Гривни за глезен – новата стара тенденция!

19
294
Добави коментар
AnGDesign
AnGDesign

Лято е… Ефирни рокли, къси панталонки, секси сандали замениха тежкото есенно-зимно-пролетно облекло. Най-доброто време за слънце, море, плаж и… подходящите бижута.

От лятото на 2019 година особено актуални са атрактивните гривни за глезен – дали изработени от мъниста, текстил или велур. Или преплетени от полускъпоценни камъни и дървени акценти, или пък изчистени метални верижки.

Това е топ тенденцията, която триумфално се завръща от скрина със съкровища от миналия век. Колко страшно звучи…

Но, да – през седемдесетте, а впоследствие и през деветдесетте години на 20-ти век, тези бижута са във вихъра и са най-големият моден хит. За определени етноси тези накити са част от културното наследство. Индийките и до днес носят най-разкошните и атрактивни украшения по краката си – мъниста, дрънкулки, висулки. Но като цяло не са сред най-търсените. Което е и голяма грешка, защото няма нищо по-сладко и секси от ефектно проблясващи и подрънкващи гривни върху нежните, дамски глезени.

Поласкайте краката си не само с подходящата грижа, но и с атрактивни аксесоари.Топ инфлуенсърите на Инстаграм смело показват своите гривни, красящи обаче не ръцете, а глезените им.

В зависимост от модела, който жената избере, гривната за глезен може да превърне скучното облекло в закачливо, впечатляващо и дори удобно. Защото няма по-голямо удобство от това, да се чувстваме комфортно в кожата си. Това се отнася и за визията ни, разбира се.

Имайки своята богата история, гривните за крак се свързват и с редица „правила“, така да ги наречем. Днес те не се спазват, но в миналото не е било така. Чудите ли се например на кой крак се носи гривната – ляв или десен глезен? Бихме ви отговорили, че няма значения, но по-запознати с произхода и предназначението на тези бижута ще ни оборят.

В миналото е било прието омъжени жени да носят гривна на левия глезен. Мъжете разбирали по този начин, че тя е вече ангажирана и няма смисъл да ѝ посвещават времето и романтичните си блянове. Дамите с по-разкрепостено мислене и поведение слагали гривната на десния крак – приемало се за явен сигнал и готовност за флирт.

Ако се върнем още по-назад във времето – до Древен Египет, ще видим, че тези накити показвали социалния статус и благосъстоянието на своята притежателка. Гривна на глезена от благороден метал подсказвала че дамата е омъжена за заможен човек. Бедните египтянки и робините носели кожени или метални гривни, украсени с миди или различни символи. Понякога били ползвани и като амулети.

Слава Богу, днес малко хора се интересуват от подобни „бабини деветини“. Но ако все пак срещнете човек, който е запознат и ви направи, да речем забележка, не го приемайте навътре, нито променяйте навиците си. Все пак… традициите не са това, което бяха. Особено по отношение на бижутата.

Не случайно още в началото подчертахме връзката на гривните за глезен и лятото. Нелепо е подобен накит да се носи върху чорапогащник, клин или дори панталон. Въпреки че сме срещали и подобни съчетания. Не ги съдим в никакъв случай, всеки е свободен да търси собствения си стил. Но най-елегантни, ефектни и секси тези аксесоари стоят върху финия дамски глезен, подчертавайки тена и елегантността на жената..