увяхване” (фотостареене) на лицето. За да удължите младостта си, свикнете да използвате SPF продукти, дори на такава крехка възраст.

 

Внимавайте за кожата под очите

Кожата около очите е най-тънка и няма почти никаква мазнина под нея. Ето защо тя застарява на първо място. Започването на грижите за тези области чак в зряла възраст е често срещана грешка. Специалистите препоръчват да се грижите за състоянието на кожата около очите от 18-годишна възраст.

Използвайте специални хидратиращи кремове и пластири с хранителни вещества. Мокрите компреси на базата на зелен чай и мента също запазват младостта. Рецептата за компреса е проста: 1-2 чаени лъжички чай или мента, залейте с 0,5 литра вряла вода и оставете да се охлади. Потопете памучните тампони или тензух, сгънати на няколко слоя в инфузията, леко изстискайте и поставете под очите за 10-15 минути.

 

Грижа за кожата на 30-40 години

До тази възраст вече сте преживели много стрес и хормонални експлозии (бременност и т.н.) и това се отразява на кожата. Дори промените да не са твърде забележими, тях ги има. И по очевидни причини те ще се увеличават. Затова не пренебрегвайте следните важни точки.

Обърнете внимание на пигментацията

Неравномерният цвят е ярък възрастов знак, който може да добави поне няколко години. С възрастта пигментацията се проявява по-ясно, затова е важно да се поддържа гладък тонус на кожата. Това може да се постигне чрез прилагане на избелващи кремове и маски.

Идеалният вариант е да се консултирате с козметик. Той не само ще ви предложи избелващи продукти, пригодени специално за вашата кожа, но може и да препоръча поредица от професионални пилинг.

Да! Използването на козметика с SPF е от особено значение. Ултравиолетът провокира производството на меланин и по този начин изостря проблема с пигментацията.

 

Опитайте се да не използвате етанолни продукти

Алкохолът се разтваря и изплаква себума. Когато има много мазнини, както често се случва в младостта, алкохолните кърпички могат да бъдат полезни. Те помагат за премахване на излишния себум с бактерии, натрупани в него и по този начин предотвратяват появата на акне.

С възрастта обаче производството на себум намалява. Междувременно е необходимо, защото овлажнява кожата и я предпазва от външната среда: високи и ниски температури, вятър и т.н. След 30-те е препоръчително да избирате тоници не с алкохол, а например със зелен чай.

 

Започнете да прилагате продукти против стареене

Например кремове и серуми с ретинол (витамин А). Доказано е, че ретинолът подобрява клетъчния метаболизъм, стимулира синтеза на колаген и дори спомага за намаляване на съществуващите бръчки. Той обаче има и странични ефекти. Витамин А може да предизвика дразнене на кожата и да повиши фоточувствителността. Най-добре е да използвате такива кремове само през нощта.

Предвид страничните ефекти има смисъл да се свържете с козметолог. Специалист ще ви помогне да изберете продукти с концентрация на ретинол, подходящи за вашата кожа. И също така ще ви посъветва за други продукти и методи против стареене, включително салонни лифтинг процедури: масаж, микроток и мезотерапия и други.

Кремовете и маските с колаген и хиалуронова киселина ще се впишат добре в домашните грижи. Масажът на лицето може да се извършва и независимо.

 

Грижа за лице на 40-50 години

Казват, че съвременните 40 години са новите 20. И това е вярно. Медицината, козметологията, здравословният начин на живот позволяват на много жени на тази възраст да изглеждат толкова привлекателни, колкото са били на 20 и 30. За да помогнете на кожата да остане по-млада и свежа по-дълго, важно е да се спазват следните препоръки.

Овлажнявайте интензивно кожата си

Вече споменахме, че с течение на годините кожата става по-малко мазна. Тъй като защитната бариера на себума става по-тънка, за кожата става по-трудно да задържа влагата. И там, където няма достатъчно влага – идва сухотата с нейните пукнатини, бръчки, гънки. Овлажняването на кожата трябва да бъде приоритет в грижите ви.

Избягвайте измиване със сапун и други изсушаващи средства. Преминете към питателни кремове с кремообразна текстура или мицеларна вода, която не изисква изплакване. Когато избирате дневен и нощен крем, също се съсредоточете върху максималната хидратация.

 

Включете салонни процедури

Дори и да сте се справяли добре сами. С възрастта кожата изисква повече внимание и грижи: обемът на устните намалява, появяват се назолабиалните гънки, овалът на лицето леко се променя.

Съвременната козметология предлага широка гама от процедури против стареене и върши истински чудеса. Правилно подбраните пилинг, масажни техники, както и всички видове козметични инжекции, които овлажняват дълбоките слоеве на кожата, запълват бръчките и възстановяват обема на устните, правят дори 49 годишните да изглеждат като на 25.

Консултирайте се с професионален козметик за професионална грижа. Важно е вашият специалист да има медицинско образование и подходящо обучение. В този случай терапията ще бъде възможно най-безопасна и ефективна.

 

Обърнете максимално внимание на кожата под очите

С възрастта тънката кожа в тези области изисква все повече хранене и по-плътни кремове и серуми, наситени с антиоксиданти и витамини. Препоръчително е да ги изберете заедно с козметолог, който ще даде препоръки, като се фокусира върху особеностите и състоянието на вашата кожа.

Дори да ви се струва, че имате някакъв късмет и бръчките на лицето с тъмните кръгове безопасно ви заобикалят, то времето е неумолимо и ако не помогнете на кожата под очите да се възстанови, неприятните промени могат един ден да ви изпреварят изведнъж.

 

Грижа за лицето след 50 години

Легендарната Коко Шанел веднъж каза: „Когато сте на 20 години, лицето ви е дадено от природата, а какво ще бъде то на 50 години, зависи от вас.” Надяваме се, че не сте оставили кожата си сама със стреса, а тя продължава да ви радва със здраве и поддържан външен вид. Вероятно вече сте майстор в грижата за лицето, така че ще отбележим само три ключови точки.

Използвайте ретинол

Ако преди не сте използвали продукти с витамин А, не трябва да го отлагате: те наистина помагат на кожата да остане по-дълго млада. Ако ретинолът вече е част от любимите ви кремове и серуми, помислете за увеличаване на концентрацията му.

Добавете серуми с хиалуронова киселина

Това вещество присъства в кожата и се включва в запазването на влагата в тъканите. С възрастта естествената хиалуронова киселина е все по-малка и кожата става все по-суха.

Но не става въпрос само за загуба на влага. Хиалуроновата киселина участва активно в процесите на регенерация на клетките. С дефицита си кожата просто губи способността за ефективно възстановяване и това ускорява стареенето.

Ето защо след 50 е изключително важно е допълнителното подхранване на кожата с хиалурон, като се използват специализирани серуми против стареене или дори инжекции.

 

На всеки три до четири дни правете маски с лифтинг ефект

По отношение на подмладяването алгинатните маски са се доказали с времето. Въпреки това, козметичните марки предлагат много други опции за маски с лифтинг ефект, базирани на маркови активни компоненти.

 

 

Заключение:

Още веднъж ни припомняме, че за разлика от нашите майки и баби, имахме късмета да живеем във време, когато красотата и младостта в много отношения са наистина в нашите ръце (и опитен козметолог). Този магически факт трябва да се използва!

Беше ли полезно? Оценете ни!

Правила за сияйна кожа – как да се грижим за лицето си на 20, 30, 40 и 50 години
Малко усилия и ще имате чиста, гладка и сияйна кожа. 7 правила за грижа за кожата на всяка възраст: Измийте два пъти на ден с гел или пяна с рН около 5 – 5,5. Така ще осигурите защитна бариера за кожата. Не забравяйте да премахнете грима преди лягане. Използвайте козметика, подходяща за вашия тип кожа. […]

5
1
5
2

Славина Дончева

Славина Дончева е завършила Медицински Колеж, Козметология, Медицинска Козметика, Връзки с обществеността, Здравен Мениджмънт и има 9 годишен опит като управител на най-голямото градско спа в България до 2013 г.

От 9 години е управляващ собственик на верига от салони за красота „Дерма Експерт“ и преподавател в собствена школа за красота. Притежава изключителен опит в управлението на салони, спа центрове, маркетинг и реклама и организиране на различни обучителни събития.